Stare de urgenta in orasul american Ferguson din cauza protestelor declansate de uciderea unui tanar de culoare

Ultima actualizare: 21-11-2014 00:32
Ferguson

Guvernatorul statului american Missouri, Jay Nixon, a declarat luni stare de urgenta in orasul Ferguson, unde revoltele violente au cuprins mai multe cartiere.

Guvernatorul a precizat ca oamenii au dreptul de a protesta pasnic, dar ca cetatenii si micile afaceri din oras trebuie protejate de violenta manifestantilor. Acest anunt vine dupa ce mai multe magazine au fost jefuite dupa moartea lui Michael Brown, un tanar de culoare in varsta de 18 ani, care a fost impuscat mortal de un politist, la inceputul lunii august.

Cu putin timp inainte ca juriul sa ia o decizie privind condamnarea lui Darren Wilson, ofiterul care l-a impuscat pe Brown, militarii din cadrul Garzii Nationale au fost mobilizati pentru a pazi cartierele in care au avut loc violente, iar rolul politiei locale a fost diminuat. Atributiile autoritatilor locale vor reveni celor din orasul St. Louis, care vor coopera cu Garda Nationala pentru restabilirea ordinii publice in Ferguson.

 "In zilele de dupa moartea lui Michael Brown, protestele pasnice au fost umbrite de acte intolerabile de violenta si distrugere. Aceste revolte urate nu sunt reprezentative pentru statul Missouri", a declarat guvernatorul.

In cateva zile, este de asteptat ca Marele Juriu sa ia o decizie in ceea ce priveste trimiterea in judecata a ofiterului Darren Wilson, potrivit procurorilor care se ocupa de caz.

La nivel national, FBI-ul a emis un comunicat prin care le cere fortelor de ordine sa fie vigilente in zilele de dinaintea pronuntarii sentintei. Daca nu va fi emis un ordin de prelungire, starea de asediu va expira in 30 de zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO