SUA şi Turcia suspendă reciproc acordarea de vize. "Evenimente recente ne-au forţat"
Ruptură în relaţiile diplomatice dintre Ankara şi Washington, după reţinerea unui presupus "gulenist" care lucra la consulatul american din Istanbul.
Turcia şi SUA şi-au suspendat serviciile reciproce de acordare a vizelor, ambasada Turciei la Washington anunţând că trebuie să reevalueze angajamentul Guvernului SUA în ceea ce priveşte siguranţa misiunii şi a personalului, la puţin timp după ce ambasada americană la Ankara a făcut un anunţ foarte asemănător, transmite BBC.
Disputa intervine după ce un angajat al consulatului american din Istanbul a fost reţinut săptămâna trecută, fiind acuzat de legături cu clericul Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara pentru lovitura de stat eşuată, de anul trecut. Washingtonul a condamnat acţiunea autorităţilor turce, pe care a calificat-o ca fiind lipsită de fundament şi că periclitează relaţiile bilaterale.
Conform agenţiei de presă Anadolu, cel reţinut era un bărbat cu cetăţenie turcă.
Într-o declaraţie transmisă duminică, ambasada Turciei la Washington afirmă: "Evenimente recente au forţat Guvernul turc să reevalueze angajamentul Guvernului SUA în ceea ce priveşte securitatea misiunii şi a personalului".
"Pentru a reduce numărul de vizitatori la misiunile noastre diplomatice şi consulare din SUA pe durata acestei reevaluări, am suspendat toate serviciile de viză destinate cetăţenilor americani la misiunile noastre diplomatice din consulare din SUA, măsura intrând în vigoare imediat", a anunţat ambasada.
Declaraţia părţii turce este aproape aceeaşi ca şi cea emisă anterior de partea americană, fiind de fapt schimbat doar numele ţării, consemnează BBC.
Ambasada SUA a anunţat că suspendă acordarea de vize turistice, medicale, de afaceri, vize temporare de muncă sau vize de studii.
Ankara face de mai mut timp presiuni asupra autorităţilor de la Washington pentru a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, pentru rolul jucat în lovitura de stat eşuată din iulie 2016.