Sute de componente europene și americane au fost găsite în racheta nord-coreeană folosită de Rusia în Ucraina
O armă letală pe care Coreea de Nord a trims-o Rusiei pentru a fi folosită pe frontul din Ucraina conține sute de componente europene și americane.
Conflict Armament Research (CAR), o organizație de investigație cu sediul în Marea Britanie, a examinat 290 de componente ale unei rachete balistice pe care Coreea de Nord a transferat-o Rusiei pentru a lovi Ucraina și a descoperit că sute dintre acestea au fost fabricate de companii europene și americane.
Specialiștii au examinat circa 290 de componente din rămășițele unei rachete balistice nord-coreene care a fost descoperită la începutul acestui an în Harkov. Potrvit lor, 75% din aceste piese au fost dezvoltate și vândute de companii cu sediul în Statele Unite.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Restul de 16% din componente au fost asociate cu companii din Europa, iar 9% cu companii din Asia. Jurnaliștii de la Ukrainska Pravda notează că majoritatea acestor componente se refereau la sistemul de navigație al rachetei.
Coreea de Nord a „fentat” sancțiunile
Datele grupului de cercetare britanic, potrivit CNN, reprezintă "prima identificare publică a dependenței Coreei de Nord de tehnologia străină pentru programul său de rachete".
Potrivit raportului CAR, componentele ar putea fi legate de 26 de companii cu sedii în Statele Unite, China, Germania, Japonia, Olanda, Singapore, Elveția și Taiwan, dar nu există nicio dovadă de livrări directe. În schimb, cel mai probabil, Coreea de Nord a achiziționat componente occidentale prin intermediari, evitând astfel sancțiunile.
De asemenea, raportul precizează că componentele occidentale detectate au fost fabricate între 2021 și 2023. Acest lucru le-a permis analiștilor CAR să concluzioneze că racheta nord-coreeană lansată de Rusia în Ucraina în ianuarie "nu ar fi putut fi asamblată înainte de martie 2023".
Sursa: Ukrainska Pravda
Etichete: Ucraina, SUA, coreea de nord, razboi in ucraina, Rachetă,
Dată publicare:
20-02-2024 18:21