Statul american care vrea să introducă pedeapsa cu moartea prin pluton de execuție

Dată publicare: 08-05-2021 11:22
Dată actualizare: 08-05-2021 11:33


Statul american care vrea să introducă pedeapsa cu moartea prin pluton de execuție

Parlamentarii din Carolina de Sud au adoptat un proiect de lege pentru a permite executarea deținuților condamnați la moarte prin pluton de execuție, în absența injecției letale.

Când legea va fi adoptată, Carolina de Sud va deveni al patrulea stat american care oferă opțiunea plutonului de execuție ca pedeapsă capital, conform BBC.

Oponenții legii susțin că măsura este „medievală”, dar susținătorii acesteia spun că este doar o metodă prin care apropiații victimelor vor avea parte de dreptate.

Carolina de Sud nu a dus la capăt nicio execuție încă din anul 2011.

Legislația adoptată de Camera Reprezentanților din Carolina de Sud își propune să repornească execuțiile, dar trebuie să ocolească dificultățile cu care se confruntă toate statele americane în procurarea medicamentelor necesare injecției letale.

Legea va merge în Senatpentru votul final, iar mai apoi la guvernatorul republican Henry McMaster, care a promis să o semneze „imediat ce ajunge pe birou”.

„Suntem cu un pas mai aproape de a oferi familiilor și celor dragi victimelor justiția și dreptatea pe care le datorează legea", a scris guvernatorul pe Twitter.

În prezent, statul are 37 de prizonieri condamnați la moarte. Proiectul de lege se poate confrunta însă cu o acțiune în instanță.

Carolina de Sud oferă în prezent deținuților condamnați la moarte opțiunea de a muri prin injecție letală sau scaun electric. Deținuții nu pot fi obligați să moară printr-o metodă pe care nu au ales-o.

Aproape toți condamnații executați din anul 1995, când a fost introdusă injecția letală, au optat pentru această metodă. Doar trei deținuți au ales să moară prin alte metode.

Injecția letală este alcătuită din trei seruri diferite. Primul care adoarme prizonierii, al doilea care induce paralizia și al treilea care oprește bătăile inimii.

Aceste medicamente au devenit mai greu de obținut, deoarece producătorii și distribuitorii nu doresc ca produsele lor să fie utilizate pentru a impune pedeapsa cu moartea.

În Statele Unite, plutonul de execuție este aprobat doar în statele Mississippi, Oklahoma și Utah. Doar trei deținuți au ales această formă de moarte în ultimii 50 de ani, toți în Utah, cel mai recent în anul 2010.

Potrivit Amnesty International, opt țări au executat condamnați prin împușcare în 2020: China, Iran, Coreea de Nord, Oman, Qatar, Somalia, Taiwan și Yemen.

Sursa: BBC


VIDEO PROTVPLUS.RO