Lupte între susținătorii lui Maduro și Guaido. Mașinile armatei au trecut peste oameni

Ultima actualizare: 01-05-2019 12:06
Lupte violente între susținătorii lui Maduro și Guaido. Mașinile armatei au trecut peste oameni - 3
Getty

Imagini cu un puternic impact emoţional vin din Caracas, capitala Venzuelei.

Pe străzi se dă o luptă în adevăratul sens al cuvântului, între susţinătorii auto-proclamatului preşedinte interimar Juan Guaido şi simpatizanţii regimului Maduro, cel care încă este şeful statului.

În încercarea disperată de a dejuca o lovitură de stat, Maduro a scos o parte a armatei în oraș să-i disperseze pe militanţi.

Scenele dramatice s-au petrecut pe străzile din Caracas. Pe imagini se vede cum maşinile armatei intră în plin în mulţimea de protestatari, şi chiar trec peste unii dintre ei. În alte zone ale capitalei Venezuelei, oamenii au aruncat cu cocktailuri Molotov şi s-au auzit focuri de armă trase de ambele părţi.

Sute de oameni s-au adunat pe străzile din Caracas şi în apropierea unei baze militare, după ce preşedintele autoproclamat, Juan Guaido, a transmis un mesaj mobiizator pe Twitter.

A apărut flancat de liderul opoziţiei Leopoldo Lopez şi de membri ai forţelor armate şi a sugerat că este susţinut de cel puţin o parte a militarilor.

Juan Guaido: „Vă chem în acest moment de la baza militară aeriană La Carlota, să vă alăturaţi procesului de încetare definitivă a uzurpării. Îi avem de partea noastră pe venezueleni, iar astăzi Forţele Armate sunt în mod clar de partea poporului, de partea Constituţiei, loiali acesteia şi poporului venezuelean.”

Replica lui Nicolas Maduro a urmat tot pe Twitter. A dat asigurări că are „nervi de oţel" şi că a vorbit cu comandanţii armatei, care l-ar fi asigurat de „loialitatea lor totală''.

Potrivit jurnlistilor aflaţi în Venezuela, trupele care-l sprijină pe preşedintele Nicolas Maduro şi cele care ar fi trecut de partea opozantului Juan Guaido sunt aproape de o confruntare în capitala Caracas, unde situaţia este extrem de confuză.

Primele mesaje de susţinere pentru Guaido au venit din Statele Unite, de la consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Bolton şi secretarul de stat, Mike Pompeo. Juan Guaido este recunoscut de Statele Unite şi de alte 50 de țări drept preşedinte interimar al Venezuelei.

Mai mulţi militari au cerut azil la ambasada Braziliei

 

Un grup de soldaţi venezueleni a cerut marţi azil la ambasada Braziliei la Caracas, în cursul unei revolte a militarilor împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, a făcut cunoscut o sursă din cadrul preşedinţiei de la Brasilia, relatează AFP.

„Am primit mai multe cereri de azil din partea unor militari, dar nu putem spune numărul lor, nici care este gradul acestora", a confirmat sursa pentru AFP, conform Agerpres.

Presa braziliană a informat că este vorba despre cereri de azil depuse de 25 de soldaţi venezueleni.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a exprimat din nou marţi pe Twitter sprijinul pentru „tranziţia democratică în curs în Venezuela", după ce mai mulţi militari au trecut de partea opozantului Juan Guaido, mişcare considerată o "tentativă de lovitură de stat" de preşedintele Nicolas Maduro.

„Îndemnăm toate ţările care recunosc idealurile de libertate să i se alăture lui Juan Guaido în căutarea unei soluţii pentru a pune capăt dictaturii lui Maduro", a afirmat preşedinţia Braziliei într-un comunicat.

Cel puţin 69 de răniţi în violenţele de la Caracas

 

Cel puţin 69 de persoane au fost rănite, dintre care două de gloanţe, în altercaţiile care au survenit marţi la Caracas, au anunţat serviciile medicale din capitala Venezuelei, notează AFP, conform Agerpres.

Potrivit presei venezuelene, încă o persoană a fost rănită de gloanţe în cursul ciocnirilor care s-au produs în cursul evenimentelor considerate de guvernul lui Nicolas Maduro o „tentativă de lovitură de stat". Potrivit autorităţilor, un soldat din trupele fidele actualului preşedinte a fost, de asemenea, rănit.

Potrivit serviciilor medicale din municipalitatea Chacao, care aparţine de Caracas, o femeie de 32 de ani a fost rănită de două gloanţe în timpul manifestaţiei care a urmat apelului lansat armatei de Juan Guaido să i se alăture în proiectul său de a-l alunga pe Nicolas Maduro de la preşedinţie.

Victima se afla pe artera Francisco-de-Miranda, în estul capitalei venezuelene, când persoane mascate au atacat cortegiul, potrivit manifestanţilor. Un alt protestatar, de 31 de ani, a fost rănit de gloanţe la mână tot în municipalitatea Chacao.

Din cele 69 de persoane care au primit îngrijiri medicale, 41 au prezentat răni cauzate de gloanţe de cauciuc.

Un soldat din trupele fidele preşedintelui Nicolas Maduro a fost, de asemenea, rănit de gloanţe, a făcut cunoscut ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!