Stefan Hell, cercetatorul de origine romana, a primit premiul Nobel. Discursul rostit in fata a peste 1.200 de invitati
Laureatii premiilor Nobel, printre care si cercetatorul de origine romana Stefan Hell, au fost invitati de onoare, la somptuosul dineu organizat an de an, la Stockholm.
Hell a sustinut un discurs in fata celor peste 1.200 de invitati, printre care s-au aflat membrii casei regale suedeze si personalitati din Suedia.
Un bachet a fost organizat si la Oslo, in cinstea celor doi laureati ai premiului Nobel pentru pace.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cercetatorul de origine romana Stefan Hell a fost invitat de onoare al balului, gazduit de regele Carl Gustaf si regina Silvia, intr-una dintre cele mai somptuoase sali ale Primariei din Stockholm.
Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie: "Nimic nu este mai puternic ca o idee careia i-a venit timpul, chiar daca ea s-a nascut intr-o camera oarecare sau ii apartine unui om modest. Daca va ganditi ca niciodata nu vom creste dinozauri, va intreb, cine stie? Intr-o zi cineva va sta poate in locul meu si va sustine un discurs despre asta. Asa ca, doamnelor si domnilor, sa imbratisam cultura care vrea sa gaseasca solutii la probleme ce par imposibile si haideti sa ridicam paharul in cinstea celor care fac acest lucru."
Au luat cuvantul si alti laureati ai premiului Nobel pentru fizica, medicina, economie sau literatura, apoi invitatii au fost rasfatati cu bucate si vinuri alese.
Stefan Hell s-a nascut la Arad, pe 23 decembrie 1962 si este membru de onoare al Academiei romane. Alaturi de alti doi cercetatori, Hell a descoperit cum sa ofere microscopului mai multa acurateze, pentru ca oamenii de stiinta sa poata observa evolutia bolii in cele mai mici celule.
Laureatii au primit diplome, medalii si cate un cec de 8 milioane de coroane suedeze, adica echivalentul a 862.000 de euro.
A fost sarbatoare si la Oslo. Acolo a fost organizata o petrecere traditionala pentru adolescenta pakistaneza Malala Yousafzai si indianul Kailash Satyarthi, laureati ai premiului Nobel pentru pace. Cei doi lupta pentru dreptul fetelor la educatie si impotriva sclaviei in randul copiilor.
In onoarea lor, dupa lasarea intunericului, a avut loc si o spectaculoasa procesiune cu torte.