Tara in care detinutii umbla liberi prin orase si au propriile chei. Cum functioneaza cel mai permisiv sistem de detentie

Dată publicare: 13-03-2016 16:48
Dată actualizare: 16-03-2016 06:59


inchisoare Finlanda

Prin anii 60, Finlanda avea cea mai mare rata de detentie din Europa. Atunci, cercetatorii nordici au inceput sa investigheze cat de mult ajuta detentia la reducerea criminalitatii. Concluzia lor? Nu ajuta.

Asa ca, pe masura ce au trecut anii, Finlanda a inceput sa-si modifice legislatia si sa inceapa un proces amplu de micsorare a ratei de incarcerare.

La sfarsitul acestei perioade de schimbari, tara a avut una din cele mai mici rate de detentie de pe continent. Tapio Lappi-Seppälä, managerul Institutului de Criminologie de la Universitatea din Helsinki, a declarat ca rata criminalitatii nu a crescut.

Asa au aparut inchisorile deschise, pentru care finlandezii sunt acum cunoscuti in toata lumea. Sunt, practic, niste locuinte fara porti, lacate sau uniforme. Detinutii au propriile chei, muncesc in comunitatile din regiune, studiaza si isi fac singuri cumparaturile. Cu alte cuvinte, acestia nu sunt trimisi aici ca sa fie pedepsiti, ci pentru a fi “reabilitati”.

Exista, insa, si o consecinta negativa a acestui stil de detentie. Potrivit unei noi statistici publicate de Consiliul Europei, sistemul de detentie finlandez are cea mai mare rata de evadari.

Aproximativ 1 din finlandezi condamnati la inchisoare a evadat in 2013, un nivel aproape dublu fata de Belgia, urmatoarea tara din top.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO