Surpriza in cursa pentru prezidentiale in SUA. Ce diferenta arata cel mai nou sondaj intre Hillary Clinton si Donald Trump

Ultima actualizare: 03-07-2016 00:00
Hillary Clinton Donald Trump

Democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump sunt aproape la egalitate in intentiile de vot ale americanilor pentru alegerile prezidentiale in SUA din 8 noiembrie, potrivit unui sondaj publicat miercuri si citat de AFP.

Astfel, sondajul national efectuat de universitatea Quinnipiac atribuie 42 % din intentiile de vot fostei secretar de stat, in timp ce miliardarul este creditat cu 40 % dintre ele. Celelalte 18 % intentii de vot restante sunt impartite intre cei care ar vota pentru alt candidat (6 %), cei decisi sa renunte la vot (5 %) si nedecisi (7 %).

Avansul candidatei democrate s-a redus de la ultima ancheta de opinie a universitatii, publicata la 1 iunie, in care ea isi devansa concurentul cu 4 %. Rezultatul este mult mai strans decat lasa sa se inteleaga duminica un sondaj efectuat de ABC News/Washington Post, unde ea se distanta la 12 puncte, profitand de recentele trepidatii in campania lui Trump.

Sondajul Quinnipiac, realizat pe un esantion de 1.610 alegatori, mai arata ca 61 % dintre persoanele intervievate considera ca alegerile din 2016 au “crescut nivelul de ura si de prejudecati in SUA”. Pentru doua treimi dintre ele, responsabilitatea revine taberei lui Trump si doar pentru 16 % celei a lui Clinton.

“Alegatorii se vad transportati intr-o campanie meschina si de politica a pamantului parjolit intre cei doi candidati, ceea ce nu le place. Si ei nu cred ca unul sau altul dintre candidati va fi un presedinte bun”, a comentat Tim Malloy, director adjunct al sondajului Quinnipiac, intr-un comunicat.

Dintre alegatorii intervievati, 58% considera ca fosta Prima Doamna si ex-secretar de stat al presedintelui in exercitiu Barack Obama este mai bine pregatita pentru functia prezidentiala decat Donald Trump, care nu a obtinut decat 33 % din opinii favorabile in domeniu.  Dar tot ei considera ca omul de afaceri este mai bine plasat pentru a crea locuri de munca (52 % fata de 40 % pentru Clinton) si pentru a infrunta jihadistii gruparii Statul Islamic (52 % fata de 39 % pentru Clinton). Marja de eroare a sondajului a fost de 2,4 puncte.

Potrivit unei medii RealClear Politics a celor 7 mari sondaje de opinie realizate pana acum, Hillary ar avea un avans de 5.1 procente, relateaza The Indepedent.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO