Speriati de cutremure, romanii din centrul Italiei vor sa se intoarca acasa. Ce le-a transmis primarul unui oras afectat
Romanii stabiliti in centrul Italiei traiesc un calvar. Socati de un sir nesfarsit de cutremure, ai nostri s-au mutat in masini si rulote sau chiar au fugit unde au vazut cu ochii.
Autoritatile din peninsula fac insa un apel catre ei si ii roaga sa nu paraseasca tara pentru ca este nevoie de forta de munca.
Una dintre cele mai afectate localitati este Pieve Torina, cu 1.500 de locuitori. Mai toate cladirile au fost distruse de cutremurul produs duminica. Marius, sotia sa si cei trei copii ai lor traiesc aici de peste 15 ani. Dupa seism au fost evacuati pe malul Marii Adriatice.
Marius Ungureanu, roman stabilit in Italia: "Chiar se vorbeste despre apocalipsa. Prima reactie la toti romanii e sa lasam totul si sa plecam acasa. Le-am zis copiilor sa mergem intr-un loc unde nu sunt cutremure, ei nu mai dormeau noaptea. Am ajuns la mare, le-am schimbat psihologia, am zis, uite, aici nu sunt cutremure, oamenii au grija de noi."
Primarul orasului face catre ei un apel disperat.
Alessandro Gentilucci, primar Pieve Torina, Italia: "Aici sunt in jur de 50 de romani si alti 50 care au obtinut deja cetatenia italiana. O comunitate frumoasa, bine integrata. Fara indoiala spaima a fost mare, dar decizia de a pleca in Romania nu trebuie luata la cald, trebuie sa astepte, pentru ca va fi mult de munca, mai ales pentru ei, care sunt oameni priceputi si de nadejde, de incredere."
Ioana Farago: "Am prins chiar la inceput, cel de duminica si de atunci nu mai dormim in casa. Doar trecem sa facem un dus, sa mancam ceva cald, dar nu, nu putem dormi in casa."
Andi Radiu, jurnalist: "Deja ne-am obisnuit. Da e frica, nu stii ce se intampla, e minutul ala dupa cutremur cand tremuri. Cei cu care am vorbit imi spuneau ce sa fac acasa, nu am ce face acasa."
Fratele acestui tanar a muncit in Italia 10 ani, insa acum nu mai vrea sa auda.
Florin Andrei: "A plecat in Grecia. A spus ca s-a saturat de cutremure si de dormit in rulote sau in corturi."
In schimb, un barbat de 56 de ani din Suceava n-a mai avut timp sa schimbe ceva. A reusit sa iasa din casa fara sa fie lovit de bucatile de tencuiala, insa a murit cateva ore mai tarziu in masina.
Eva Gramada, sotia barbatului: "A facut infarct, atac de panica. Cadea tigla peste tot si el cand a iesit din casa era galben ca lamaia. S-a dus in masina si acolo a murit."
Dupa aceasta tragedie ai lui sunt tot mai hotarati sa revina in tara.
28.000 de persoane luate in grija de autoritati dupa cutremure
Aproximativ 28.000 de persoane au fost luate in grija de autoritati in urma celor trei seisme care au lovit centrul Italiei a indicat joi protectia civila, relateaza AFP. Cu toate acestea, numarul total al persoanelor deplasate nu este cunoscut, multi preferand sa se adaposteasca la prieteni sau rude fara a anunta autoritatile, insa, potrivit presei italiene, ar putea fi vorba de peste 40.000 de oameni.
Din cele 28.000 de persoane luate in asistenta, circa 19.000 au ales sa ramana aproape de casele lor, distruse sau devenite prea periculoase pentru a fi locuite. Acesti oameni sunt gazduiti in hoteluri, cladiri publice sau corturi, dar zeci continua sa doarma in masinile proprii.
Sub amenintarea frigului deja instalat in aceasta zona de munte, autoritatile au promis sosirea 'inainte de Craciun' a unor containere amenajate pentru locuit.
Cei care au ales sa ramana in zona traiesc, insa, cu tema unui nou cutremur puternic, in conditiile in care sute de replici, unele cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter, au fost inregistrate doar incepand de duminica. Joi noaptea, catre ora locala 01.35 (00.35), un seism de 4,7 grade a lovit regiunea Macerata, in centrul peninsulei.
Autoritatile sunt ingrijorate de asemenea de salvarea patrimoniului artistic, foarte bogat in aceasta regiune, ministrul pentru bunurile culturale, Dario Franceschini, anuntand ca in jur de 1.500 de opere de arta, picturi, sculpturi, au fost deja puse la adapost. Recentele seisme ar putea avea un impact negativ si asupra turismului, intr-o regiune vizitata anual de circa 220.000 de persoane, a avertizat principalul sindicat agricol italian, Coldiretti.