Spion rus: Dacă Vladimir Putin moare, următoarea conducere se va retrage din Ucraina
Un avertisment sumbru pentru Moscova vine din partea unui fost ofițer al serviciului rus de Informații.
Dacă Vladimir Putin moare sau renunţă la funcție, următoarea conducere se va retrage din Ucraina - spune fostul ofițer, care a îndeplinit și rolul de ministru al apărării al așa-numitei Republici Populare Donețk.
Mai mult, Rusia s-ar confrunta aproape imediat cu un război civil, mai susține fostul spion rus.
Între timp, luptele continuă în estul Ucrainei, fără ca vreuna dintre părți să obțină avantaje notabile pe front.
Pe frontul din Estul Ucrainei, situația nu s-a schimbat. Rușii atacă în valuri orașul Bahmut, dar nu au reușit să spargă apărarea ucrainenilor. Aceștia din urmă și-au retras echipamentul greu din localitatea distrusă, semn că sunt conștienți că nu mai pot rezista multă vreme.
Armata rusă mută tot mai multe trupe în apropierea frontului, în regiunea orașului Vuledar, din sud, și înspre Bahmut. Ucrainenii se așteaptă la o ofensivă majoră în aceste zone în zilele următoare, până în 14 februarie.
Analiștii occidentali cred că atacul este iminent, dar sunt de părere că Moscova nu are suficiente resurse să lovească în mai multe direcţii, aşa cum s-a întâmplat la începutul războiului. Asta, în ciuda faptului că acum sunt de două ori mai mulți soldați ruși în Ucraina, decât în urmă cu un an.
În acest timp, liderul grupării paramilitare Wagner, oligarhul Levgheni Prigojin a lansat o provocare neobișnuită președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, la finalul unei așa-zise misiuni aeriene deasupra Bahmutului.
Levgheni Prigojin: "Vladimir Alexandrovici, am aterizat după ce am bombardat Bahmutul. Mâine mă urc într-un MiG-29. Dacă vrei, ne putem întâlni în aer. Dacă vei câștiga tu, poți să iei Bahmutul. Dacă nu, noi mergem până la Nipru".
Ministrul ucrainean al apărării susține că țara sa va primi și aeronave de luptă occidentale, chiar dacă, până acum, discuțiile în această direcție nu au adus rezultate concrete.
Oleksii Reznikov, Ministrul Apărării din Ucraina: "Am primit tot (ce ne doream), au mai rămas avioanele. Suntem optimiști, vom avea și avioane. Întrebarea care a mai rămas e ce fel de avioane".
Până la avioanele moderne pe care le vor ucrainenii, mai importante sunt blindatele pe care statele occidentale au promis deja că le vor livra Ucrainei.
În Estonia, trupe din mai multe state NATO participă la un exercițiu militar de iarnă care simulează un conflict direct cu Rusia. Iar în prima linie sunt tancuri Leopard 2, Leclerc și Challenger 2, chiar blindatele care urmează să ajungă în dotarea armatei ucrainene.
Nic Robertson: "În acest an, exercițiile militare par diferite. Francezii au trimis mai multe trupe decât în trecut. În timp ce războiul face ravagii nu departe de aici, comandanții spun că totul pare mult mai real".
În total, sunt 44 de tancuri implicate în exercițiu. Lecțiile pe care le vor învăța comandanții NATO le vor fi de folos și ucrainenilor. Iar una dintre componentele-cheie ale acestor manevre e comunicarea dintre blindatele franceze și cele britanice, care se poate dovedi esențială pentru ucraineni.
Nick Bridges, comandant: "Ambele tancuri pot să lupte pe timp de noapte și au capacitatea de a vâna și a distruge alte tancuri. Adică pot să atace o țintă în timp ce caută o altă țintă. Așa că sunt tancuri mult mai avansate și cu sisteme de reperare mai bune decât orice ar avea adversarul."
Pentru toată lumea e clar că acest scenariu nu se va întâmpla peste noapte. În mod obișnuit, durează două luni pentru pregătirea unui echipaj de patru tanchiști. În cazul ucrainenilor, toată lumea se grăbește, dar blindatele nu vor ajunge prea curând pe front. Kievul așteaptă să primească, mai întâi, zecile de transportoare blindate Bradley, aflate deja în drum spre Ucraina.