Soțiile soldaților de la Azovstal cred că este prea târziu pentru salvarea lor: „A spus că sfârșitul e aproape”

×
Codul embed a fost copiat

Rusia ar fi pierdut o treime din trupele sale terestre din Ucraina. Informația este vehiculată de serviciul de informații al ministerului britanic al Apărării.

Forțele invadatoare s-au retras din zona Harkov, iar ofensiva din est, în Donbas, este mult întârziată. Și, potrivit evaluărilor făcute de Londra este puțin probabil să fie accelerată în următoarele 30 de zile.

De pe scena de la Torino, trupa ucraineană Kalush Orchestra a făcut un apel pentru salvarea soldaților care rezistă în buncărele subterane ale oțelăriei Azovstal.

Vă rugăm, ajutați Ucraina, ajutați Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a spus solistul.

Câteva sute de soldați ucraineni, mulți dintre ei răniți, mențin reduta din subteranele de la Azovstal. Dar soțiile și mamele lor se tem că ar putea fi prea tarziu pentru salvarea ultimilor luptători ucraineni din Mariupol.

Citește și
donbas, ucraina
Serviciul de informaţii al armatei britanice: Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas 'şi-a pierdut avântul'
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Soție: Mi-a spus că încercuirea din jurul oțelăriei Azovstal se strânge tot mai mult și sfârșitul e aproape.

Reporter: Crezi că îl vei revedea?

Soție: Sper. Mintea îmi spune că nu mai e nicio șansă, în inimă simt că îi putem salva.

Ca orice femei, plâng. Îmi lipsește atât de mult... Mi-a trimis mereu mesaje spunându-mi: Iubito, trebuie să mă întorc să fiu cu tine”, a spus o altă soție.

Sigur că trebuie să-l văd, este fiul meu și trebuie să se întoarcă. Știe că îl aștept. Desigur, fără îndoială, nu am nicio îndoială”, a spus mama unui soldat.

Un consilier al primarului din Mariupol a publicat imagini care ar arăta că Rusia a folosit bombe inclusiv cu fosfor în atacurile asupra oțelăriei Azovstal.

Forţele ucrainene au recâştigat mai multe localităţi la nord de Harkov, după ce forţele ruse s-au retras spre graniţă.

În satele eliberate, soldaţii verifică fiecare casă pentru a se asigura că inamicii nu au lăsat în urmă capcane explozive.

Rusia pare să fi pierdut bătălia pentru Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina situat la mai puţin de 40 de kilometri de graniţa rusă. Dar centrul istoric al orașului a fost distrus de bombardamentele care au continuat saptamani la rand.

Pe de altă parte - admite şeful de stat major al armatei ucraine - forţele ruse au înregistrat un succes parţial în est, mai ales în jurul oraşului Doneţk.

Situația din Donbas rămâne foarte dificilă, în condițiile în care trupele rusești tot încearcă să obțină o cât de mică victorie. În cea de-a 80 a zi a invaziei, încercările astea sunt nebunești, însă asta nu îi oprește. Le sunt recunoscător celor care apără în zonele Donbas, Priazovie şi Herson”, a spus Zelenski.

Armata rusă îşi suplimentează forţele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Doneţk şi Lugansk, adică regiunea Donbas, din est. Însă, ofensiva Rusiei acolo "şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată", potrivit evaluării făcute de serviciul de informații militare al Marii Britanii.

Care suține și că pierderile rușilor ar fi considerabile - o treime din totalul trupelor terestre angajate până acum în Ucraina ar fi fost scoase din luptă.

Pentru ucraineni, triumful la Eurovision a fost prilej de îmbărbătare, i-a făcut să se simtă uniți cu Europa.

Și președintele Zelenski a jubilat: „Curajul nostru impresionează o lume întreagă. Muzica noastra cucereste Europa!”.

Pentru noi, astăzi, orice victorie este foarte importantă. Aşa că să-i aplaudăm pe ai noştri. Glorie Ucrainei!”, a mai spus Zelenski.

O victorie împotriva inamicului nu este departe, a scris același Zelenski în mesajul său, adăugând: ca într-o bună zi, concursul Eurovision va fi găzduit de un Mariupol "liber și pașnic".

Avem o autorizare temporară să fim aici, expiră în două zile şi, exact peste două zile, vom fi înapoi în Ucraina. La fel ca fiecare ucrainean, suntem gata să luptăm din răsputeri, până la capăt”, a spus solistul Kalush Orchestra.

Comentatorul ucrainean pentru Eurovision a transmis nu dintr-un studio TV, ci intr-un adăpost subteran.

Ştiţi că încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, staţiile TV şi turnurile de televiziune au fost ţinte principale ale rachetelor ruseşti. Am fost nevoiţi să ne mutăm în subteran din motive de securitate. N-am vrut ca cineva, din partea aceea, să ne întrerupă în timpul transmisiei”, a spus comentatorul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 81. Patru rachete rusești au lovit la 15 kilometri distanță de granița cu Polonia
Război în Ucraina, ziua 81. Patru rachete rusești au lovit la 15 kilometri distanță de granița cu Polonia

Știrile PRO TV v-a transmis în format LIVE TEXT cele mai importante informații cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Serviciul de informaţii al armatei britanice: Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas 'şi-a pierdut avântul'
Serviciul de informaţii al armatei britanice: Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas 'şi-a pierdut avântul'

Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei "şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată", a afirmat duminică dimineaţa serviciul de informaţii militare al Regatului Unit, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.