Sora regelui Spaniei, acuzata intr-un dosar de evaziune fiscala. Cati ani de inchisoare risca printesa

Ultima actualizare: 25-12-2014 09:54
infanta Cristina de Bourbon

 Infanta Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe al VI-lea, a fost trimisa in fata justitiei pentru infractiuni de natura fiscala, o premiera in istoria familiei regale

Anuntul a fost facut luni de tribunalul din Palma de Mallorca, in Insulele Baleare, unde a fost instruit dosarul Noos, relateaza AFP, citat de Mediafax. Infanta Cristina e acuzata de complicatate intr-un dosar de evaziune fiscala unde principalul invinuit este sotul ei, Iñaki Urdangarin, care ar fi deturnat fonduri de la Noos, o societate nonprofit pe care o conducea. Cristina de Bourbon facea si ea parte din consiliul de administratie.

Frauda este evaluata la cateva milioane de euro si toti cei 17 acuzati din dosar risca ani grei de inchisoare, potrivit el Pais. Asociatia „Maini curate” a cerut chiar o pedeapsa de 8 ani de inchisoare pentru infanta si o amenda de peste 2 milioane de euro.

"Judecatorul de instructie numarul trei din Palma a dispus astazi (luni) deschiderea unui proces in cazul Palma Arena. Prin ordonanta sa, el trimite 17 persoane, inclusiv pe infanta Cristina" in instanta, anunta, intr-un comunicat, tribunalul superior din Baleare. Judecatorul insarcinat cu dosarul, Jose Castro, considera ca infanta, care este al doilea copil al cuplului regal Juan Carlos si Sofia de Spania, a colaborat cu sotul ei in doua delicte de ordin fiscal.

Pana in prezent, niciun membru al familiei regale nu a fost nevoit vreodata sa compara in fata justitiei.

Cristina, mama a patru copii, este a sasea in ordinea succesiunii la tron, un drept la care nu a vrut sa renunte. Parchetul a facut apel, in mai multe randuri, impotriva unor decizii ale judecatorului Castro, apreciind ca nu poate sa fie vizata de o procedura judiciara, dar fara succes.

Dosarul Noos a fost deschis pe 22 iulie 2010. Anchetand finantarea velodromului din Palma de Mallorca, judecatorul a descoperit contracte suspecte incheiate intre Noos si regiuni din Baleare si Valencia, pentru organizarea unor conferinte pe teme de sport. Aceste conferinte ar fi condus la emiterea unor facturi false, prin firme paravan, ca Aizoon, detinuta pe jumatate de catre Cristina si sotul ei.

Cazul a amenintat ulterior, ca o adevarata sabie a lui Damocles, familia regala, dupa inculparea in decembrie 2011 a lui Iñaki Urdangarin, indepartat din orice activitate oficiala, iar pe 3 aprilie 2013 a Cristinei, suspectata ca a cooperat cu sotul ei.

Intre timp, au fost publicate imagini cu regele la vanatoare de elefanti in Bostwana, in 2012, sau e-mailuri intre Juan Carlos si ginerele sau care arata ca monarhul sustinea activitatile omului de afaceri.

Aceste scandaluri au afectat extrem de dur monarhia, intr-o perioada in care spaniolii sufereau din cauza crizei.

Felipe al VI-lea, care a devenit rege pe 19 iunie, s-a angajat sa promoveze o monarhie "onesta si transparenta". De cand a devenit rege, Cristina - care nu a fost invitata la ceremonie - nu mai este, in mod oficial, membra a familiei regale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO