Spania a intrat iarasi in preferintele romanilor care vor sa lucreze in strainatate. Ce calificari sunt dorite de spanioli
Spania a intrat iarasi in preferintele romanilor care vor sa lucreze in strainatate. Pentru prima data in ultimii doi ani, numarul lor a crescut.
Ai nostri cauta posturile lasate libere tot de romani, care au plecat din Spania in tarile nordice sau Marea Britanie. Spaniolii au nevoie de bone, menajere, agricultori sau constructori.
Daniela are 40 de ani si e mama a 3 copii. A fost croitoreasa si a lucrat si in industria lemnului, dar acum nu mai reuseste sa-si gaseasca de lucru in tara. Asa ca s-a hotarat sa-si incerce norocul in Spania, impreuna cu sotul. Conform Secretariatului General pentru Emigrare din Spania, numarul romanilor inregistrati oficial a ajuns in prezent la 900.000, cu 130.000 mai multi fata de anul trecut. Este prima crestere inregistrata oficial dupa doi ani in care romanii au evitat Spania, afectata de criza si somaj.
Adnana se numara si ea printre cei care au inceput o noua viata in Spania. A gasit repede un post de profesoara de limba engleza intr-un colegiu: "Spania este in continuare o destinatie care are mult de oferit romanilor, in primul rand datorita civilizatiei: sunt foarte intelegatori cu noi, ne ajuta, ne sustin. in colegiu am reusit sa ma simt ca acasa."
Cei care ajung acum in Spania ocupa locurile romanilor care au muncit ani buni acolo, pana cand a venit criza. Cand au inceput sa primeasca salarii mai mici sau chiar sa ramana fara slujbe, s-au indreptat catre tarile nordice si Marea Britanie, in speranta unui trai mai bun.
Este si cazul Liviei care a muncit 10 ani in Spania ca bona, apoi ca vanzatoare, receptionera si secretara. Acum lucreaza in Marea Britanie ca profesoara de engleza pentru romanii emigranti care nu cunosc limba.
Livia Constantinescu, romanca stabilita in Marea Britanie: "Sunt oportunitati mult mai mari decat in Spania. Se castiga mai bine aici, cu toate ca viata in Londra e foarte, foarte, foarte scumpa."
Asa se face ca spaniolii au ramas doar anul trecut fara 45 000 de romani care lucrau in agricultura, constructii sau ingrijire la domiciliu.
Daniel Tecu, presed. FADERE: "Spaniolii prefera in continuare sa angajeze romani, pentru ca se stie ca romanii sunt harnici si foarte buni profesionisti in ceea ce fac."
Peste doua milioane si jumatate de romani lucreaza, oficial, in tarile din Uniunea Europeana.