SUA promit sa zdrobeasca "tumora" jihadista. ISIS ameninta cu noi atacuri in Franta; Germania isi avertizeaza populatia
Gruparea extremista Statul Islamic a amenintat sa isi intensifice atacurile impotriva Frantei, intr-o inregistrare postata miercuri pe retele de socializare si in care apar doi jihadisti francofoni, relateaza AFP.
ISIS II "ELOGIAZA" PE ATACATORII DIN NISA SI GERMANIA
Acestia il felicita pe autorul atacului de la Nisa din seara zilei de 14 iulie si soldat cu 84 de morti si apoi decapiteaza doi barbati pe care ii acuza ca au 'spionat' SI - un 'mesaj' pentru Franta.
Inregistrarea ar fi fost 'realizata' de SI in provincia irakiana Ninive (nord), unde SI controleaza teritorii, conform SITE, centrul american de monitorizare a site-urilor jihadiste.
Adresandu-se in franceza presedintelui si guvernului Frantei, unul dintre cei doi membri ai SI ameninta sa 'intensifice' atacurile.
Statul Islamic a revendicat sambata atacul de la Nisa, afirmand ca acesta vine "ca raspuns la apelurile gruparii de a lua ca tinta tarile care fac parte din coalitia" antijihadista din Irak si Siria. Franta face parte din aceasta coalitie condusa de SUA si care bombardeaza pozitii ale gruparii ultra-radicale.
Experti estimeaza ca SI nu pare sa fi organizat direct recentele atacuri din Franta sau Germania, insa este posibil sa ii fi inspirat pe autorii acestora si sa incerce sa isi intareasca imaginea de teroare prin revendicarea lor.
SUA PROMITE SA ZDROBEASCA "TUMORA" JIHADISTA
Pe de alta parte, Statele Unite si aliatii lor din cadrul coalitiei impotriva gruparii Statul Islamic s-au angajat miercuri sa zdrobeasca "tumora" jihadista in Siria si in Irak si sa combata "metastazele" atacurilor islamiste din lume.
Statul Islamic a suferit infrangeri in Irak si in Siria, insa a revendicat sau inspirat atacuri teribile, in ultimele saptamani, la Nisa (Franta), Istanbul (Turcia), Bagdad (irak), Orlando (Statele Unite) sau Dacca (Bangladesh), care s-au soldat cu sute de victime.
In acest context, secretarul american al Apararii Ashton Carter i-a reunit, in apropiere de Washington, pe aproximativ 30 de dintre omologii sai straini, inclusiv francezul Jean-Yves Le Drian si britanicul Michael Fallon.
Seful Pentagonului a promis sa "distruga tumora mama a Statului Islamic in Irak si in Siria" si sa "combata metastazele Statului Islamic peste tot unde apar in lume", referindu-se la atacurile care se multiplica in Europa.
Principala grupare a opozitiei siriene a indemnat insa coalitia la o "suspendare imediata a operatiunilor militare" impotriva Statului Islamic in Siria, in urma unor informatii potrivit carora zeci de civili au fost ucisi in bombardamente.
Le Drian a declarat la Washington ca jihadistii raspandesc pe glob o "ideologie a actului individual, ca la Nisa sau la Orlando, care le ofera unor dezechilibrati o validare" post-factum din partea Statului Islamic.
La randul sau, secretarul de Stat John Kerry, care gazduia Conferinta donatorilor pentru Irak, a recunoscut ca "lupta impotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) este evident departe de a se fi terminat", in pofida "progreselor" realizate.
Joi el ii va reuni pe omologii sai din tarile membre ale coalitiei impotriva Statului Islamic, infiintate in vara lui 2014. Condusa de catre Statele Unite, coalitia a efectuat in doi ani aproximativ 14.000 de atacuri aeriene in Siria si Irak.
Seful diplomatiei americane a laudat "impulsul" impotriva jihadistilor, dar a recunoscut ca "actele de terorism raman un pericol cotidian permanent".
ISIS PIERDE DIN TERITORII
Au existat peste "100 de comploturi teroriste legate de Statul Islamic impotriva Occidentului incepand din 2014", se alarmeaza intr-un raport Michael McCaul presdintele Comisiei pentru Securitate Interna a Congresului american.
Acest lucru il determina pe Michael Weiss, un expert de la Atlantic Council, sa sublineze ca, daca gruparea "si-a pierdut capacitatea de a pastra bucati mari de teritoriu", ea nu si-a "perdut capcitatea de a comite atacuri oportuniste".
Potrivit Washingtonului, Statul Islamic a pierdut in Irak aproximativ 50%, iar in Siria 20-30% din teritoriile pe care le-a cucerit la apogeul ei, in 2014.
In Irak, dupa o recucerire a bastionului sunnit Fallujah de catre fortele guvernamentale, coalitia vizeaza Mosulul.
In acest sens, Fallon a anuntat ca Londra isi va "dubla" numarul de militari in Irak, unde va trimite 500 de militari pentru a "antrena fortele irakiene si peshmerga" kurzi.
Fara sa ofere detalii sau un calendar, Carter a anuntat "angajamente" intre aliati cu obiectivul ca "Statul Islamic sa piarda controlul oraselor Mosul si Rakka", "capitala" jihadistilor in Siria. Insa expertul Weiss se indoieste ca cele doua bastioane vor fi "recucerite" inainte de plecarea administratiei Obama, in ianuarie.
In Siria, unde razboiul s-a soldat cu peste 280.000 de morti si milioane de refugiati si deplasati, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul la Londra, a anuntat marti ca aproape 60 de civili - inclusiv copii - au fost ucisi in raiduri ale coalitiei in apropiere de un sat aflat sub controlul Statului Islamic in provincia Alep.
Statele Unite "vor ancheta cu privire la aceste informatii", a declarat Ashton Carter.
John Kerry a efectuat o vizita la Moscova, in urma cu cateva zile, in care s-a pus de acord cu Rusia asupra unor "masuri concrete" de cooperare intr-o incercare de salvare a unui armistitiu.
Coalitia a vorbit, de asemenea, despre perioada post-Daesh.
Mai ales in Irak, pentru care tarile donatoare - Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Olanda si Kuwaitul - au "securizat peste doua miliarde de dolari, ca promisiuni" de donatii, a anuntat John Kerry.
Bagdadul are nevoie de bani pentru ca refugiatii sa se poata intoarce in zone recucerite si pentru reconstructia tarii. Ministrul irakian de Externe Ibrahim al-Jaafari a invocat marti spiritul Planului Marshall.
Washingtonul a anuntat, de asemenea, ca va trimite sute de militari suplimentari in Irak. Statele Unite vor avea peste 4.600 de militari in aceasta tara, din care s-a retras militar la sfarsitul lui 2011.
GERMANIA ISI AVERTIZEAZA LOCUITORII
Pe de alta parte, Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a avertizat miercuri ca populatia germana ar trebui sa fie pregatita pentru noi atacuri lansate de islamisti care actioneaza singuri sau in grupuri mici.
El a explicat ca autorul atacului din tren a fost “incitat” de propaganda ISIS, dar nu exista dovezi ca a urmat ordinele gruparii jihadiste.
In aceste conditii, el nu se afla in vizorul serviciilor de informatii germane. Guvernul depune toate eforturile pentru a evita astfel de atacuri, dar nu exista garantii, a subliniat oficialul.
“In Germania trebuie sa ne asteptam si la atacuri comise de grupuri mici sau de atacatori de tip «lup singuratic»”, a mai afirmat ministrul german de Interne.