STIRI EXTERNE PE SCURT. Sonda spatiala "Maven" a ajuns pe orbita planetei Marte. 300.000 de oameni au protestat la New York

Dată publicare: 22-09-2014 18:53
Dată actualizare: 25-09-2014 00:17


Sonda spatiala "Maven" a ajuns cu bine pe orbita planetei Marte, luni dimineata, o reusita remarcabila pentru NASA. "Maven" trebuie sa descifreze misterul disparitiei unei mari parti din atmosfera planetei rosii.

"Maven" a ajuns pe orbita martiana

Dupa o calatorie de 10 luni si 711 milioane de kilometri parcursi, Maven a ajuns pe orbita martiana. Inginerii de la NASA spera ca misiunea care a costat 670 de milioane de dolari, sa-i ajute sa inteleaga istoria atmosferei martiene si felul in care clima acestei planete s-a schimbat. Totodata, sonda Maven, care cantareste 2,45 de tone, va permite pregatirea viitoarelor misiuni cu echipaj uman catre Marte.

Cer masuri urgente

Intre timp, sute de mii de oameni au manifestat in toata lumea pentru actiuni "urgente si imediate" care sa stopeze schimbarile climatice. La New York, peste 300 de mii de participanti au denuntat folosirea asa-numitelor "energii murdare", inclusiv controversatul procedeu al exploatarii gazelor de sist. La Londra, printre cei 40.000 de protestatari, s-au numarat actrita Emma Thompson si cantaretul Peter Gabriel. Marsurile au prefatzat un summit ONU privind efectele dramatice ale incalzirii globale, ce va reuni, la New York, incepand de maine, 120 de sefi de stat si de guvern.

Cea mai adanca piscina

Un hotel de 4 stele din Italia se mandreste cu cea mai adanca piscina din lume. Bazinul are 40 de metri, cat o cladire de 12 etaje, si o capacitate de 4300 de metri cubi de apa. A fost conceput de un cunoscut arhitect italian si este destinat in special celor care vor sa ia lectii de scufundari. Apa folosita este una termala, cu o temperatura de aproape 34 de grade.
 

Tags: sonda, spatiu, maven, nasa,


VIDEO PROTVPLUS.RO