SUA afirmă că miliția Wagner încearcă să tranziteze achiziţii destinate luptelor din Ucraina prin Mali
Statele Unite susțin că au descoperit o rută pe care mercenarii ruși din Grupul Wagner o folosesc pentru a transporta echipamente militare pentru a le folosi în Ucraina.
Departamentul american de Stat a declarat luni că grupul de mercenari Wagner din Rusia încearcă să îşi ascundă eforturile de a achiziţiona echipamente militare destinate să fie utilizate în Ucraina, Washingtonul fiind informat că grupul urmăreşte să tranziteze aceste achiziţii prin Mali pentru a ajuta Rusia în războiul său din Ucraina, informează Reuters.
Gruparea de mercenari este dispusă să folosească documente false pentru astfel de tranzacţii, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller într-un briefing de presă.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
"Există indicii că Wagner a încercat să achiziţioneze sisteme militare de la furnizori străini şi să trimită aceste arme prin Mali în calitate de parte terţă. Nu am văzut încă niciun indiciu că aceste achiziţii au fost finalizate sau executate, dar monitorizăm situaţia îndeaproape", a spus Miller.
Miller a mai declarat că Washingtonul a impus sancţiuni mai multor persoane şi entităţi care sprijină operaţiunile militare ale grupului de mercenari Wagner şi a spus că Statele Unite vor avea mai multe de comunicat în curând.
Reuters nu a putut contacta imediat guvernul din Mali pentru comentarii.
Miliția Wagner poartă lupte grele în Bahmut
Mercenarii Wagner luptă alături de trupele ruse în Ucraina, inclusiv în unele dintre cele mai intense bătălii, ca cea pentru cucerirea oraşului Bahmut.
De la sfârşitul anului 2021, ţările occidentale şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la activităţile grupului Wagner în Mali, o ţară din vestul Africii ai cărei lideri au preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2021. Mali şi Rusia au susţinut anterior că forţele ruseşti de acolo nu sunt mercenari, ci instructori care ajută trupele locale cu echipamente cumpărate din Rusia, potrivit Agerpres.