Ce cadou de Craciun va primi Vladimir Putin din Siberia. "E un adevarat LUP DE FIER"

Ultima actualizare: 25-12-2014 09:54
armura siberiana a lui Putin

Liderul de la Kremlin va gasi anul acesta sub brad un dar cel putin neobisnuit, primit de la arheologii Universitatii din Novosibirsk

 Institutia de invatamant superior a anuntat printr-un comunicat oficial ca ii va darui presedintelui Vladimir Putin o armura medievala unica in lume, care i-a apartinut unui “lup de fier”. Nu e vorba totusi despre piesa originala de muzeu, care, de altfel , nici nu este intr-o stare atata de buna de conservare incat sa ii poata fi oferita liderului rus, ci despre o reconstituire,

Armura a fost realizata de specialistii Universitatii din Novosibirsk pe baza descoperirilor din mai multe morminte de razboinici gasite in Siberia, datand de acum 1.200-1.300 de ani, cand acea parte a lumii era stapanita de Khaganatul Tiurcic. Arheologii rusi sustin ca razboinicii tiurci erau porecliti “lupii de fier” din cauza armurilor grele pe care le purtau si ca ei ar fi inspirat echipamentul si stilul de lupta al vestitilor cavaleri medievali din vestul Europei.

Citeste si: Cadouri de Craciun... din viitor! Cum poti sa le oferi celor dragi daruri care inca nu exista

Ne-am obisnuit sa privim Siberia drept un fel de periferie a lumii, dar in acea perioada era un adevarat centru al civilizatiei”, a declarat Serghei Bobrov, profesor la Universitatea din Novosibirsk. Armura pe care o va primi Vladimir Putin cantareste 23 de kilograme si este facuta din fier, piele, pasla, lemn, pene de uliu, dar are si ornamente din argint. In plus, presedintele rus o sa mai primeasca si scut, sabie si lance.

Specialistii au muncit la ea o luna si jumatate - un timp record, spun ei – pentru a fi siguri ca e gata inainte de Sarbatori, ca sa ajunga sub bradul lui Putin. Iar motivul pentru care armura de razboinici tiurc ii este daruita presedintelui rus e acela ca si acesta este “un adevarat lup de fier”, potrivit oficialilor Universitatii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO