Tara in care detinutii umbla liberi prin orase si au propriile chei. Cum functioneaza cel mai permisiv sistem de detentie
Prin anii 60, Finlanda avea cea mai mare rata de detentie din Europa. Atunci, cercetatorii nordici au inceput sa investigheze cat de mult ajuta detentia la reducerea criminalitatii. Concluzia lor? Nu ajuta.
Asa ca, pe masura ce au trecut anii, Finlanda a inceput sa-si modifice legislatia si sa inceapa un proces amplu de micsorare a ratei de incarcerare.
La sfarsitul acestei perioade de schimbari, tara a avut una din cele mai mici rate de detentie de pe continent. Tapio Lappi-Seppälä, managerul Institutului de Criminologie de la Universitatea din Helsinki, a declarat ca rata criminalitatii nu a crescut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa au aparut inchisorile deschise, pentru care finlandezii sunt acum cunoscuti in toata lumea. Sunt, practic, niste locuinte fara porti, lacate sau uniforme. Detinutii au propriile chei, muncesc in comunitatile din regiune, studiaza si isi fac singuri cumparaturile. Cu alte cuvinte, acestia nu sunt trimisi aici ca sa fie pedepsiti, ci pentru a fi “reabilitati”.
Exista, insa, si o consecinta negativa a acestui stil de detentie. Potrivit unei noi statistici publicate de Consiliul Europei, sistemul de detentie finlandez are cea mai mare rata de evadari.
Aproximativ 1 din finlandezi condamnati la inchisoare a evadat in 2013, un nivel aproape dublu fata de Belgia, urmatoarea tara din top.