Soțiile și mamele ucrainenilor, pregătite să acționeze ca scuturi umane pentru a-și elibera soții și fiii din Mariupol
Soțiile, surorile și mamele luptătorilor ucraineni prinși în Mariupol au mers la Kiev pentru a cere guvernului să facă mai mult pentru a-i evacua pe bărbați.
Acesta spun că sunt gata să acționeze ca scut uman dacă acest lucru va ajuta la evacuarea bărbaților în siguranță.
Este vorba despre soldații care se află la combinatul siderurgic Azovstal, zonă înconjurată de trupele ruse la ordinul direct al lui Vladimir Putin și care încă este atacată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rudele luptătorilor spun că bărbații sunt epuizați, murdari și înfometați, iar rezervele de apă și de mâncare sunt pe cale să se termine. Marea îngrijorare a familiilor este că discuțiile cu Moscova despre evacuarea fabricii se concentrează mai mult pe soarta civililor decât pe cea a soldaților.
„Când vorbesc despre coridoare, vorbesc despre civili, nu despre militari, iar eu sunt foarte îngrijorată. Și militarii sunt oameni”, a spus Olga.
„Ei se află într-un adevărat iad acolo și este mult mai rău decât un simplu război. Soldații apără întreaga țară și întregul continent și acum merită să-și reia viața”, a mai spus aceasta.
Femeia nu are încredere în forțele ruse care spun că îi vor ține în viață pe ucrainenii care se predau.
O altă femeie, Natalia, își face griji pentru fratele ei, Artyom, în vârstă de 26 de ani.
„Nu pot să dorm bine sau să mănânc. Da, este soldat și își face datoria. Dar el este fratele meu mai mic”, spune ea.
Acestea știu că bărbații au intrat în război conștienți fiind de riscuri, dar ambele susțin că asediul lung al Mariupolului este un alt nivel de brutalitate.
„Nu ar trebui să îi împărțim în soldați și civili: toți sunt ucrainenii noștri. Ar trebui să trăiască cu toții. Nu este vina noastră că am fost atacați”, a spus Natalia.
Femeile îndeamnă autorităție să pună presiune pentru deschiderea unui coridor umanitar pentru toți cei prinși în Mariupol. Acestea sugerează chemarea preoților, a presei (chiar și a presei ruse) dacă asta ar garanta siguranța traseului.