Statele europene au început deja să introducă noi restricții pentru a reduce numărul de infectări cu Omicron

Ultima actualizare: 29-12-2021 09:22

Cu doar câteva zile rămase din acest an, unele state europene au început deja să introducă noi restricții într-o încercare timidă de a reduce numărul de infectări provocate de tulpina Omicron.

Măștile sunt din nou obligatorii pe străzile italiene, iar Finlanda și-a închis granițele și permite accesul doar celor vaccinați sau care au trecut prin boală.

Numărul relativ mic de spitalizări și decese dă, însă, speranțe că valul actual nu e la fel de periculos ca anterioarele.

Reporter CNN: ”O explozie de cazuri de COVID, provocată de varianta Omicron, a dus la introducerea unor noi restricții peste tot în Europa continentală. Aici, în Italia, purtarea măștilor în spațiile deschise a devenit obligatorie”.

Pe de altă parte, Franța așteaptă până după Revelion ca să introducă noi restricții. Printre ele se numără interdicția de a consuma alimente sau băuturi în cinematografe. În plus, va fi redus numărul celor care au voie să participe la evenimente publice.

Delphine Samy, reporter Franța: ”Cred că guvernanții fac ce pot cu informațiile pe care le au la dispoziție despre acest virus care s-a răspândit în toată lumea, nu doar aici. Sperăm doar că nu va mai fi a cincea, a șasea, a șaptea sau a opta doză, dar cred că fac și ei ce pot”.

Revelionul se anunță mai trist, cel puțin în unele orașe europene.

În Madrid, sute de oameni au așteptat la coadă, la centrele de testare și vaccinare după ce Spania a anunțat în ultimele zile, cel mai mare număr de cazuri noi, de la începutul pandemiei încoace: aproape 100.000 de infectări și 114 decese înregistrate doar ieri. Și aici, unele regiuni iau în calcul introducerea unor noi restricții pentru a împiedica răspândirea variantei Omicron. Până atunci, localnicii se testează în masă.

Și Finlanda intră pe lista statelor care au introdus deja noi restricții. Doar persoanele vaccinate și cei care au trecut prin boală în ultimele 6 luni vor avea voie să intre în țară. Potrivit autorităților, aproape 79% dintre cetățenii finlandezi au fost vaccinați până acum cu cel puțin două doze de vaccin.

Varianta Omicron, deşi mult mai transmisibilă, pare să provoace forme de boală simțitor mai ușoare. Este și motivul pentru care guvernul condus de Boris Johnson a decis să nu impună noi restricții în Anglia înainte de Revelion, deși ieri s-au înregistrat aproape 130.000 de cazuri noi.

Barbie Latza Nadeau, CNN: ”Unele dintre statele europene iau în calcul reducerea perioadei de carantină și de izolare, pentru a-i aduce pe oameni la lucru mai repede după ce au fost confirmați cu COVID, mai ales dacă sunt asimptomatici”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO