Summit pentru securitate în Munchen. Zelenski: ”Cred că Putin se pregătește să declanșeze războiul împotriva statelor NATO”
La Munchen începe a doua zi a Conferinței pentru Securitate, dominată de tema războiului din Ucraina. Volodimir Zelenski spune că se va întâlni cu Vladimir Putin numai după ce va fi convenit un plan de pace împreună cu liderii europeni și cu Donald Trump.
„Ucraina are nevoie de garanții reale de securitate, înaintea discuțiilor despre pace”, i-a transmis liderul ucrainean vicepreședintelui american J.D. Vance, în cadrul primei lor întâlniri.
În replică, Washington-ul susține că încearcă să asigure o pace durabilă. Iar Kremlinul - potrivit unor surse CNN - a început să formeze o echipă de negociere pentru discuțiile directe cu Statele Unite.
Volodimir Zelenski: ”Ceea ce trebuie să facem este să vorbim mai mult, să lucrăm mai mult și să pregătim planul despre cum să-l oprim pe Putin, să încheiem războiul."
J.D. Vance, vicepreședintele Statelor Unite: ”Am avut o serie de discuții fructuoase. Vrem să obținem o pace durabilă, nu genul de pace care va duce Europa de Est în conflict peste doar câțiva ani.”
Discuțiile dintre președintele ucrainean și vicepreședintele american au avut loc în subsolul unui hotel de cinci stele, într-o zonă de lux a orașului Munchen, la aproximativ 5 kilometri de locul unde este organizată cea mai importantă conferință din lume legată de politica de securitate.
Vineri, cei doi au făcut declarații care au tulburat audiența.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Din informațiile pe care le dețin de la serviciile de securitate, cred că (Putin n.r.) se pregătește să declanșeze războiul contra statelor NATO anul viitor. Însă nu pot spune acest lucru cu certitudine. Poate ne ajută Dumnezeu să îl oprim pe nebun. Însă nu trebuie să ne încredem în promisiunile lui Putin. Ucraina are nevoie de garanții de securitate. Dacă nu suntem pregătiți să fim primiți azi în NATO, nicio problemă, vom aștepta.”
J.D. Vance, vicepreședintele Statelor Unite: ”La Washington, s-a instalat un nou.. șerif. Pentru noi (noua administrație americană, n. red.), amenințarea cea mai mare la adresa Europei nu sunt Rusia sau China, ori vreun alt actor extern, ci o amenințare care vine din interior: faptul că Europa își abandonează unele dintre valorile sale fundamentale."
Vicepreședintele american a criticat statele europene pentru că au ajuns să fie atât de vulnerabile în fața amestecului extern rău intenționat, dând exemplu implicarea Rusiei în campania electorală din România.
J.D. Vance, vicepreședintele Statelor Unite: ”Am ajuns în punctul în care situația s-a degradat într-atât, încât, în decembrie, anul trecut, România a anulat alegerile prezidențiale bazându-se pe suspiciunile puțin fondate ale unui serviciu de informații și că urmare a presiunilor enorme exercitate de partenerii europeni. După cum am înțeles eu, campania de dezinformare condusă de Rusia a influențat campania electorală. Poți crede că e greșit ca Rusia să finanțeze campanii pe rețelele sociale care să influențeze alegerile, noi credem că într-adevăr este greșit. Poți să condamni această acțiune pe scena internațională, dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari investite în campanii online de o putere străină, atunci nu vorbim de o democrație puternică.”
Vicepreședintele american a pus în centrul discursului său alegerile anulate din România, lucru care ar putea duce la speculații politice la noi în țară, însă trebuie să privim contextul: într-o săptămână, în Germania vor avea loc alegeri, iar ascensiunea extremei drepte este o realitate, iar în ultima perioadă fostul comisar Thierry Breton și Elon Musk, un apropiat al lui Donald Trump și un susțînător al extremei drepte din Germania, s-au tot împuns pe rețelele sociale.
Thierry l-a atenționat pe Musk că, dacă va interfera în alegerile din Germania, s-ar putea ajunge la anularea votului, așa cum s-a întâmplat în România. Cât de apreciat a fost discursul lui Vance, s-a văzut după aplauzele din sală, care au fost foarte puține.
Pe de altă parte, îndelung aplaudată a fost Ursula, care, de data asta, a folosit un ton diplomatic, însă mai în forță decât ne-a obișnuit până acum. A spus că trebuie acoperite golurile de securitate care există în Europa, că Europa trebuie să-și apere granițele și trebuie să creștem investițiile de apărare.
Deși toată lumea spera să-l audă pe J.D. Vance vorbind despre iniţiativa preşedintelui Trump de a negocia încheierea războiului ruso-ucrainean, vicepreşedintele american a menționat în treacăt subiectul.
Zelenski, în schimb, a luat taurul de coarne: ”Nu este nevoie să căutăm o mediere între Ucraina și Putin. Avem nevoie de sprijinul puternic al unei țări puternice, Statele Unite, de un președinte Trump puternic, avem nevoie de sprijinul său și avem nevoie ca el să fie de partea noastră. Nu cred că poate exista o mediere între noi aici, pentru că nu este vorba despre două țări care se luptă între ele, ci de Rusia care aduce războiul pe teritoriul nostru, iar noi îl apărăm, cred eu, cu onoare."
Kievul a făcut, totuși, o concesie majoră.
Samya Kullab, The Associated Press: ”Ucraina a transmis acceptul de a încheia o înțelegere cu președintele său, Donald Trump, pentru continuarea sprijinului militar american în schimbul dezvoltării industriei minereurilor, care ar putea furniza o sursă vitală de materii rare (litiu, uraniu, titan), esențiale pentru înalta tehnologie. ”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, i-a îndemnat pe aliații europeni să prezinte planuri concrete cu privire la un posibil acord de pace: ”Îngrijorarea mea este că negociem deja cu Putin, fără ca Putin să fie la masa negocierilor.”
Christiane Amanpour, CNN: ”Bine, dar asta este ceea ce au făcut americanii. Îmi pare rău, secretarul Apărării...”
Mark Rutte: ”Nu, nu sunt sigur că fac asta...”
Christiane Amanpour, CNN: ”El a spus să nu existe urme americane pe acel pământ. A spus să fie doar ale Europei, asta a spus.”
Mark Rutte: ”Cred că acordul este următorul: oricare ar fi rezultatul acestor discuții, Putin nu ar trebui să mai încerce vreodată să captureze un kilometru pătrat sau, pentru a o spune în termeni americani, o milă terestră din Ucraina. Acest lucru este vital. Nu putem avea un acord „Minsk 3”. Acesta a fost acordul încheiat după ce au păstrat Crimeea. ”
Christiane Amanpour, CNN: ”Puteți admite că președintele Trump i-a transmis deja lui Putin, în timp ce stă în fotoliul său de la Kremlin, că este de acord cu poziția lui Putin în privința aderării Ucrainei la NATO. Acest lucru este ceva ce NATO i-a promis Ucrainei, la ultimul dvs. summit de la Washington, că viitorul ei este în NATO. Mai e asta pe masa negocierilor?”
Mark Rutte, secretarul general al NATO: ”Azi a existat o declarație clară din partea Casei Albe și a altora, că toate opțiunile sunt pe masă. Și eu pledez pentru a încerca cu adevărat să aducem pe masa negocierilor acest lucru, indiferent ce se va întâmpla. ”
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: ”Discuțiile privind aderarea Ucrainei la NATO sau modificările teritoriale trebuie să aibă loc la masa negocierilor, cu o analiză atentă și în strânsă coordonare între aliați."
La aproape 3 ani de la începutul invaziei ruse, armata lui Putin a ocupat aproximativ 20 la sută din teritoriul Ucrainei, justificându-și atacul prin amenințarea pe care ar reprezenta-o demersul Kievului de a adera la NATO.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, razboi in ucraina, donald trump, Zelenski, summit, munchen, pace,
Dată publicare:
15-02-2025 07:45