Specialiștii din Marea Britanie vor să dreseze câinii pentru a depista coronavirusul

Ultima actualizare: 27-03-2020 08:56
caine k9
Getty

O asociație de caritate britanică a făcut echipă cu oamenii de știință pentru a vedea dacă câinii ar putea ajuta la detectarea COVID-19 prin simțul lor foarte dezvoltat al mirosului, transmite AFP.

Câini dresați pentru detectarea vor lucra cu Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra (LSHTM) și cu Universitatea Durham din nord-estul Angliei pentru a determina dacă patrupedele ar putea ajuta la diagnosticarea în cazul infecției cu coromavirus.

Specialiștii urmează cercetările anterioare privind capacitatea câinilor de a adulmeca malaria și se bazează pe faptul că fiecare boală declanșează un miros distinct.

Organizațiile au spus că au început pregătirile pentru antrenarea câinilor în șase săptămâni "pentru a ajuta la furnizarea unui diagnostic rapid, neinvaziv".

Specialiștii au antrenat anterior câinii pentru a detecta boli precum cancer, Parkinson și infecții bacteriene prin adulmecarea probelor prelevate de la pacienți.

De asemenea, câinii pot detecta modificări subtile ale temperaturii pielii, ceea ce îi poate face utili pentru a determina dacă o persoană are febră.

„În principiu, suntem siguri că aceste animale ar putea detecta COVID-19”, a spus Claire Guest, fondatoarea și directorul executiv al asociației.

Aceasta a mai menționat: ”Acum analizăm cum putem prinde în siguranță mirosul virusului de la pacienți și să îl prezentăm câinilor. Scopul este ca patrupedele să poată ecraniza pe oricine, inclusiv pe cei asimptomatici și să ne spună dacă trebuie testați” .

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO