Stat Islamic are un nou lider. Cine este succesorul lui al-Baghdadi, ucis de SUA

Ultima actualizare: 21-01-2020 09:34
stat islamic
AFP

Unul dintre fondatorii şi principalii ideologi ai grupării Statul Islamic (SI) a fost identificat de mai multe servicii de informaţii drept succesorul lui Abu Bakr al-Baghdadi în fruntea organizaţiei jihadiste, a anunţat luni The Guardian.

La puţin timp după moartea lui Baghdadi într-o operaţiune de la sfârşitul lui octombrie din Siria, SI l-a desemnat pe Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi drept noul „calif al musulmanilor”. Însă acesta este un nume necunoscut pentru analişti, unii îndoindu-se chiar de existenţa sa, iar un înalt responsabil american l-a calificat drept un „perfect necunoscut”.

Potrivit The Guardian, care citează responsabili a două servicii de informaţii neprecizate, organizaţia este condusă acum de Amir Mohamad Abdel Rahman al-Maula al-Salbi, unul dintre fondatorii grupului şi „considerat unul dintre ideologii săi”.

Originar dintr-o familie din minoritatea turkmenă din Irak, este un exemplu rarisim de non-arab la conducerea SI. Absolvent al universităţii din Mosul, el ar fi jucat un rol cheie în persecuţia minorităţii yazidi, comunitate religioasă ancestrală luată drept ţintă în Irak de jihadişti în 2014.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 27 octombrie faptul că Abu Bakr al-Baghdadi a murit în timpul unui raid din noaptea precedentă în nord-vestul Siriei, la câţiva kilometri de frontiera turcă.

După ce s-a autoproclamat, în 2014, „calif” al unui teritoriu care a avut până la şapte milioane de locuitori în Irak şi Siria, Baghdadi a devenit cel mai căutat om din lume.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO