Alegeri în Spania. Extremiștii de la Vox fac aluzii la lupta împotriva musulmanilor


Ultimul update: Luni 29 Aprilie 2019 20:11
Data publicarii: Luni 29 Aprilie 2019 18:34
Categorie: Stiri externe

În Spania, socialiștii premierului în exercițiu au câștigat alegerile legislative organizate duminică.

Le lipsesc totuși mai bine de 50 de mandate pentru a avea majoritate în parlament, așadar socialiștii vor fi nevoiți să alcătuiască o coaliție cu alte formațiuni de stânga. Unul dintre rezultatele frapante ale alegerilor este intrarea în forță în parlament a partidului de extremă-dreapta „Vox". N-a trecut neobservată nici participarea masivă la vot, de aproape 75%.

Pedro Sanchez, prim-ministru al Spaniei: ”Cu o rată de participare la vot de aproape 75%, am demonstrat că suntem o democraţie puternică.

Pedro Sanchez a proclamat victoria socialismului şi s-a arătat dispus să formeze o coaliţie cu "toate grupările pentru a guverna în limitele Constituţiei", ceea ce pare a fi un avertisment adresat separatiştilor catalani.

Corespondent CNN: ”Socialiştii vor trebui să facă o alianţă, probabil cu cei din Podemos, dar vor avea nevoie şi de alte partide, mai mici. Acest scrutin anticipat a fost convocat chiar de premierul Sanchez, pentru că nu dispunea de suficient sprijin parlamentar pentru votarea bugetului.

Cu 123 de locuri în parlament, socialiştii au înroşit masiv harta politică a Spaniei, dominată până acum de albastrul conservatorilor din Partidul Popular şi reuşind să se impună în capitala Madrid şi regiuni unde socialiştii nu mai au câştigat de zeci de ani. Popularii şi-au adjudecat doar 66 de mandate.

Adevărata surpriză este succesul extremei drepte. Cu 10% din voturi, formaţiunea Vox va avea 24 de parlamentari.

Santiago Abascal, lider partidul Vox: ”S-a ajuns aici din cauză că Partidul Popular (conservator) n-a fost capabil să ţină piept stângii. Ei sunt vinovaţi că au predat media şi educaţia stangii şi dictaturii progresiştilor. Am izbutit un adevărat miracol. Şi este doar începutul. Bun venit în rezistenţă! Vom continua fără frică de nimeni şi nimic! Trăiască Spania!

Fost membru al popularilor, liderul Vox Santiago Abascal a declarat că partidul sau a început recucerirea Spaniei, aluzie la îndelungata luptă de opt secole împotriva musulmanilor, în Evul Mediu.

În urma scrutinului de duminică au fost aleşi deputaţi şi 5 separatişti catalani aflaţi în detenţie şi judecaţi în prezent la Madrid pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22