SUA vor să trimită Ucrainei rachete noi, ieftine și precise, care să lovească mult în spatele liniilor rusești VIDEO
Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie, ieftine şi de mici dimensiuni, care pot fi montate pe rachetele disponibile şi care ar permite Kievului să lovească mult în spatele liniilor ruseşti.
Stocurile militare ale SUA şi ale aliaţilor se reduc, iar Ucraina se confruntă cu o nevoie tot mai mare de arme mai sofisticate, pe măsură ce războiul se prelungeşte, potrivit News.
Sistemul propus de Boeing, denumit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre planurile de producere de noi muniţii pentru Ucraina şi pentru aliaţii americani din Europa de Est, au declarat pentru Reuters surse din industrie, care au precizat că există cel puţin şase astfel de proiecte.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Deşi Statele Unite au respins solicitările Kievului de a-i livra rachete ATACMS, cu raza de acţiune de 297 km, raza de acţiune de 150 km a GLSDB ar permite Ucrainei să atingă ţinte militare valoroase, care au fost inaccesibile până acum, şi ar ajuta-o să-şi continue contraatacurile prin blocarea zonelor din spatele liniei de front, notează Reuters.
GLSDB este fabricată în comun de SAAB AB şi Boeing şi se află în dezvoltare din 2019, cu mult înainte de invazie. Aceste arme combină bomba de diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26, ambele fiind comune în stocurile americane. Motorul de rachetă M26 se găseşte pe scară largă, iar GBU-39 costă aproximativ 40.000 de dolari bucata, ceea ce ar face ca GLSDB să fie o armă ieftină, iar principalele sale componente să fie uşor de găsit.
GLSDB este ghidată prin GPS, poate trece peste unele bruiaje electronice, este utilizabilă în toate condiţiile meteorologice şi poate fi folosită împotriva vehiculelor blindate, potrivit site-ului web al SAAB.
Armele ar putea fi livrate din primăvara lui 2023
GBU-39 - care ar urma să funcţioneze ca focos al GLSDB - are aripi mici, pliabile, care îi permit să planeze mai mult de 100 km dacă este lnasată dintr-o aeronavă şi poate lovi ţinte cu un diametru de până la 1,5 metri.
Bombele de mici dimenisiuni ar putea fi livrate încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document analizat de Reuters şi de trei persoane familiarizate cu acest plan.
Armata americană are în vedere, de asemenea, o sporire a producţiei de proiectile de artilerie de 155 de milimetri, în prezent fabricate doar în instalaţii guvernamentale, permiţând şi contractorilor din domeniul apărării să le fabrice.
Invazia Ucrainei a dus la creşterea cererii de arme şi muniţii fabricate în America, în timp ce aliaţii SUA din Europa de Est „fac o mulţime de comenzi” pentru o serie de arme, pe măsură ce aprovizionează Ucraina, a declarat săptămâna trecută Doug Bush, şeful achiziţiilor pentru armata americană.
Au fost fabricate deja primele unități GLSDB
„Este vorba de a obţine o cantitate mare la un cost de producţie mic”, a declarat Tom Karako, expert în arme şi securitate la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.
Câteva unităţi GLSDB au fost deja fabricate, dar există multe obstacole logistice în calea achiziţionării oficiale. Planul Boeing presupune nişte derogări în privinţa preţului de achiziţie, ce ar scuti contractorul de o analiză aprofundată care să asigure Pentagonul că obţine cea mai bună ofertă posibilă. De asemenea, orice astfel de aranjament ar necesita ca cel puţin şase furnizori să accelereze livrările de piese şi servicii pentru a produce rapid arma.
Un purtător de cuvânt al Boeing a refuzat să comenteze informaţiile, iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Tim Gorman, a refuzat, la rândul lui, să comenteze cu privire la furnizarea unei „capacităţi specifice” Ucrainei, dar a declarat că SUA şi aliaţii „identifică şi iau în considerare cele mai adecvate sisteme” ce ar putea ajuta Kievul, menţionează Reuters.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, SUA, bombe, Pentagon, raza de actiune,
Dată publicare:
28-11-2022 16:20