Primul mamifer dispărut din cauza schimbărilor climatice


Ultimul update: Miercuri 20 Februarie 2019 12:33
Data publicarii: Miercuri 20 Februarie 2019 12:22
Categorie: Stiri externe
Melomys rubicola,

Guvernul australian a confirmat prima extincţie a unui mamifer ca urmare a ''schimbărilor climatice antropogene''.

Melissa Price, ministrul australian al Mediului, a anunţat că statutul referitor la Melomys rubicola, un mic rozător nativ din Bramble Cay, cea mai nordică insulă din Australia, a fost modificat de la ''în pericol de dispariţie'' la ''dispărut'', relatează Agerpres

Decizia a fost luată la trei ani după ce guvernul din Queensland a ajuns la aceeaşi concluzie şi la zece ani de la ultima consemnare a unui exemplar viu din această specie.

Tim Beshara, director pentru politici federale în cadrul Wilderness Society, a declarat că un plan pe cinci ani adoptat în 2008 pentru salvarea speciei nu a fost niciodată revizuit.

"Melomys rubicola a fost un şoricel brun'', a explicat el în cursul unei audieri în cadrul Senatului. ''Era însă şoricelul nostru brun şi era responsabilitatea noastră de a ne asigura că el va continua să existe. Şi am eşuat'', a subliniat Beshara.

În cadrul unui raport publicat în 2016, care a confirmat extincţia animalului, autorii Ian Gynther de la unitatea guvernamentală din Queensland pentru Specii Ameninţate şi Natalie Walker şi Luke Leung de la Universitatea din Queensland au notat că dispariţia sa ''reprezintă probabil prima înregistrare a extincţiei unui mamifer ca urmare a schimbărilor climatice antropogene''.

Un ''plan de reabilitare'' din 2008 a estimat în coborâre riscul de extincţie al meolmys, susţinând că este ''puţin probabil ca eventualele consecinţe ale schimbărilor climatice, precum creşterea nivelului mărilor şi a frecvenţei şi intensităţii furtunilor tropicale, să aibă un impact major asupra şanselor de supravieţuire" ale micului rozător din Bramble Cay.A

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO