”Sunt sănătos”. Nouă înregistrare video cu copiii blocați într-o peșteră din Thailanda

Ultimul update: Miercuri 04 Iulie 2018 20:49
Data publicarii: Miercuri 04 Iulie 2018 20:36
Categorie: Internaţional
copii pestera

Cei 12 copii şi antrenorul lor fotbal care au rămas blocaţi într-o peşteră inundată din Thailanda sunt în stare bună de sănătate, potrivit unei înregistrări video ce a fost publicată miercuri.

Evacuarea lor rămâne în suspans, potrivit agenţilor de salvare care încearcă să scadă nivelul apei acumulate în peşteră, înainte de revenirea ploilor, prognozate pentru vineri, informează AFP.

"Va fi dificil să îi evacuăm astăzi", a declarat guvernatorul provinciei Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, care coordonează celula de criză. Graţie unui sistem de pompe, "apa scade cu un centimetru pe oră, ceea ce nu-i deloc rău dacă se ţine cont de mărimea peşterii", însă această scădere este insuficientă, a precizat oficialul thailandez.

În contextul în care copiii au rămas blocaţi în acea peşteră de 11 zile, guvernatorul local a refuzat orice speculaţie referitoare la data ieşirii lor din peşteră, în pofida meteorologilor care au prognozat revenirea ploilor în cursul zilei de vineri. "Trebuie să fim siguri 100% în momentul în care vom decide evacuarea copiilor", care ar putea să fie scoşi din peşteră pe rând, în grupuri, a mai spus guvernatorul thailandez.

Traseul de întoarcere are o lungime de mai mulţi kilometri şi include secţiuni denivelate, cu treceri foarte dificile pe sub apă.

Marina thailandeză a publicat miercuri dimineaţă o a doua înregistrare video cu grupul de copii, realizată şi adusă la suprafaţă de unul dintre scafandrii care au transportat alimente şi medicamente în interiorul peşterii şi care au spus că toţii copiii sunt teferi şi sănătoşi. Mai mulţi agenţi de salvare au rămas alături de copii, ajutându-i să recapete o formă fizică bună şi învăţându-i să folosească echipamente de scufundări acvatice.

În noua înregistrare video, realizată marţi, copiii spun "Bună ziua", îşi spun numele şi apoi adaugă "sunt sănătos".

"Sunt atât de fericită!", a reacţionat, plângând, mama unuia dintre băieţi, Bew, după ce a vizionat acel videoclip proiectat de salvatori pe un ecran într-un cort, la mică distanţă de intrarea în peşteră, unde familiile aşteaptă cu nerăbdare evacuarea copiilor.

"A slăbit", a adăugat ea, după ce a văzut mesajul transmis de fiul ei, întrucât linia telefonică instalată în galerie, ce ar fi trebuit să permită copiilor să comunice în mod direct cu părinţii lor, nu a putut fi activată.

La căderea nopţii de marţi spre miercuri, un călugăr vestit din Thailanda a fost autorizat să pătrundă în peşteră. Înconjurat de familiile copiilor, el s-a rugat pentru încheierea cu bine a acestei situaţii dificile.

Cei 12 copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, au fost descoperiţi luni seară alături de antrenorul lor de fotbal de doi voluntari britanici care au participat la o amplă operaţiune internaţională de salvare. Copiii au fost găsiţi emaciaţi "dar teferi şi sănătoşi", la peste 4 kilometri distanţă în interiorul galeriei.

Ei s-au refugiat pe o stâncă aflată la mică distanţă de meandrele acelei peşteri scufundate, aflată la graniţa Thailandei cu Myanmar şi Laos, unde au rămas blocaţi pe 23 iunie în urma creşterii nivelului apei.

Prima înregistrare video, publicată în noaptea de luni şi marţi, îi arăta slăbiţi, dar reuşind să vorbească şi să mulţumească scafandrilor britanici, primii oameni care au reuşit să ajungă la ei după căutări intense ce au durat nouă zile. Înregistrarea video a fost preluată de presa internaţională şi a fost vizualizată de milioane de oameni.

Alerta a fost dată sâmbătă seară, 23 iunie, de o mamă al cărei fiu nu s-a întors acasă după un antrenament sportiv. Mai multe obiecte ale copiilor - biciclete şi pantofi de sport - au fost descoperite după câteva ore la intrarea în acea peşteră.

Se pare că tinerii au decis să exploreze împreună peştera, pe care o cunoşteau bine, sau au dorit să se protejeze de ploile abundente din actualul sezon musonic.

Rudele copiilor se întreabă dacă nu cumva echipa de tineri fotbalişti nu a avut cumva ideea de a merge în peşteră în acea sâmbătă pentru a sărbători ziua de naştere a unuia dintre ei, care a împlinit vârsta de 16 ani chiar în ziua dispariţiei lor.

Până la salvarea tinerilor, la care participă şi specialişti japonezi, salvatorii locali continuă să pompeze apa din peşteră, pentru a facilita ieşirea copiilor.

Echipaje de specialişti veniţi din Australia, Marea Britanie, Japonia şi China, alături de 30 de soldaţi americani, au ajutat miile de agenţi ai echipelor de salvare thailandeze aflate la faţa locului.

copii pestera Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Tags: thailanda,

VIDEO PROTVPLUS.RO

Muntenegru

Reportaj CNN în Muntenegru, după controversata afirmație a lui Trump: ”Cred că e foarte prost”

Incident într-un magazin din SUA. Un bărbat s-a baricadat după ce și-a împușcat bunica

Cuba elimină termenul "comunism" din proiectul noii sale Constituţii

Căsătoriile gay în proiectul noii constituţii, în Cuba

Rusia cere SUA eliberarea rusoaicei arestate pe baza unor ”acuzații fabricate”

ONU cere evitarea unui conflict devastator

atac germania

Anunțul făcut de autoritățile germane despre autorul atacului de la Luebeck, soldat cu 10 răniți

Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, vine în Europa pentru a sprijini mişcările populiste: “Soros este diavolul”

Momentul în care vaporașul cu turiști se scufundă. 9 morți, membri ai aceleiaşi familii

Cea mai secetoasă vară din ultimii 50 de ani în UK. Imagini filmate din elicopter

Reacția lui Donald Trump la faptul că ar fi fost înregistrat în secret de fostul său avocat

Coreea de Nord trece prin ”cea mai gravă perioadă” din ultimii 20 de ani