Stoltenberg cere aliaților NATO să ofere mai multe arme Ucrainei. Pe front, tensiunea este în creștere

×
Codul embed a fost copiat

Aliaţii NATO trebuie să ofere mai multe arme şi muniţii Ucrainei, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, într-un interviu pentru CNN.

Oficialii occidentali spun că Moscova a început să trimită în Ucraina tancuri vechi, construite în urmă cu 50-60 de ani, pentru a le înlocui pe cele distruse în lupte. Cu toate astea, pe front, situația rămâne tensionată.

Cel puțin 4 civili au fost uciși și aproape 30 au fost răniți în cele mai recente atacuri.

După vizita lui Vladimir Putin în orașul Herson, din sudul Ucrainei, armata rusă a bombardat piața din centrul localității. Imaginile filmate de o televiziune locală arată mai multe victime în rândul civililor.

În schimb, un nou cimitir în care au fost îngropați zeci de mercenari Wagner a fost descoperit în Siberia, lângă un oraș aflat la peste 5.000 de kilometri de Ucraina. Fiecare mormânt a fost acoperit cu ramuri verzi de molid și două coroane: una în culorile drapelului rusesc, iar cealaltă în culorile grupării paramilitare. Jurnaliștii publicației People of Baikal, care au publicat imaginile, scriu că unii dintre mercenari ar fi fost uciși în orașul Bahmut, puternic disputat între armata lui Evgheni Prigojin și forțele Kievului.

Citește și
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg afirmă că Putin se pregătește pentru „mai mult război”
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Pentru a se apăra în fața Rusiei, Ucraina are nevoie nu doar de arme, ci și de recruți. Un bărbat s-a oferit voluntar.

Volodimir, soldat ucrainean: ”A fost dificil și înfricoșător să iau această decizie. Sunt aici de două luni și jumătate. Mi-a luat un an să mă pregătesc. "

Unele antrenamente au loc în regiunea Zaporojie

Corespondent RTL: "Deasupra noastră e o dronă. Îi ajută pe soldați să își perfecționeze loviturile."

Soldații se antrenează în diferite tactici.

Roman, instructor armata ucraineană: "Antrenamentul are legătură cu viitoarea contraofensivă. Ne pregătim cu toții, fără excepție."

Televiziunile din Ucraina transmit constant anunțuri pentru ca voluntarii să se înscrie în noile brigăzi. Asta chiar dacă bărbații între 18 și 60 de ani pot fi chemați oricând la datorie. E cazul lui Sasha. Tânărul de 27 de ani povestește ce a simțit când a primit ordinul de înrolare în armată.

Sasha, ucrainean recrutat în armată: "M-am gândit că poate războiul se va sfârși în curând și nu va trebui să merg să lupt pe front, apoi am primit documentele de înrolare și m-am îngrijorat. Îngrijorarea constă în faptul că nu am experiență militară."

Pentru a proteja Ucraina de raidurile aeriene rusești, Germania a livrat Kievului sistemul de apărare antiaeriană Patriot promis în ianuarie anul trecut. Echipate cu un radar puternic, bateriile Patriot sunt capabile să detecteze și să contracareze amenințările aeriene pe o rază de peste 160 de kilometri

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: ”Recunoaștem cantitatea enormă de arme, muniţii, provizii care au fost deja furnizate Ucrainei, dar trebuie să facem şi mai mult. Urmărim foarte atent şi până acum nu am văzut nicio dovadă că China oferă ajutor militar letal Rusiei. "

Pe de altă parte, reporterul publicației Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a putut fi văzut pentru prima dată de când a fost arestat, la Ekaterinburg, pe 29 martie. A apărut însă într-o sală de tribunal din Rusia, pentru o audiere la apelul împotriva arestării sale preventive. Care, de altfel, a fost respins imediat.

Jurnaliștii au avut voie să-l fotografieze și să-l filmeze, dar nu și să discute cu el. Nici Gershkovich n-a fost lăsat să le adreseze vreun cuvânt.

Reporterul american, în vârstă de 32 de ani, care este deținut în infama închisoare Lefortovo din Moscova, a fost acuzat oficial de spionaj în urmă cu aproape două săptămâni. Dacă va fi gasit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Șeful NATO îi presează pe aliați să „facă şi mai mult” în ceea ce priveşte armele furnizate Ucrainei
Șeful NATO îi presează pe aliați să „facă şi mai mult” în ceea ce priveşte armele furnizate Ucrainei

Aliaţii NATO trebuie să ofere mai multe arme şi muniţii Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru CNN.

Jens Stoltenberg afirmă că Putin se pregătește pentru „mai mult război”
Jens Stoltenberg afirmă că Putin se pregătește pentru „mai mult război”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni că nu crede că Vladimir Putin are gânduri de pace, ci mai degrabă se pregătește „pentru mai mult război”.

Mandatul lui Mircea Geoană la NATO a fost prelungit cu un an. Mesajul lui Jens Stoltenberg
Mandatul lui Mircea Geoană la NATO a fost prelungit cu un an. Mesajul lui Jens Stoltenberg

Mandatul lui Mircea Geoană la NATO a fost prelungit cu un an de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord- Atlantice.  

Recomandări
Capitolul la care Joe Biden crede că România și SUA dețin supremația în NATO.
Capitolul la care Joe Biden crede că România și SUA dețin supremația în NATO. "Vom continua să muncim împreună"

"Bine ați revenit la Casa Albă!" - i-a transmis, marți seară, Joe Biden lui Klaus Iohannis, care se află în vizită la Washington pentru a marca 20 de ani de când țara noastră face parte din NATO.

Serul anti-COVID cu care au fost vaccinați sute de mii de români, retras de pe piață. Poate provoca efecte secundare rare
Serul anti-COVID cu care au fost vaccinați sute de mii de români, retras de pe piață. Poate provoca efecte secundare rare

AstraZeneca a anunţat marţi că retrage la nivel mondial vaccinul său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile". În prezent, compania se confruntă cu un proces din cauza efectelor secundare rare.  

Palma dată de SUA Israelului, în plin război cu Hamas. Decizia anti-Netanyahu luată la Washington
Palma dată de SUA Israelului, în plin război cu Hamas. Decizia anti-Netanyahu luată la Washington

Administraţia Biden a oprit săptămâna trecută un transport de arme către Israel, în opoziţie faţă de aparentele demersuri ale israelienilor de a invada oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, a declarat marţi un înalt oficial al administraţiei.