Lupte între susținătorii lui Maduro și Guaido. Mașinile armatei au trecut peste oameni

Lupte violente între susținătorii lui Maduro și Guaido. Mașinile armatei au trecut peste oameni - 3
Getty

Imagini cu un puternic impact emoţional vin din Caracas, capitala Venzuelei.

Pe străzi se dă o luptă în adevăratul sens al cuvântului, între susţinătorii auto-proclamatului preşedinte interimar Juan Guaido şi simpatizanţii regimului Maduro, cel care încă este şeful statului.

În încercarea disperată de a dejuca o lovitură de stat, Maduro a scos o parte a armatei în oraș să-i disperseze pe militanţi.

Scenele dramatice s-au petrecut pe străzile din Caracas. Pe imagini se vede cum maşinile armatei intră în plin în mulţimea de protestatari, şi chiar trec peste unii dintre ei. În alte zone ale capitalei Venezuelei, oamenii au aruncat cu cocktailuri Molotov şi s-au auzit focuri de armă trase de ambele părţi.

Sute de oameni s-au adunat pe străzile din Caracas şi în apropierea unei baze militare, după ce preşedintele autoproclamat, Juan Guaido, a transmis un mesaj mobiizator pe Twitter.

Citește și
Situație tensionată la Caracas, Venezuela
Violențe în Venezuela. Vehicule ale armatei au intrat în mulțime, în Caracas. VIDEO

A apărut flancat de liderul opoziţiei Leopoldo Lopez şi de membri ai forţelor armate şi a sugerat că este susţinut de cel puţin o parte a militarilor.

Juan Guaido: „Vă chem în acest moment de la baza militară aeriană La Carlota, să vă alăturaţi procesului de încetare definitivă a uzurpării. Îi avem de partea noastră pe venezueleni, iar astăzi Forţele Armate sunt în mod clar de partea poporului, de partea Constituţiei, loiali acesteia şi poporului venezuelean.”

Replica lui Nicolas Maduro a urmat tot pe Twitter. A dat asigurări că are „nervi de oţel" şi că a vorbit cu comandanţii armatei, care l-ar fi asigurat de „loialitatea lor totală''.

Potrivit jurnlistilor aflaţi în Venezuela, trupele care-l sprijină pe preşedintele Nicolas Maduro şi cele care ar fi trecut de partea opozantului Juan Guaido sunt aproape de o confruntare în capitala Caracas, unde situaţia este extrem de confuză.

Primele mesaje de susţinere pentru Guaido au venit din Statele Unite, de la consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Bolton şi secretarul de stat, Mike Pompeo. Juan Guaido este recunoscut de Statele Unite şi de alte 50 de țări drept preşedinte interimar al Venezuelei.

Mai mulţi militari au cerut azil la ambasada Braziliei

 

Un grup de soldaţi venezueleni a cerut marţi azil la ambasada Braziliei la Caracas, în cursul unei revolte a militarilor împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, a făcut cunoscut o sursă din cadrul preşedinţiei de la Brasilia, relatează AFP.

„Am primit mai multe cereri de azil din partea unor militari, dar nu putem spune numărul lor, nici care este gradul acestora", a confirmat sursa pentru AFP, conform Agerpres.

Presa braziliană a informat că este vorba despre cereri de azil depuse de 25 de soldaţi venezueleni.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a exprimat din nou marţi pe Twitter sprijinul pentru „tranziţia democratică în curs în Venezuela", după ce mai mulţi militari au trecut de partea opozantului Juan Guaido, mişcare considerată o "tentativă de lovitură de stat" de preşedintele Nicolas Maduro.

„Îndemnăm toate ţările care recunosc idealurile de libertate să i se alăture lui Juan Guaido în căutarea unei soluţii pentru a pune capăt dictaturii lui Maduro", a afirmat preşedinţia Braziliei într-un comunicat.

Cel puţin 69 de răniţi în violenţele de la Caracas

 

Cel puţin 69 de persoane au fost rănite, dintre care două de gloanţe, în altercaţiile care au survenit marţi la Caracas, au anunţat serviciile medicale din capitala Venezuelei, notează AFP, conform Agerpres.

Potrivit presei venezuelene, încă o persoană a fost rănită de gloanţe în cursul ciocnirilor care s-au produs în cursul evenimentelor considerate de guvernul lui Nicolas Maduro o „tentativă de lovitură de stat". Potrivit autorităţilor, un soldat din trupele fidele actualului preşedinte a fost, de asemenea, rănit.

Potrivit serviciilor medicale din municipalitatea Chacao, care aparţine de Caracas, o femeie de 32 de ani a fost rănită de două gloanţe în timpul manifestaţiei care a urmat apelului lansat armatei de Juan Guaido să i se alăture în proiectul său de a-l alunga pe Nicolas Maduro de la preşedinţie.

Victima se afla pe artera Francisco-de-Miranda, în estul capitalei venezuelene, când persoane mascate au atacat cortegiul, potrivit manifestanţilor. Un alt protestatar, de 31 de ani, a fost rănit de gloanţe la mână tot în municipalitatea Chacao.

Din cele 69 de persoane care au primit îngrijiri medicale, 41 au prezentat răni cauzate de gloanţe de cauciuc.

Un soldat din trupele fidele preşedintelui Nicolas Maduro a fost, de asemenea, rănit de gloanţe, a făcut cunoscut ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citește și...
Colonel venezuelean, susținător al lui Maduro, împușcat în gât. Anunțul președintelui
Colonel venezuelean, susținător al lui Maduro, împușcat în gât. Anunțul președintelui

Un colonel venezuelan, susţinător al lui Nicolas Maduro, a fost împușcat în zona gâtului, marţi, în cursul evenimentelor de sprijinire a autoproclamatului preşedinte Juan Guaidó.

Violențe în Venezuela. Vehicule ale armatei au intrat în mulțime, în Caracas. VIDEO
Violențe în Venezuela. Vehicule ale armatei au intrat în mulțime, în Caracas. VIDEO

Situația este extrem de tensionată în Caracas, capitala Venezuelei. Confruntări violente au loc între manifestanţi susţinători ai opoziţiei venezuelene şi forţele de ordine.

Femeile din Venezuela sunt nevoite să-și vândă părul. De ce recurg la acest gest
Femeile din Venezuela sunt nevoite să-și vândă părul. De ce recurg la acest gest

Femeile din Venezuela sunt nevoite să-și vândă părul pentru că nu își mai permit să-l spele din cauza crizei în care a fost aruncată țara.

Venezuelenii au ajuns să păzească mormintele rudelor. Hoții fură inclusiv oasele. VIDEO
Venezuelenii au ajuns să păzească mormintele rudelor. Hoții fură inclusiv oasele. VIDEO

Situația deja dramatică din Venezuela se agravează tot mai mult cu fiecare zi ce trece.

Recomandări
Căutările după cutremur sunt îngreunate de vremea geroasă. Noaptea a fost umplută de țipete și plânsete. „Suntem devastați!”
Căutările după cutremur sunt îngreunate de vremea geroasă. Noaptea a fost umplută de țipete și plânsete. „Suntem devastați!”

Ţipetele oamenilor încă prinşi sub dărâmături au umplut noaptea de luni spre marți, iar rudele îşi plângeau apropiaţii, în timp ce bilanţul victimelor din Turcia şi din nord-vestul vecin al Siriei a crescut la peste 3.700 de morţi, transmite Reuters.

Vasile Dîncu se așteaptă ca anul acesta să se încheie războiul din Ucraina. Cum „se va găsi o soluție”
Vasile Dîncu se așteaptă ca anul acesta să se încheie războiul din Ucraina. Cum „se va găsi o soluție”

Vasile Dîncu crede că războiul din Ucraina se va încheia în acest an, dar „nu este exclus” să se ajungă la un conflict înghețat, potrivit fostului ministru al Apărării.

Spion rus: Dacă Vladimir Putin moare, următoarea conducere se va retrage din Ucraina
Spion rus: Dacă Vladimir Putin moare, următoarea conducere se va retrage din Ucraina

Un avertisment sumbru pentru Moscova vine din partea unui fost ofițer al serviciului rus de Informații.