Țara în care au loc inundații de proporții istorice. „O problemă cu implicaţii serioase”


Ultimul update: Luni 29 Aprilie 2019 20:04
Data publicarii: Luni 29 Aprilie 2019 18:56
Categorie: Stiri externe

Canadienii din trei provincii estice se confruntă cu inundații istorice. Peste 6.000 de locuitori dintr-un orășel situat la vest de Montreal au fost evacuați în regim de urgenţă duminică-noapte după ruptura unui dig.

Pe de altă parte, în câteva state americane din Midwest, iarna nu se dă dusă, iar zăpada căzuta ieri a impus anularea mai multor zboruri.

Un dig care proteja oraşul Sainte-Marthe-sur-le-Lac, a cedat sâmbătă seară. Ruptură a declanşat o creştere bruscă a nivelului apei, care a depăşit înălţimea de 1,5 metri în mai multe cartiere ale oraşului.

Duminică noaptea, mai multe sute de poliţişti, militari şi pompieri au evacuat în grabă aproape 2.600 de locuinţe În total, peste o treime din populaţia oraşului a fost strămutată în două adăposturi improvizate.

Localnicii abia au avut timp să-şi ia cu ei medicamentele şi actele. Mulţi deplâng faptul că n-au apucat să ia şi animalele de companie.

„Vreau să mulţumesc tuturor canadienilor, inclusiv militarilor, care au intervenit în zonele afectate ca să ţină comunităţile în siguranţă”, a declarat Justin Trudeau, premierul canadian. 

Este vorba de a doua rundă de puhoaie din ultima lună. Şeful guvernului s-a deplasat în zonele afectate, alături de fiul lui cel mare. Justin Trudeau a subliniat că inundaţiile repetate obligă executivul canadian să îşi accelereze lupta împotriva modificărilor climatice.

„Vorbim de o problemă cu implicaţii serioase în ceea ce priveşte mediul, economia şi siguranţa publică şi trebuie tratată cu toată seriozitatea”, spune Ralph Goodale, ministrul pentru siguranţa publică.

Totalul persoanelor evacuate în ultimele 2 săptămâni a trecut de 8 mii, iar 6 mii de locuinţe sunt sub ape. Bilanţul, încă provizoriu, face din aceste inundaţii cele mai grave înregistrate în Canada în ultima jumătate de secol.

Şi milioane de americani suporta cu stoicism prelungirea iernii. În câteva state din centrul Statelor Unite, ninsorile au perturbat traficul rutier. Iar pe aeroportul din Chicago au fost anulate 700 de curse.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: inundatii, canada, apa,

Avertizare hidrologică. Cod galben de inundaţii pentru râuri din 18 judeţe
Mașinile dintr-o parcare, acoperite de apă. Ce s-a întâmplat
Două clădiri s-au prăbușit în urma inundațiilor din Rio de Janeiro. Doi oameni au murit
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44