SUA ar putea vaccina un milion de oameni pe zi. Trump îi contrazice iar pe medici

Ultima actualizare: 04-01-2021 14:13

În Marea Britanie a început luni administrarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford.

În acest moment, sunt însă disponibile doar 530.000 de doze.

Presat de agravarea pandemiei, Guvernul de la Londra a decis să amâne cu trei până la 12 săptămâni administrarea celei de-a doua doze a serului Pfizer, pentru ca un număr maxim de persoane să poată fi imunizate cu o primă injecție. De altfel, din același motiv, și peste Ocean, experții analizează posibilitatea ca unele persoane să primească doar jumătate dintr-o doză de ser Moderna.

Premierul britanic Boris Johnson este supus unor presiuni tot mai intense pentru a înăspri restricțiile anti-pandemie. Pentru a șasea zi la rând, duminică au fost raportate în Regat peste 50.000 de noi teste pozitive.

Keith Neal, medic: „Răspândirea noii tulpini în sud-estul Angliei, chiar și în condiții de carantină, arată că trebuie instituite restricții mult mai drastice.”

Gabriel Scally, medic: „Sunt cu adevărat îngrijorat de perspectiva ca sistemul de sănătate să fie copleșit, dar și mai tare mă sperie faptul că virusul își va accentua răspândirea în comunitățile din toată țara, iar vaccinarea nu va ține pasul cu asta. Va fi foarte, foarte rău. Va fi un dezastru dacă nu recăpătăm controlul!”

Chris Hopson, medic: „Numărul bolnavilor de COVID spitalizați în Londra a crescut cu 45% în ultimele opt zile.”

Pe de altă parte, după o zi cu un nou record de infectări, peste 277.300, preşedintele american Donald Trump și-a reiterat teoria că cifrele sunt exagerate.

„Numărul de cazuri şi de morți provocate de virusul chinezesc este mult exagerat din cauza metodei ridicole de determinare. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor lucrează după metoda: „Când ai îndoieli, trece-o la COVID"! Fake news!”, a scris președintele duminică seară pe Twitter.

Riposta a fost imediată.

Anthony Fauci, cel mai important expert al SUA în boli infecţioase: „Cifrele sunt reale. Tot ce trebuie să faci este să te duci în tranșee, adică în spitale, în secțiile de terapie intensivă să vezi ce se întâmplă acolo. Sunt cifre reale, pacienți în carne și oase și decese adevărate.”

Rose Cerna: „Cum ar putea fi false cifrele? Virusul mi l-a luat pe tata, pe unchiu'. E îngrozitor să spui așa ceva și o iau ca pe o insultă personală. Moartea tatălui meu nu e falsă! Tata n-o să învie să-mi spună că a fost o glumă.” 

Realitatea sumbră este că aproape 360.000 de americani au murit deja de COVID, și, în acest moment, peste 125.500 sunt spitalizați cu forme severe.

Anthony Fauci: „S-ar putea, și chiar e foarte probabil să se întâmple asta, ca situația să se agraveze în următoarele săptămâni, și asta din cauza sărbătorilor, a faptului că oamenii au circulat intens, au plecat în vacanțe, au avut reuniuni de familie.”

Cu peste 45.000 de noi infectări doar duminică, California se confruntă cu perspectiva colapsului sistemului medical.

Brad Spellberg, medic: „Dacă ești implicat într-un accident rutier, vei spera că-ți salvăm viața. Dacă suferi un infarct ori un atac cerebral, vei dori un pat la terapie intensivă și cadre medicale care nu se ocupă de alți 20 de pacienți în același timp.”

Responsabilii americani dau asigurări că vacinarea se va accelera, iar ținta propusă este de un million de imunizări pe zi.

În Florida, la centrele de vaccinare sunt deja cozi imense. Oamenii așteaptă chiar și 13 ore în mașini. Scene similare și în Houston - Texas, unde numărul imens de apeluri pentru programare la vaccin a blocat sistemul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO