Stare de asediu la Washington, în urma protestelor pentru George Floyd. Mărturia unor români din SUA

×
Codul embed a fost copiat

Mânia care a cuprins Statele Unite după moartea unui afro-american sub genunchiul unui poliţist alb ia amploare.

5.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în 15 state şi în Washington, iar alţi 2.000 sunt gata să intre în dispozitiv.

La Washington a fost decretată stare de asediu, după a patra noapte de confruntări violente în apropierea Casei Albe.

Potrivit celor de la "New York Times", Donald Trump a fost mutat într-un bunker, pentru o oră.

Președintele a promis „să stopeze violenţa colectivă" şi a denunţat agitaţiile „stângiştilor radicali" şi în special mişcarea radicală „antifa", pe care dorește s-o includă pe lista organizațiilor teroriste.

Citește și
politisti in genunchi sua
VIDEO. Polițiști în genunchi la protestele din SUA. Cum au reacționat cei aflați în stradă

Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional!

Ultimele cuvinte ale lui George Floyd au devenit crezul zecilor de mii de protestatari, care cer dreptate pe străzile marilor orașe americane.

Protestatar: „Suntem alături de cei agresați, alături de cei care nu mai pot lupta pentru că nu mai au voce”.

Noi incidente în care sunt implicate forțele de ordine

 

De la o zi la alta, mișcarea se extinde ca o vâlvătaie, alimentată de noi incidente în care sunt implicate forțe de ordine.

Doi polițiști din Atlanta a fost concediați după ce au făcut uz de forță excesivă pentru arestarea a doi liceeni. Imaginile, filmate chiar de oamenii legii, îi arată cum încearcă să o scoată pe fată din mașină și folosesc un pistol cu electroșocuri pentru a-l imobiliza pe băiatul aflat la volan, care încerca să-și apere prietena.

Mai mulți polițiști s-au alăturat protestelor de pe teritoriul SUA

 

Se înmulțesc însă și gesturile de solidaritate din partea polițiștilor.

Într-un orăşel din New Jersey, şeful poliţiei s-a alăturat manifestanţilor şi a mărşăluit în fruntea coloanei, iar într-o localitate din Michigan, şeriful a venit alături de protestatari.

Șerif: „Vrem să fim alături de voi cu adevărat. Aşa că mi-am scos casca şi am lăsat bastonul jos. Vreau să fac din asta o paradă, nu un protest”.

Jasmine Nivens, ofițer: „Și eu mă simt rănită, ca și voi. Toți simțim aceeași durere. Firește, pentru unii dintre noi suferință este mai adâncă. Va înțeleg. Nici eu nu înțeleg cum s-a putut întâmplă așa ceva.”

Medaria Arradondo, șeful Departamentului de Poliție din Minneapolis: „Dacă aș putea face ceva ca să-l aduc înapoi pe George Floyd, aș face-o. Aș răscoli Cerul și Pământul pentru asta”.

Stare de asediu declarată în Washginton

 

Dincolo de marșurile pașnice și argumentate, se amplifică însă tensiunile și violențele.

Pentru a patra noapte la rând, au avut loc scene intense nu departe de Casa Albă, zona fiind învăluită de focul degajat de incendii.

În capitala federală a fost decretată stare de asediu, care presupune între altele interdicţia de circulaţie pe durata nopții. Din cauza tensiunilor, președintele Trump a fost mutat în noaptea de duminică spre luni într-un bunker subteran, unde a fost ținut aproximativ o oră.

Un camion-cisternă a intrat în populație în Minneapolis

 

Pe de altă parte, în Minneapolis, orașul în care a fost ucis George Floyd, un camion-cisternă a intrat intenționat în mulțimea care protesta pe o șosea.

„Șoferul părea contrariat, claxona şi continuă să avanseze”, a povestit un martor.

Mulțimea a năvălit furioasă asupra vehicului și l-a scos din cabina pe șofer, care a fost rănit în haosul care a urmat.

Mărturia unor români stabiliți în SUA

 

Cântăreața Ana Maria Ferentz, stabillita de 10 ani pe tărâm american, trăiește acum un coșmar. Stă în Los Angeles și s-a urcat pe acoperișul blocului ca să ne arate atmosfera ca de război.

Ana Maria Ferentz: „Sunt vremuri sângeroase, sunt pe acoperișul blocului, sunt elicoptere, ambulanțe, e foc, au dat foc la mașini de poliție. Este destul de înfricoșător, ce să zic. Nu mă așteptăm după corona asta la altă nebunie. După cum auziți, zici că sunt pe câmpul de luptă, în Irak. S-a dat ordin să stăm în casă seara de la 8 până dimineață la 5.30 în tot LA și Beverly. ”

Adi Simion, președintele ONG-ului Români în America și vicepreședintele Camerei de Comerț Româno-Americane: „Sunt în America de 20 de ani și așa ceva nu am mai văzut. Poate doar la televizor, dar niciodată atât de aprope de noi. Eu sunt și notar public și merg la Secretary of State, unde este nebunia, merg de 2-3 ori pentru apostile, acum nu mai merg, refuz clienții, e ceva de nedescris. Dând foc la clădiri și vandalizând și furând nu este ok. Aceste bussinesuri au fost deja afectate de-ajuns de către pandemie, este exact ce nu au nevoie. Eu a trebuit să anulez niște întâlniri pe care le aveam în zona aia, ne afectează afacerile la toți.”

Grupurile de protestatari, greu de ținut în frâu de forțele de ordine

 

Mai ales după lăsarea serii, grupuri izolate de manifestanți se dedau actelor de vandalism și huliganism.

Lori Lightfoot, primar: „Coordonarea vandalilor este evidentă. E limpede că ascultă comunicațiile prin radio ale forțelor de ordine. Categoric, totul e organizat. Nu e nicio îndoială în privința asta.”

Unii protestatari fac eforturi să dezamorseze tensiunile. O femeie de culoare a ținut piept unor bărbați albi care voiau să forțeze barierele instalate de poliție.

Connie Mason, fiica lui George Floyd: „Nu prin violență obținem ce ne dorim. Violența nu rezolva nimic.”

Donald Trump a apmplificat furia oamenilor prin amenințări

 

Președintele Trump a amplificat furia oamenilor după ce i-a amenințat pe manifestanţii care s-ar apropia prea mult de Casa Albă că vor fi primiţi de „câini feroce şi armele cele mai ameniţătoare".

Keisha Lance Bottoms, primarul oraşului Atlanta: „Ar trebui să tacă. Vorbeşte şi înrăutăţeşte lucrurile. Sau, dacă nu poate să tacă, dacă e cineva cu bun simţ şi conştiinţă la Casa Albă, să-l pună în faţa unui prompter şi să se asigure că-l citeşte şi spune lucrurile potrivite.”

Lori Lightfoot, primar: „Obiectivul lui Trump este să dezbine, să destabilizeze, să inflameze rasismul și nu-l putem lasă să triumfe. Voi coda ceea ce vreau să-i transmit lui Donald Trump. Sunt două cuvinte: încep cu «f» şi se termină cu «you»”.

Manifestanții vor acuzații mai serioase pentru polițistul care l-a ucis pe George Floyd

 

Cei ieșiți în stradă nuse resemnează cu acuzația de omor prin imprudență care i-a fost adusă polițistului alb Derek Chauvin.

Protestatar: „Vrem ca acuzațiile să fie mai serioase. Asta e revendicarea noastră pe care nu o negociem! ”

Benjamin Crump: „Credem că (polițistul) știa cine e George Floyd. Și credem că fapta lui a fost deliberată pentru că și-a ținut genunchiul pe gâtul lui nu un minut, nici două, ci aproape 9 minute, în timp ce omul implora și spunea că nu poate să respire. Deci nu mai era vorba de imobilizarea unui bărbat deja neînarmat, deja încătușat. Polițistul a ținut apăsat trei minute după ce George Floyd era deja inconștient. Orice procuror din America v-ar spune că asta e crimă cu premeditare.”

Secretarul general al ONU cere anchetarea violenţelor poliţiei în SUA

 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat luni că manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în manieră paşnică şi violenţele comise de poliţie trebuie să facă obiectul anchetelor în SUA, dar şi în orice altă ţară, a declarat purtătorul său de cuvânt, potrivit AFP şi EFE.

''Autorităţile trebuie să dea dovadă de reţinere în gestionarea manifestanţilor în SUA'', precum şi în alte părţi, a declarat Stephane Dujarric în conferinţa sa de presă cotidiană.

''Am văzut în ultimele zile cazuri de violenţă a poliţiei. Toate cazuri trebuie să facă obiectul anchetelor'', a adăugat el.

Guterres s-a arătat îngrijorat şi de atacurile contra jurnaliştilor constatate în ultimele zile în SUA. Într-o postare pe Twitter făcută la finalul săptămânii trecute, Antonio Guterres a accentuat că ''atunci când jurnaliştii sunt atacaţi, cele care sunt atacate sunt societăţile''.

''Nicio democraţie nu poate funcţiona fără libertatea presei'', a insistat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Mesaj emoționant al fratelui lui George Floyd: ”De ce vă distrugeți comunitatea?”
Mesaj emoționant al fratelui lui George Floyd: ”De ce vă distrugeți comunitatea?”

În timp ce protestele violente s-au răspândit în mai multe comunități din SUA, fratele mai mic al lui George Floyd vrea ca manifestanții „să nu sfâșie orașul”.

VIDEO. Polițiști în genunchi la protestele din SUA. Cum au reacționat cei aflați în stradă
VIDEO. Polițiști în genunchi la protestele din SUA. Cum au reacționat cei aflați în stradă

Protestele care s-au răspândit în SUA după moartea lui George Floyd au adus și momente neașteptate între oamenii furioși și forțele de ordine.

VIDEO. Momentul în care o cisternă intră în manifestanţi pe o autostradă la Minneapolis
VIDEO. Momentul în care o cisternă intră în manifestanţi pe o autostradă la Minneapolis

Un camion cisternă a rulat către manifestanţi pe o autostradă închisă, la Minneapolis, în Minnesota, într-o atmosferă tensionată în Statele Unite, din cauza morţii în urmă cu o săptămână a lui George Floyd, relatează Reuters.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.