Nancy Pelosi a ajuns în Taipei și a făcut primele declarații. Taiwanul anunţă incursiunea a zeci de avioane chineze

×
Codul embed a fost copiat

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi a sosit în Taiwan marţi seara, devenind astfel primul oficial american de cel mai înalt rang care vizitează în ultimii 25 de ani această insulă revendicată de China.

Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a fost primită de către ministrul taiwanez de Externe Joseph Wu, potrivit unor imagini de televiziune difuzate în direct.

Ea a sosit pe Aeroportul Songshan, cu un avon militar american.

Nancy Pelosi a dat asigurări că această vizită ”cu contravine în niciun fel” politicii vechi a Statelor Unite privind China.

China a denunţat imediat o ”atitudine extrem de periculoasă” a Statelor Unite, care ”încearcă să folosească taiwanul pentru a îndigui China”. a apreciat într-un comunicat Ministerul chinez de Extere.

Citește și
Nancy Pelosi confirmă că merge în Asia, dar nu spune nimic despre o vizită în Taiwan
Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, în ciuda amenințărilor Chinei
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Washingtonul ”nu încetează să deformeze, să întunece şi să golească de înţeles princpiul unei singure Chine, să-şi intensifice schimburile oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţi separatiste «independentiste» ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca joaca cu focul, sunt foarte periculoase”, denunţă Beijingul.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 21:20 Taiwanul a anunţat incursiunea marţi a peste 20 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană într-un moment în care preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a început o vizită controversată în această insulă asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea, relatează France Presse.

"21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022", a anunţat într-un comunicat pe Twitter Ministerul taiwanez al Apărării.

China încearcă să ameninţe porturi şi oraşe-cheie, anunţând exerciţii militare în jurul insulei în zilele următoare, comunică în acelaşi timp ministerul, citat de Reuters.

Ministerul Apărării afirmă în acelaşi comunicat că exerciţiile au scopul de a intimida psihologic cetăţenii taiwanezi, adăugând că forţele armate "şi-au întărit" nivelul de vigilenţă, iar populaţia nu trebuie să se neliniştească.

Nancy Pelosi a sosit marţi în Taiwan în pofida avertismentelor Beijingului, care consideră această vizită drept o provocare gravă ce riscă să inflameze şi mai mult relaţiile dintre China şi SUA deja tensionate.

Aflată într-un turneu în Asia, Nancy Pelosi (82 de ani) este cel mai înalt responsabil american ales care vizitează insula în ultimii 25 de ani.

UPDATE 19:47: China a anunţat că armata sa va lansa ''manevre militare ţintite'', ca răspuns la vizita pe care a început-o în Taiwan preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA.

Acţiunea armatei este menită ''să apere cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială şi să contracareze ingerinţele externe şi tentativele separatiste de independenţă ale Taiwanului'', a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Într-un anunţ separat, Comandamentul de Est al armatei chineze a transmis că va efectua începând de marţi noaptea exerciţii militare combinate în apropierea Taiwanului şi va testa lansarea de rachete convenţionale pe mare la est de insula Taiwan.

Aceste exerciţii vor include aplicaţii militare navale şi aeriene la nord, sud-vest şi nord-est de Taiwan, tiruri cu rază lungă în Strâmtoarea Taiwan şi teste cu rachete lansate la est de Taiwan, precizează comandamentul citat.

UPDATE 18:55: Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi în Taiwan cu un mesaj clar la adresa Chinei.

„Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi într-o declaraţie după ce a aterizat la Taipei.

„Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a adăugat ea.

Pelosi a fost primită împreună cu delegaţia sa pe aeroportul din Taipei de ministrul de externe taiwanez Joseph Wu şi de reprezentanta SUA în Taiwan, Sandra Oudkirk. Ea va avea miercuri întrevederi cu oficiali taiwanezi.

UPDATE 18:17: Avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoare Taiwan, ce separă China continentală de insula revendicată de Beijing, a anunţat marţi televiziunea de stat chineză, citată de AFP.

UPDATE 17:48: Avionul SPAR19 a aterizat la Taipei, capitala Taiwanului.

UPDATE 17:26: Potrivit FlightRadar24, avionul SPAR19 în care se află Nancy Pelosi a intrat în spațiul aerian al Taiwanului.

Ministerul Apărării a anunţat, marţi, că este „hotărât, capabil şi încrezător” că poate proteja insula de ameninţările sporite din partea Chinei, pe fondul unei potenţiale vizite a preşedintelui Camerei Reprezentaţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Pregătim cu meticulozitate mai multe planuri şi vor fi desfăşurate trupele corespunzătoare pentru a răspunde (...) ameninţării reprezentate de inamic”, se arată într-un comunicat al Ministerul taiwanez al Apărării.

Beijingul consideră vizita lui Nancy Pelosi în Asia drept o provocare şi a anunţat organizarea unui exerciţiu militar „cu muniţie reală” în strâmtoarea Taiwan.

China a trimis, marți, avioane de luptă care au patrulat ostentativ deasupra strâmtorii Taiwanului, la limita zonelor de demarcare între China continentală și Taiwan. Au fost și manevre aeriene inclusiv cu tiruri reale. Iar comandamentul militar chinez a postat un video online, cu mesajul: „suntem pe deplin pregătiți pentru orice eventualitate”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: SUA își vor asuma cu siguranță responsabilitatea și vor plăti prețul pentru subminarea suveranității și a intereselor de securitate ale Chinei. China va lua măsuri hotărâte și puternice pentru a-și proteja suveranitatea și interesele de securitate. Sperăm că oficialii americani vor înțelege clar cât de importantă și sensibilă este chestiunea și cât de periculos va fi dacă vizita chiar are loc.

Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, în ciuda amenințărilor Chinei

Şefa Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, Nancy Pelosi, va vizita până la urmă Taiwanul.

Asta, în ciuda avertismentelor repetate ale autorităților chineze, care nu văd cu ochi buni prezența unui oficial american de rang înalt la Taipei.

Puteți urmări AICI, în timp real, locația avionului în care se află Nancy Pelosi

La ora locală 15:20 peste 320.000 de persoane urmăreau traseul acestui avion în timp real.

Americanii nu au confirmat vizita, însă marina Statelor Unite a trimis mai aproape de insulă câteva nave și aeronave prezente în Marea Chinei de Sud.

Șefa Camerei Reprezentanților este a treia în ordinea succesiunii la conducerea Statelor Unite, după președinte și vicepreședinte.

China a transmis pe toate căile mesaje furibunde și chiar amenințări militare voalate, îndreptate împotriva unei posibile vizite. Beijingul vede Taiwanul drept o parte a Chinei Continentale.

În convorbirea telefonică pe care au avut-o săptămâna trecută, președintele Xi jinping l-ar fi avertizat pe Biden în privința Taiwanului - „cine se joacă cu focul, va pieri de foc”.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: Nancy Pelosi va decide singură dacă să viziteze sau nu Taiwanul. Congresul este o ramură independentă și egală a guvernului. Decizia aparține în totalitate președintei Camerei Reprezentanților. Dacă ea decide să meargă în vizită și China încearcă să provoace vreun fel de criză sau să escaladeze tensiunile, vina va fi în totalitate a Beijingului.

Statele Unite au mutat patru nave de luptă, la est de insulă, ceea ce Pentagonul a numit o desfășurare de rutină.

Înțelegem complet activitățile militare din apropierea noastră, Taiwanul este hotărât să se apere singur în fața oricărei amenințări a Chinei - a fost reactia ministerului apararii de la Taipei.

Taiwanul este o insulă care se auto-guvernează, dar Beijingul o consideră o provincie separatistă. Statele Unite, care întrețin relații diplomatice cu China, nu au astfel de relații și cu Taiwan. Însă Washingtonul menține o așanumită "relație robustă, neoficială" cu insula și consideră Taiwanul un "partener cheie" în regiune.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: Este foarte în concordanță cu politica noastră. Este în concordanță cu sprijinul nostru pentru Taiwan în temeiul Legii privind relațiile Taiwan. Ca țară, nu ar trebui să fim intimidați de acea retorică sau de acele potențiale acțiuni. Aceasta este o călătorie importantă pentru preșeinta Camerei și vom face tot ce putem pentru a o susține.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Mai multe avioane de război ale Chinei au zburat aproape de linia mediană a strâmtorii Taiwan - surse
Mai multe avioane de război ale Chinei au zburat aproape de linia mediană a strâmtorii Taiwan - surse

Mai multe avioane de război chinezești au zburat în apropiere de linia mediană a strâmtorii Taiwan, marți dimineață, a declarat pentru Reuters o sursă informată cu privire la acest subiect.

Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, în ciuda amenințărilor Chinei
Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, în ciuda amenințărilor Chinei

Şefa Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, Nancy Pelosi, va vizita până la urmă Taiwanul.  

Reuters: Nancy Pelosi merge marți în Taiwan, în timp ce China amenință că armata sa ”nu va sta fără să facă nimic”
Reuters: Nancy Pelosi merge marți în Taiwan, în timp ce China amenință că armata sa ”nu va sta fără să facă nimic”

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, ar urma să efectueze marţi o vizită în Taiwan, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu chestiunea.

Nancy Pelosi confirmă că merge în Asia, dar nu spune nimic despre o vizită în Taiwan
Nancy Pelosi confirmă că merge în Asia, dar nu spune nimic despre o vizită în Taiwan

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite, Nancy Pelosi, a confirmat, duminică, că se află în drum spre Asia, fără a menţiona o posibilă etapă în Taiwan, care ar putea înrăutăţi şi mai mult relaţiile dintre China şi Statele Unite.

 

China anunță un exercițiu militar naval cu muniție reală înaintea eventualei vizite a lui Nancy Pelosi în Taiwan
China anunță un exercițiu militar naval cu muniție reală înaintea eventualei vizite a lui Nancy Pelosi în Taiwan

China efectuează sâmbătă un exercițiu militar cu muniție reală în apropierea Taiwanului, înaintea unei eventuale vizite a lui Nancy Pelosi, al treilea om din SUA, în această țară.

 

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.