Stare de urgență în SUA. Uraganul Dorian a lovit Bahamas cu rafale de 300 de km/h. GALERIE FOTO

Dată publicare: 02-09-2019 07:36
Dată actualizare: 02-09-2019 11:46


În Statele Unite pericolul încă pluteşte deasupra coastei de Est. Uraganul Dorian şi-a intensificat puterea, ajungând de categoria 5, cea mai mare de pe scara Saffir-Simpson, care măsoară astfel de fenomene.

Uraganul a lovit duminică Bahamas cu ploi torenţiale şi vânturi cu viteze de circa 300 de kilometri pe oră, un nivel fără echivalent în istoria acestui arhipelag din Caraibe, relatează AFP.

Uraganul de categorie 5, considerat "catastrofal" de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), a atins ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas, și se îndreptă acum spre continent.

"Ne aflăm în faţa unui uragan (...) cum nu am văzut niciodată în istoria Bahamas", a declarat Hubert Minnis, prim-ministrul acestui arhipelag alcătuit din peste 700 de insule situat între Florida, Cuba şi Haiti. "Este probabil cea mai tristă zi din viaţa mea", a adăugat el, în lacrimi.

Samuel Butler, poliţia din Bahamas: „Din experienţele anterioare pe care le-am avut ştim că finalul poate fi unul fatal. Vă cerem, vă implorăm să vă duceţi într-un loc mai sigur. Noi, cei de la departamentul de poliţie, am mers din casă-n casă şi le-am cerut oamenilor să evacueze zona.”

Mulţi dintre locuitori le-au ascultat sfaturile autorităţilor şi s-au mutat pentru moment în adăposturi provizorii. Alţii însă au preferat să rămână pe baricade şi să filmeze urgia.

Potrivit meteorologilor, în perioada următoare pe traiectoria uraganului Dorian s-ar afla statele americane Florida, Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: „Le cer tuturor celor care se află pe traiectoria uraganului Dorian să asculte de toate avertizările şi de ordinele de evacuare date de autorităţile locale. Se pare că toţi vor fi nevoiţi să facă asta, din păcate. Trebuie să fim vigilenţi. Uraganul se mişcă încet, dar acest lucru nu e ceva bun. Cu cât se mişcă mai încet, cu atât va fi mai puternic.”

Pentru moment, se pare că interiorul statului Florida ar putea scăpa de furia acestui fenomen extrem, însă în zona de coastă există mari şanse să fie măturată de valuri uriaşe.

Ca măsură de siguranţă, guvernatorul Floridei a decretat stare de urgenţă pentru întreg statul şi a făcut apel cetăţenilor să îşi facă rezerve de mâncare, apă şi medicamente pentru cel puţin o săptămână. Și guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, a decretat stare de urgenţă în acest stat american.

Imaginile surprinse din spaţiu de cei de la NASA arată dimensiunile uriaşe pe care le-a dobândit uraganul în câteva zile. Autorităţile de peste ocean spun la unison că Dorian ar putea fi cea mai gravă furtună de la uraganul Andrew, încadrat tot la categoria 5, care a provocat moartea a 65 de persoane şi a distrus peste 60.000 de case.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO