Spitalele din Bulgaria sunt în prag de colaps. Medicii nu mai fac față: „Nu mai am putere să vorbesc, să merg acasă”
În timp ce multe state occidentale au început să renunţe la restricţii în urma campaniilor de vaccinare de succes, țările din Balcani se confruntă în continuare cu creșterea numărului de victime din cauza virusului SARS-CoV-2.
Pe lângă România, şi în Bulgaria spitalele sunt în prag de colaps. În ultimele 24 de ore, la sud de Dunăre au fost anunţate 310 decese. Este cea mai mare rată a mortalităţii raportată de vecinii noştri de la începutul pandemiei.
Reporter: Câți pacienți sunt aduşi zilnic la Terapie Intensivă?
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Asistenta: Depinde... 3-4, dar cei 4 pot ajunge în același timp.
Reporter: Câte paturi disponibile aveți în acest moment?
Asistena: Niciunul. Tocmai a fost adus un pacient pe ultimul pat disponibil.
Unităţile de Primiri Urgenţe din Bulgaria se sufocă de pacienţi. Numai într-un spital din Sofia au fost internate în ultimele 24 de ore 1.341 de persoane infectate cu Covid-19.
În secţiile de terapie intensivă din toată ţara sunt aproape 700 de bolnavi care se luptă să supravietuiasca. Mai mult de 90% dintre ei nu sunt vaccinați, arătă datele oficiale.
„Marea majoritate a oamenilor care ajung aici nu sunt vaccinați. În plus, suferă şi de alte afecțiuni cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, boli renale, iar infecția cu Covid la acești oameni este una foarte gravă”, a declarat un medic ATI.
„Uneori, medicii trebuie să facă 4-5 resuscitări într-o singură zi, abia mai stau în picioare. Şi câteodată, când îmi explică starea unor pacienți, încep să plângă! Și îi întreb de ce plâng. Și ei îmi spun: Pentru că nu mai am putere să vorbesc, nu am putere să merg acasă!”, a transmis o asistentă-șefă.
„Din păcate, avem și pacienți tineri, fără alte boli, dar care sunt grav afectați de Covid, fac complicații pulmonare sau complicații cardiace, unii chiar mor”, a mai spus medicul ATI.
Ministrul bulgar al Sănătății a numit situația „critică” și estimează că va mai dura cel puțin două săptămâni.
„Nu mai este timp pentru amânare și ezitare. Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt disponibile”, a declarat ministrul bulgar al Sănătății.
Pe lângă România, în ultimele două săptămâni, Bulgaria a avut cea mai mare rată a mortalității din Uniunea Europeană din cauza COVID-19.
„Sperăm că toţi oamenii vor realiza că aceasta nu este o boală imaginară. Sunt oameni care mor. Aţi văzut acest lucru azi... Se întâmplă în câteva secunde. Noi facem tot ce putem, dar uneori suntem neputincioşi”, a transmis un alt medic ATI.
La o populaţie de aproape 7 milioane, ţara de la sud de Dunăre a înregistrat de la începutul pandemiei peste 24.000 de decese.