Ţările islamice vor înființa un fond umanitar pentru Afganistan

Ţările islamice vor înființa un fond umanitar pentru Afganistan
Getty

Țările islamice s-au angajat, duminică, să înfiinţeze un fond umanitar pentru Afganistan, țară care se confruntă cu o criză alimentară, informează Reuters, citată de News.ro.

”Dacă nu se iau măsuri imediate, Afganistanul se îndreaptă către haos”, a declarat premierul Pakistanului, Imran Khan, în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de Externe din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Islamică la Islamabad.

Fondul fiduciar, anunţat de ministrul de Externe al Pakistanului, Shah Mahmood Qureshi, va fi înfiinţat sub egida Băncii Islamice de Dezvoltare.

Permiterea accesului Afganistanului la rezervele îngheţate în afara ţării ar fi cheia pentru prevenirea colapsului economic, au declarat participanţii la întâlnire - care au inclus reprezentanţi ai Naţiunilor Unite, Statelor Unite, Uniunii Europene şi Japoniei, într-un comunicat.

Dar nu este clar cât de mare va fi fondul şi întâlnirea nu a oferit o recunoaştere oficială guvernului taliban.

Ministrul afgan de Externe interimar, Amir Khan Muttaqi, a declarat că guvernul a restabilit pacea şi securitatea şi a făcut multe pentru a răspunde cererilor pentru mai multă incluziune şi respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor femeilor.

”Toţi trebuie să recunoască faptul că izolarea politică a Afganistanului nu este benefică pentru nimeni, prin urmare este imperativ ca toţi să susţină stabilitatea, atât din punct de vedere politic, cât şi economic”, a spus el.

Oficialii talibani au cerut anterior ajutor pentru a reconstrui economia distrusă a Afganistanului şi a hrăni peste 20 de milioane de oameni ameninţaţi de foamete.

Unele ţări şi organizaţii de asistenţă au început să ofere ajutor, dar prăbuşirea aproape completă a sistemului bancar al ţării le-a complicat munca.

Qureshi a spus că deblocarea canalelor financiare şi bancare este esenţială ”pentru că economia nu poate funcţiona şi oamenii nu pot fi ajutaţi fără un sistem bancar”.

Amploarea problemeii a fost subliniată de mulţimile care se adună în faţa biroului de paşapoarte recent redeschis din Kabul, unde sute de oameni s-au aliniat pentru paşapoarte care le-ar permite să părăsească ţara.

Dincolo de ajutorul imediat, Afganistanul are nevoie de ajutor pentru a asigura stabilitatea economică pe termen lung.

Multe vor depinde de faptul dacă Washingtonul este dispus să deblocheze miliarde de dolari din rezervele băncii centrale şi să ridice sancţiunile care au determinat multe instituţii şi guverne să evite relaţiile directe cu talibanii.

Muttaqi a spus că talibanii nu vor permite ca Afganistanul să fie folosit ca bază pentru atacuri asupra altor ţări şi a spus că nu vor fi luate măsuri de represalii împotriva oficialilor fostului guvern.

Dar talibanii s-au confruntat cu critici grele pentru faptul că au exclus femeile şi fetele din locuri de muncă şi educaţie şi au exclus din guvern secţiuni largi ale societăţii afgane. De asemenea, au fost acuzaţi că au călcat în picioare drepturile omului şi, în ciuda promisiunii lor de amnistie, au vizat oficialii fostei administraţii.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
20 de ani de apărare, șterși de talibani în doar câteva luni. Cum au cucerit Afganistanul atât de repede
20 de ani de apărare, șterși de talibani în doar câteva luni. Cum au cucerit Afganistanul atât de repede

După aproape două decenii de război, mii de vieți pierdute ale soldaților americani și cei NATO, peste 100.000 de afgani uciși și peste 2 trilioane de dolari cheltuiți de SUA, viteza cu care talibanii au preluat controlul Afganistanului a șocat lumea.

O femeie din Afganistan și-a vândut bebelușul cu 104 dolari, pentru a cumpăra mâncare familiei.
O femeie din Afganistan și-a vândut bebelușul cu 104 dolari, pentru a cumpăra mâncare familiei. "Suntem flămânzi"

Criza alimentară cu care se confruntă Afganistanul i-a adus pe oameni în pragul disperării. O mamă a fost nevoită să-și vândă unul dintre gemenii nou-născuți, pentru a reuși să-l hrănească pe celălalt, informează Daily Mail.

Războiul din Afganistan, văzut prin ochii militarilor români. Imaginile care i-au marcat
Războiul din Afganistan, văzut prin ochii militarilor români. Imaginile care i-au marcat

La Muzeul Județean din Buzău are loc începând de marți o expoziție inedită cu tematică militară. Fotografii din Primul Război Mondial sunt puse față în față cu instantanee din cei 20 de ani de participare românească la misiunile din Afganistan.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.