Statul Islamic a pierdut controlul asupra orasului Dabiq. John Kerry spune ca sunt comise "crime impotriva umanitatii"
Rebeli sustinuti de Turcia au reusit duminica sa elibereze de sub controlul gruparii Stat Islamic orasul Dabiq din Siria, extrem de important pentru jihadisti, in timp ce Occidentul ameninta regimul sirian si aliatul sau rus cu noi sanctiuni.
La Londra, unde s-au reunit duminica tari care sustin opozitia siriana, secretarul de stat american John Kerry a declarat ca sunt comise 'crime impotriva umanitatii' in timpul atacurilor impotriva cartierelor din orasul Alep controlate de rebeli. El a atras atentia ca sunt luate in considerare 'masuri suplimentare' impotriva 'regimului (sirian) si a celor care il sustin'.
La Alep (nord), un front strategic in acest razboi, regimul si aliatul sau rus au lansat la sfarsitul lunii septembrie o ofensiva pentru a cuceri cartierele controlate de rebeli si isi continua bombardamentele.
Turkey-backed Syrian rebels seize control of the northern Syrian town of Dabiq from ISIL. https://t.co/g28KbYDy7Z
— Al Jazeera News (@AJENews) October 17, 2016
In provincia cu acelasi nume, dar pe un alt front, rebeli sustinuti de Turcia "au cucerit orasul Dabiq dupa retragerea jihadistilor SI", conform organizatiei nonguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), arata AFP, conform Agerpres.
Syrian rebels capture Dabiq, where ISIS promised final battle with west. https://t.co/hAJcuvScKb
— NBC Los Angeles (@NBCLA) October 17, 2016
Una dintre aceste grupari rebele, Uniunea Fastaqim, a confirmat pe Twitter caderea orasului Dabiq 'dupa lupte violente cu Daesh', acronimul in araba al Statului Islamic.
Intr-o inregistrare video realizata la Dabiq de un corespondent al AFP, se vad strazi aproape goale. Pe pereti sunt desenate steaguri al SI, dar si sloganuri precum 'Cauza noastra este stabilirea califatului'.
Duminica, ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat ca rebelii sustinuti de Turcia vor avansa de acum spre Al-Bab, oras controlat de jihadisti la circa 30 de km sud-est de Dabiq.
Secretarul american al apararii, Ashton Carter, a salutat intr-un comunicat transmis duminica seara eliberarea orasului Dabiq, "care da un nou elan campaniei pentru a invinge" SI in Siria.
Dabiq are o puternica incarcatura simbolica pentru jihadisti deoarece, potrivit unui profet al islamului, aceasta localitate ar fi fost locul unei batalii intre armatele crestine si musulmane, iar acestea din urma, dupa ce au fost aproape de o infrangere umilitoare, au reusit in final sa triumfe.
Jihadistii faceau astfel o asociere intre acel moment si razboiul lor impotriva coalitiei 'cruciatilor', asa cum numesc coalitia internationala condusa de SUA.
Conform agentiei oficiale turce Anadolu, rebelii sustinuti de Turcia au cucerit 1.130 de km2 de teritoriu sirian de la debutul, la sfarsitul lunii august, unei operatiuni militare care urmareste alungarea SI, dar si a rebelilor kurzi sirieni, de la frontiera siriano-turca.
#Syria-n opposition captures town of #Dabiq from #ISIS https://t.co/Pn2VhWTyD5 pic.twitter.com/TBwuQWC2Oc
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) October 17, 2016
In al doilea oras al Siriei, Alep, cartierele rebele au fost din nou vizate duminica de puternice raiduri aeriene ale regimului presedintelui Bashar al-Assad si aliatului sau rus, potrivit unui corespondent al AFP.
OSDO a precizat ca cel putin 31 de civili au fost ucisi, dintre care 15 in raiduri ruse asupra cartierului Qaterji.
Conform agentiei oficiale siriene Sana, trei civili au fost ucisi de tiruri de rachete ale rebelilor asupra sectoarelor pro-regim din Alep.
De la lansarea sa, ofensiva ruso-siriana asupra partii din Alep controlata de rebeli a dus la moartea a peste 370 de persoane, in special civili, conform OSDO. Regimul sirian si aliatul sau sustin ca ii vizeaza pe 'teroristi', in principal jihadistii Frontului Fateh al-Cham, fosta ramura siriana a Al-Qaida.
Kerry a calificat duminica bombardamentele impotriva civililor la Alep drept 'crime impotriva umanitatii'. La Londra, seful diplomatiei americane a atras atentia ca aliatii occidentali iau in considerare impunerea de noi sanctiuni economice tintite impotriva Damascului si Moscovei.
Presedintele american Barack Obama "nu a exclus nicio optiune pentru moment", a declarat Kerry, care a minimalizat totusi posibilitatea unei actiuni militare: "Nu vad nicaieri in Europa o mare dorinta de a porni la razboi".
"Numeroase masuri", printre care "masuri suplimentare impotriva regimului si sustinatorilor sai", au fost propuse, a declarat omologul sau britanic Boris Johnson dupa aceasta reuniune.
Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa dezbata din nou luni situatia din Siria.
Conflictul sirian, care a inceput dupa reprimarea, in 2011, de catre regimul presedintelui Bashar al-Assad a manifestatiilor prodemocratie, a facut peste 300.000 de morti.