Statele lumii, nevoite să dea înapoi în lupta cu COVID-19. Unde s-au adoptat noi restricții
Milioane de oameni se văd nevoiţi să facă un pas înapoi la restricții. În Germania, două districte au impus carantina din cauza îmbolnăvirilor de la cel mai mare abator din țară.
O mie dintre cei cu COVID-19 de aici, sunt români. Și Bulgaria, a prelungit starea de urgență, din cauza înmulțirii îmbolnăvirilor. Iar în Statele Unite, ieri au fost raportate 35 de mii de noi infectări.
Trei state de pe coasta de vest impun carantină obligatorie de 14 zile, pentru americanii care vin din alte nouă state federale, unde situația devine dramatică.
Un sfert dintre angajaţii romani ai abatorului Tonnies din Ghiutersloh au fost confirmaţi deja cu Covid 19. Din
Măsurile au fost instituite deocamdată pentru o săptămâna, timp în care autorităţile vor să verifice dacă virusul se răspândeşte în comunitate.
Martin Exner, Institute of Hygiene and Public Health: "Se discută varianta aşa-numitei testări secvenţiale, adică să testăm angajaţii la fiecare două săptămâni. Însă, pentru asta ar fi nevoie de proceduri mai ieftine, pentru că nici măcar o societate bogată precum cea germana nu-şi permite atâtea teste, fiecare costând peste 50 de euro fiecare".
Localnicii s-au trezit cu garduri în jurul blocurilor și îşi varsă nervii pe companie.
Industria cărnii este în mod special susceptibilă la răspândirea coronavirusului din cauza condiţiilor de lucru: muncă fizică intensă, în interior rece și în imediata apropiere a altor muncitori.
Martin Exner: "În sala de tranşare, aerul este recirculat în mod repetat. Iar aerul recirculat păstrează aerosolii în mişcare. Acesta este unul dintre factorii de risc de care nu s-a ţinut seama până acum. Acesta e principalul mesaj pe care îl am de transmis".
Dintre cei 17 angajaţi romani care au fugit din izolare săptămâna trecută, cel puţin 13 au fost depistaţi la intrarea în România, fiind siliţi să intre în carantină. În schimb, mai mulţi colegi de-ai lor bulgari au reuşit să revină la casele lor.
Pe de altă parte, guvernul bulgar a extins starea de urgenţă până pe 15 iulie, tocmai din cauza înmulţirii îmbolnăvirilor. Numai miercuri au fost raportate 130 de noi infectări. În ultimele 2 săptămâni, numărul zilnic de cazuri s-a multiplicat cu 3.
Dar acelaşi Boriko Borisov tocmai a fost amendat cu 150 de euro după ce a vizitat mănăstirea Rila fără să poarte masca.
Cele mai recente estimări de la Universitatea Washington arată că numărul americanilor răpuşi de Covid-19 ar putea depăşi 179.000 până la 1 octombrie.
Mai bine de jumătate din statele federale americane înregistrează creşteri abrupte ale numărului de cazuri de infectare, de la o săptămână la alta.
Situaţia este atât de gravă încât guvernatorul republican al Texasului, unul dintre primele state care s-au redeschis, spune că izolarea ar putea reveni.
Însă în Palm Bech, unii se plâng de încălcarea drepturilor constituţionale după ce portul măştii tocmai a devenit obligatoriu.
New York, New Jersey şi Connecticut le cer acum americanilor care vin din alte 9 state federale să intre în carantină 14 zile.