Sute de civili, majoritatea femei și copii, evacuați din ultima enclavă ISIS din Siria


Ultimul update: Miercuri 20 Februarie 2019 14:54
Data publicarii: Miercuri 20 Februarie 2019 14:43
Categorie: Stiri externe
civili ISIS, siria

Au început operațiunile pentru evacuarea civililor sirieni din ultima enclavă jihadistă. Jurnaliștii au declarat că au văzut cel puțin 10 autovehicule părăsind orașul Baghuz, în apropierea graniței cu Irak.

Un purtător de cuvânt al Alianței Forțelor Democratice Siriene (SDF) a confirmat că acele camioane transportă civili, scrie BBC.

Marți, ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la soarta a aproximativ 200 de familii care au fost prinse în Baghuz. Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat că aceștia au fost împiedicați de către luptătorii ISIS să părăsească zona.

Un convoi de aproximativ 50 de camioane a sosit la periferia Baghuzului, pentru a evacua soțiile și copiii militanților. Liderii operațiunii de salvare au decis ca persoanele să fie evacuate, în siguranță, miercuri.

În urmă cu cinci ani, gruparea Stat Islamic controla aproximativ 88.000 km² de teritoriu care se întinde din vestul Siriei până în estul Irakului. Astfel a fost proclamat “califatul Islamic”, impunând regimul terorii asupra a opt milioane de cetățeni, conducând prin execuții, jafuri și crime.

Alianţă arabo-kurdă susţinută de Washington în Siria a anunţat sâmbătă că a lansat "bătălia finală" pentru a-i elimina pe jihadiştii din gruparea teroristă Stat Islamic din ultima lor redută din estul ţării aflate în război

"Bătălia a început", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), Mustefa Bali. "Forţele FDS au lansat (...) bătălia decisivă pentru a elimina ceea ce a rămas din teroriştii" SI, a scris FDS pe contul de Twitter.

Jihadiştii din SI controlează în continuare în provincia Deir Ezzor un sector de circa patru kilometri pătraţi, din satul Baghouz până la frontiera irakiană, potrivit FDS.

FDS au mai transmis pe site-ul lor de Internet că "peste 20.000 de civili au fost evacuaţi" în ultimele 10 zile. "Între 500 şi 600 de terorişti" se aflau în continuare în această redută, "în marea lor majoritate străini", potrivit lui Bali.

Cu sprijinul coaliţiei internaţionale conduse de Washington, FDS au lansat în septembrie 2018 ofensiva împotriva acestei ultime redute a SI, preluând una câte una localităţile controlate până atunci de jihadişti.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC

Decizia autorităților în cazul miresei ISIS care vrea să revină în UK. Ce riscă tânăra
40 de teroriști ISIS, cu pașaport german, capturați în Siria
40 de teroriști ISIS, cu pașaport german, capturați în Siria
VIDEO PROTVPLUS.RO