SUA si Europa impotriva Rusiei
Interesele Statelor Unite constau in consolidarea aliatilor lor europeni in relatiile acestora cu Rusia, in promovarea transparentei si a securitatii energetice in Ucraina si in sprijinirea acestei tari in procesul integrarii euro-atlantice.
Rusia isi foloseste resursele energetice pentru a diviza Europa in privinta unor subiecte-cheie, slabind astfel puterea Europei de negociere in relatiile economice si geopolitice cu Moscova.
De asemenea, Rusia agraveaza criza gazelor pentru a dovedi poporului ucrainean ca presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko sunt lideri discreditati, care au cauzat intreruperea energiei in mijlocul iernii.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
In opinia liderilor rusi, acesta este pretul pe care ucrainenii trebuie sa-l plateasca pentru dorinta de integrare euroatlantica.
In aceste conditii, potrivit organizatiei americane, viitoarea administratie a Statelor Unite ar trebui sa sprijine diversificarea rutelor de transport al energiei in Europa si Asia.
SUA ar trebui sa sustina constructia gazoductului Nabucco, care ar aduce gaze din bazinul Caspic, prin Azerbaidjan si Georgia, catre Europa. SUA trebuie sa se opuna oricarei dependente excesive a aliatilor sai fata de exporturile energetice ruse si trebuie sa incurajeze aplicarea unei legislatii europene antitrust impotriva Gazprom.
Sursa: Heritage Foundation
Etichete: SUA, vladimir putin, Gazprom, barack obama, criza gazelor,
Dată publicare:
09-01-2009 00:00