Soţia şi fiul fostului spion rus Skripal ar fi fost şi ei otrăviţi. Alte 14 cazuri, suspecte

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 11 Martie 2018 09:17
Categorie: Internaţional

Ancheta în cazul otrăvirii cu o neurotoxină a unui fost spion rus, refugiat în Marea Britanie, se extinde şi se complică. Poliţiştii analizează ore de filmări, discută cu 240 de martori şi au cercetat mormintele soţiei şi fiului lui Serghei Skripal.

Anchetatorii britanici analizează imagini noi, surprinse de camerele de supraveghere ale unui restaurant din Salisbury, chiar lângă banca unde fostul spion rus şi fiica lui au fost găsiţi inconştienţi. O femeie tânără şi un bărbat, posibil Sergei Skripal şi tânăra Iulia, sunt filmaţi trecând prin faţa localului. Peste 20 de minute, o maşină de poliţie îşi face apariţia.

Investigatorii au în faţă o sarcină colosală. Trebuie să verifice peste 200 de probe şi să discute cu 240 de martori, în speranţa că vor afla ce s-a întâmplat duminica trecută. Ofiţeri din brigada antiteroristă în costume de protecţie au prelevat probe de la mormintele soţiei şi fiului lui Serghei Skripal, în căutarea unor indicii despre eventuale cauze dubioase ale celor două decese. Teoretic, Liudmila Skripal a murit în 2012 de cancer, iar fiul dublului spion a murit anul trecut din cauza unei insuficienţe hepatice. Anchetatorii au cerut ajutorul a 200 de militari pentru a extrage probe, care ar putea fi contaminate cu agentul neurotoxic, din casă şi cartierul în care trăia Skripal.

Iniţial, poliţiştii au bănuit că fostul spion a fost otrăvit acasă şi că ar fi avut mai multe ore neurotoxina în organism. Urme ale aceleişi substanţe au fost găsite însă şi în restaurantul din Salisbury unde acesta a cinat pe 3 martie.

Ministrul britanic de externe a cerut aşteptarea unei concluzii în anchetă înainte de a învinui pe cineva. Dată fiind suspiciunea că Rusia este în spatele acestei poveşti şi că ar putea scăpa basma curată, sunt voci care cer ca guvernul britanic să ofere un răspuns viguros.

Nu e clar care ar putea fi acest răspuns, în condiţiile în care Londra a devenit locul unde oligarhii ruşi îşi investec averile. Prietenii apropiaţi ai lui Putin şi în special copiii acestora au numeroase proprietăţi în Londra. Chiar vicepremierul rus are un apartament pe malul Tamisei, aproape de Camera Comunelor. Le place să îşi educe copiii aici, îşi rezolvă disputele financiare în tribunalele englezeşti."

La Londra se fac presiuni politice şi pentru redeschiderea altor dosare de morţi suspecte. Este vorba despre 14 cetăţeni ruşi.

Serghei Skripal - un fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemniţat în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii - şi fiica sa au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din Salisbury. Skripal, care se află în continuare spitalizat în stare foarte gravă, a fost arestat în Rusia în decembrie 2004 pentru că a dezvăluit secrete către serviciul britanic de informaţii externe (MI6) şi s-a refugiat în Marea Britanie după ce a fost eliberat, în 2010, în urma unui schimb de spioni. Fiica sa Iulia se află şi ea internată în stare foarte gravă, în timp ce sergentul de poliţie Nick Bailey, care a fost expus agentului chimic, este în stare gravă, deşi starea sa de sănătate s-a mai îmbunătăţit şi el a putut discuta cu anchetatorii.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
cancer
Fetiță diagnosticată cu o formă rară de cancer, vindecată în mod miraculos. Reacția medicilor
Recompensă record oferită de o companie pentru a trăi un an fără smartphone
Ce a pățit un tânăr care și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții „păcătoși”
Braconier obligat de judecător să se uite o dată pe lună la filmul de animație Bambi
O româncă a drogat și jefuit un pensionar, în Italia. Suma cu care a dispărut din țară
Televiziunea publică, noua ţintă a ungurilor scoşi în stradă de măsurile guvernului Orban
Extradare, inchisoare
Un constănțean a fost extrădat din Canada, la peste 20 de ani de la comiterea unei crime
Lovitură pentru unul dintre cei mai puternici șefi din televiziunea americană, acuzat de hărțuire
Ce a pățit un bărbat care și-a rugat prietenul să-i trimită ulei de canabis „pentru artrită”
Studentă șantajată de profesor. A amenințat-o că o pică dacă nu întreține relații sexuale cu el
A împinit 12 ani și și-a deschis prima afacere cu câștiguri de peste 200.000 de dolari
Studiu: țigările electronice, tot mai populare, deși sunt extrem de periculoase