Telenovela pe axa Washington-Budapesta: "Orban e un dictator neofascist care e in cardasie cu Putin". Reactia dura a Ungariei

viktor orban

O telenovela politica se tese intre Washington si Budapesta dupa o serie de conflicte care au tensionat relatiile dintre cele doua tari, din nou, in aceasta saptamana.

Ungaria a reactionat ferm in aceasta saptamana fata de declaratiile "inacceptabile" facute marti de senatorul american John McCain, cu ocazia votului din Senatul SUA prin care a fost numit un nou ambasador la Budapesta, relateaza Mediafax.

Insarcinatul cu afaceri american la Budapesta, Andre Goodfriend, a fost convocat de Guvernul ungar pentru explicatii, a informat Ministerul ungar al Afacerilor Externe intr-un comunicat.

John McCain: Orban e un dictator neofascist care este in cardasie cu Vladimir Putin

Senatorul John McCain, un membru al opozitiei republicane cunoscut pentru franchete, a criticat aspru marti in Senat nominalizarea producatoarei de televiziune Colleen Bradley Bell pentru postul de ambasador al Statelor Unite la Budapesta, apreciind ca aceasta nu va putea reprezenta o contrapondere la premierul ungar Viktor Orban.

Citește și
Proteste la Budapesta
"Ziua indignarii" in Ungaria. Zeci de mii de persoane au manifestat la Budapesta impotriva premierului Viktor Orban. FOTO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Iata o tara pe punctul de a-si abandona suveranitatea in fata unui dictator neofascist care este in cardasie cu (presedintele rus) Vladimir Putin, iar noi o trimitem pe producatoarea (filmului) «Dragoste si putere» ca ambasador", a denuntat McCain.

El a continuat, reluand principalele reprosuri pe care i le aduce lui Orban o parte a comunitatii internationale, in special centralizarea puterii, controlul asupra justitiei, precum si atacurile asupra unor organizatii neguvernamentale care beneficiaza de finantare straina.

MAE al Ungariei: Afirmatiile lui McCain sunt "inacceptabile"

Ministerul ungar al Afacerilor Externe a respins miercuri aceste acuzatii, calificandu-le drept "nefondate", si a denuntat afirmatiile lui McCain ca fiind "inacceptabile"."Guvernul ungar considera acest lucru inacceptabil si respinge cu fermitate comentariile senatorului John McCain referitoare la premierul ungar si la relatiile dintre Ungaria si Rusia", a declarat secretarul de stat Levente Magyar, intr-un comunicat.

In timpul votului pentru confirmarea lui Bell, marti, Senatul a aprobat intr-un final nominalizarea sa in functia de ambasador la Budapesta, cu 52 de voturi pentru si 42 impotriva. Postul de ambasador al SUA la Budapesta este vacant din iulie 2013.

CNN: Casa Alba s-a balbait

Pana si presa americana a ironizat nominalizarea lui Colleen Bell, producator al telenovelei "Dragoste si Putere" pentru functia de ambasador in Ungaria. Casa Alba s-a balbait sa explice aceasta nominalizare, a notat CNN. "Este cineva care evident a reusit, stiti, in lumea afacerilor. Si este cineva in care presedintele are incredere ca va mentine stabile relatiile dintre SUA si Ungaria" a explicat stangaci Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat in ultimele luni. Diplomatia americana a deplans o "evolutie negativa" a Ungariei, o tara membra a NATO, si a declarat indezirabili in SUA sase oficiali ungari suspectati de coruptie, printre care si sefa Fiscului.Presedintele Barack Obama a nominalizat-o in noiembrie 2013 pe Colleen Bradley Bell, o producatoare de televiziune de la Los Angeles, pentru functia de ambasador al Statelor Unite in Ungaria. Bell lucreaza din 2010 ca producatoare pentru Bell-Phillip Television Productions Inc.

Anterior, ea a fost directoare pentru proiecte speciale si producator asociat si supervizor de scenarii la televiziunea Bell-Phillip. Ea a fost mandatar general al Consiliului de Administratie al Centrului pentru Arta Spectacolului John F. Kennedy in perioada 2012-2013, membra a Comitetului Consultativ al Centrului in perioada 2010-2012 si a fost desemnata presedinta Comitetului in 2011.

Colleen Bradley Bell, o sustinatoare a mediului, afacerilor sociale si artelor, a fost nominalizata in septembrie, de cotidianul The New York Times, drept unul dintre principalii colectori de fonduri ai campaniei in vederea realegerii presedintelui american. Ea a participat la Conventia nationala a democratilor din 2012 si a fost membra a Comisiei nationale de finantare a campaniei lui Obama.

Orban denunta afirmatiile "extremiste" ale lui McCain drept un atac la adresa suveranitatii Ungariei

Intr-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, Orban a catalogat "extremiste" afirmatiile lui McCain si a apreciat ca ele "reflecta persoana care le-a facut". Orban afirma in acest interviu ca principala sa prioritate este sa pastreze independenta tarii si ca nu va fi "un vicerege in Ungaria comandata de vreun stat strain". El mai spune ca independenta energetica, financiara si comerciala "nu era atractiva pentru beneficiari in perioada de dinainte de 2010, cand Ungaria nu era independenta, iar ei puteau sa profite de unguri".

"Situatia devine mai simpla" referitor la cei sase oficiali unguri de rang inalt vizati de interdictia de a patrunde pe teritoriul Statelor Unite din cauza unor suspiciuni de coruptie, a declarat el, apreciind ca "americanii au facut deunazi o declaratie clara si au spus ca sefa Fiscului (ungar) a comis o infractiune de coruptie".

Sefa Fiscului Ildiko Vida nu are de facut decat un singur lucru, si anume sa intenteze fara intarziere un proces pentru calomnie, a declarat Orban. "Legea ungara ofera oricarui cetatean posibilitatea sa se apere, iar eu astept ca fiecare oficial de rang inalt al statului sa faca acest lucru intr-o asemenea situatie", a spus premierul ungur.

Insa ea "va merge dupa gratii" in cazul in care acuzatiile de coruptie vor fi dovedite, a raspuns el unei intrebari in acest sens. Intrebat daca Ungaria ar putea restrange intrarea pe teritoriul sau, ca reactie fata de interdictia impusa de catre Statele Unite, Orban a raspuns ca "vom actiona asa cum trebuie sa actioneze o tara mandra de independenta sa".

Raspunzand altor intrebari despre alegerile partiale de la Veszprem (vest), programate in februarie, in urma carora alianta aflata la putere poate pierde majoritatea de doua treimi in Parlament, Orban a apreciat ca nu este crucial ca Fidez sa o aiba o asemenea majoritate.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ungaria isi intareste relatiile cu Rusia. Seful diplomatiei ungare se duce la Moscova, sa discute cu omologul sau rus
Ungaria isi intareste relatiile cu Rusia. Seful diplomatiei ungare se duce la Moscova, sa discute cu omologul sau rus

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijarto, urmeaza sa se intalneasca miercuri, la Moscova, cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, in contextul unor tensiuni intre Uniunea Europeana si Moscova din cauza crizei din Ucraina.

"Ziua indignarii" in Ungaria. Zeci de mii de persoane au manifestat la Budapesta impotriva premierului Viktor Orban. FOTO

Zeci de mii de persoane si-au manifestat "indignarea" luni, pe strazile Budapestei, fata de politica premierului Viktor Orban.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.