Sora lui Kim Jong-un are un viitor incert. Când ajung liderii nord-coreeni să își ucidă rudele apropiate

Ultimul update: Joi 24 Mai 2018 14:10
Data publicarii: Joi 24 Mai 2018 13:37
Categorie: Internaţional
Kim Jong-un si Kim Jo-yong

Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a atras atenția comunității internaționale, prezentându-se la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang ca o tânără energică, directă și sigură pe ea.

În ultimul an, ea a devenit unul dintre oamenii de încredere ai fratelui său, Kim Jong-un.

Ea a jucat un rol diplomatic important în luna februarie, când a mers în Coreea de Sud pentru discuții cu oficialii de la Seul, punând bazele unui dialog între cele două Corei, ceea ce ulterior a dus la organizarea summitului de la Panmunjom.

Această ascensiune la putere a surorii lui Kim Jong-un nu face altceva decât să scoată în evidență un tipar pe care l-au urmat în trecut și ceilalți lideri nord-coreeni - Kim Ir-sen și Kim Jong-il (n.r bunicul și tatăl lui Kim Jong-un) – acela de a concentra puterea în jurul familiei. Astfel, timp de 70 de ani, fiecare conducător din familia Kim s-a bazat pe frați și surori pentru a le duce la capăt misiunile importante, însă o analiză realizată de portalul NK News arată că niciuna dintre rudele apropiate ale liderilor nord-coreeni nu au sfârșit bine. Astfel, venirea la putere a unui succesor a condus, de fiecare dată, la înlăturarea celor din anturajul liderului precedent.

Kim Ir-sen, amenințat de prezența fratelui său

Kim Jong-un și-a numit sora mai mică într-o funcție cheie

Primul astfel de exemplu este Kim Yong-ju, fratele cel mic al lui Kim Ir-sen, considerat fondatorul Coreei de Nord. La finalul anilor 1950, el a fost inclus în structura de putere de la Phenian și, la scurt timp, a fost numit la șefia „Departamentului de Organizare și Coordonare” din cadrul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor.

La acel moment, numirea a fost ridicat semne de întrebare, încât ellita nord-coreeană era formată exclusiv din veterani ai mișcării comuniste și ai gherilei manciuriene. Acțiunile sale „revoluționare” erau privite cu scepticism, în contextul în care circulau zvonuri că în 1930 ar fi lucrat ca traducător al armatei japoneze.

Kim Ir-sen a decis să-l promoveze pe fratele său mai mic într-o funcție politică importantă datorită legăturii de familie, întrucât Kim Young-ju nu avea niciun motiv să pună în pericol interesele fratelui său. Mai mult de atât, Kim Ir-sen nu se putea baza nici pe copiii săi, care între 1950 și 1960 erau prea tineri. În acest context, Kim Yong-ju a devenit devenit negociatorul-șef al primelor discuții la nivel înalt care au avut loc între Coreea de Nord și Coreea de Sud, în 1972.

Cu toate acestea, cariera sa s-a încheiat brusc, odată cu importanța tot mai sporită pe care Kim Ir-sen a început să i-o acorde fiului său Kim Jong-il. Astfel, liderul nord-coreean a început să-și pregătească fiul să preia rolul de succesor. Văzând ce s-a întâmplat în China, unde cel desemnat de Mao ca succesor a încercat să dea o lovitură de stat. De aceea, Kim Ir-sen a dorit să numească un succesor care să nu-i conteste moștenirea, iar fiul său cel mare reprezenta cea mai bună opțiune.

Mai mult, Kim Ir-sen a realizat că fratele său reprezintă o amenințare pentru fiu, în contextul în care acesta s-a bucurat de privilegiile puterii timp de 15 ani; liderul nord-corean a soluționat această problemă prin dispariția subită a lui Kim Yong-ju din spațiul public, în 1975. La acel moment s-a crezut că a fost executat, însă el a reapărut în spațiul public 20 de ani mai târziu. În 1993, a primit o funcție simbolică și lipsită de putere, fiind numit vicepreședinte al Adunării Supremă a Poporului (n.r – Parlamentul nord-coreean).

Apropierea lui Kim Jong-il de cumnatul său

După ce a preluat puterea, și Kim Jong-il a adoptat aceeași abordare moderată în ceea ce privește înlăturarea rudelor care i-ar fi putut amenința poziția în cadrul aparatului de putere, întrucât nu își dorea să execute persoane pe care le cunoștea personal.

Singurul frate al lui Kim Jong-il a murit în copilărie, astfel că, de-a lungul timpului, a ajuns să se bazeze pe cumnatul său. Deși tatăl său Kim Ir-sen s-a recăsătorit, el nu avea încredere în frații vitregi, astfel încât să-i numească în funcții cheie. După ce sora sa Kim Kyong-hui s-a căsătorit cu Jang Song-thaek, acesta s-a apropiat de noul lider al Coreei de Nord, devenind omul de încredere al lui Kim Jong-il.

În 2008, când starea de sănătate a lui Kim Jong-il a început să se agraveze, Jang a fost promovat în cea mai înaltă funcție de conducere, alături de soția sa și de generalul Ri Yong-ho făcând parte dintr-un comitet desemnat să îl ajute pe Kim Jong-un să conducă țara, în cazul în care liderul nord-coreean ar fi murit.

Execuția din sânul familiei Kim

Kim Jong-il a murit brusc în decembrie 2011, iar la scurt timp unchiul și mătușa lui Kim Jong-un au fost promovați în funcția de general. Timp de un an și jumătate, ei au avut dus o campanie de epurare a comandanților considerați periculoși. În toată această perioadă, Kim Jong-un a început să realizeze că unchiul său reprezintă o posibilă amenințare pentru poziția sa ca lider suprem.

Astfel, în 2013, Jang Song-thaek a fost arestat în timpul unei întâlniri guvernamentale, după care condamnat la moarte și împușcat. La acel moment, publicația nord-coreeană Rodon Sinmun a articole ample despre presupusele „activități criminale”. La scurt timp, și soția acestuia, Kim Kyong-hui a dispărut din spațiul public și în prezent nu există informații dacă mătușa lui Kim Jong-un mai este în viață.

Deși actualul lider al Coreei de Nord și-a executat unchiul, decizia de a-și delega sora să se ocupe de importante probleme ale statului arată că, asemenea unchiului și bunicului său, Kim Jong-un vrea mai degrabă să își țină rudele aproape de el din punct de vedere politic.

Viitorul lui Kim Yo-jong este, însă, incert. Astfel, succesorii lui Kim Jong-un ar putea să procedeze la fel ca ceilalți lideri nord-coreeni și să înlăture din aparatul politic pe orice rudă care le-ar putea amenința poziția.

Cine este Kim Yo-jong?

În 2017, liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a conferit surorii sale mai multă putere, promovând-o într-o funcție importantă, în cadrul organului executiv al partidului.

Kim Yo-jong, în vârstă de 30 de ani, este sora cea mică a lui Kim Jong-un. Ea o va înlocui pe mătușa sa în Politurbo (n.r - Organ politic suprem executiv, format din membri aleși de către Comitetul Central al Partidului Comunist și însărcinat cu aplicarea hotărârilor politice ale partidului, ratificate de către Comitetul Central).

Kim Yo-jong s-a născut în 1987 și este mezina familiei. Fratele său Kim Jong-un este cu patru ani mai mare decât ea. Cei doi au studiat, în același timp, la Berna (Elveția). Ea ar fi căsătorită cu fiul cui Choe Ryonh-hae, secretarul Partidului Muncitorilor.

În calitate de vicepreședinte al departamentului responsabil cu propaganda, funcție dobândită în 2014, ea s-ar ocupa de calendarul fratelui său, de la vizitele efectuate și până la modul în care apare în public, dar ar fi și un consilier politic al liderului de la Phenian.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Kim Jong-un si Kim Jo-yong Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: NK News

Sora lui Kim Jong-un va lua masa cu președintele sud-coreean, cu ocazia JO de Iarnă

Sora lui Kim Jong-un va lua masa cu președintele sud-coreean, cu ocazia JO de Iarnă

Kim Jong-un și-a numit sora mai mică într-o funcție cheie

Kim Jong-un și-a numit sora mai mică într-o funcție cheie

Sora cea mica a lui Kim Jong-un a ajuns sefa propagandei din Coreea de Nord. Cine este de fapt Kim Yo-jong

Sora cea mica a lui Kim Jong-un a ajuns sefa propagandei din Coreea de Nord. Cine este de fapt Kim Yo-jong

VIDEO PROTVPLUS.RO

LA MARUTA

Stephan Pelger, o poveste despre moda si succes

Stephan Pelger, despre viata de designer si cum a dobandit succesul in lumea modei
12:38

LA MARUTA

Oana Roman, bilant fericit la cei 4 ani de casnicie

Oana Roman, dezvaluiri despre viata de familie
09:54

LA MARUTA

De 10 ani, campionii vin la Maruta

Marian Dragulescu, dezvaluiri despre operatia la inima
10:35

LA MARUTA

"Gospodar fara pereche" un nou sezon de dragoste rurala

Nelutu Turic, dezvaluiri despre noul sezon "Gospodar fara pereche" >>>
05:46

LA MARUTA

Andreea Marin, campanie cu schimbari fabuloase

Andreea Marin, proceduri si tratamente intr-o campanie de exceptie
11:20

VORBESTE LUMEA

Un duo formidabil

Neamtu si Strunila, dezvaluiri despre noile proiecte
07:18

VORBESTE LUMEA

Rolul de mama, cel mai frumos

Andreea Perju, dezvaluiri despre rolul de mama
06:42

VORBESTE LUMEA

Nick, cu fiica in turneu

Nick, detalii despre noul turneu alaturi de fiica sa
10:52

NATANHITUL SAPTAMANII

EXCLUSIV ONLINE | Print si cersetor – Sonny Flame (feat. Connect-R)

Natanticu face NatanHitu’
02:39

VORBESTE LUMEA

Zodiile si mariajul

Care sunt cele mai predispuse zodii la casatorie
13:56
muzeu insula Canna

Sabie din secolul al XVII-lea furată dintr-un muzeu de pe o insulă cu 18 locuitori

Guvernul italian vrea să-i expulzeze pe țigani în țările de proveniență. ”Nu mă dau bătut”

Planul lui Soros pentru a salva Europa. Cum vrea miliardarul să scape UE de criză

Şoferul care a lovit mai mulţi participanţi la un festival de muzică nu este terorist

Mandatul european de arestare nu va funcţiona pentru britanici după Brexit

Ce fel de telefoane folosesc Kim Jong-un și apropiații săi de la Phenian

Roman Aboramovich

Surpriza făcută de Roman Abramovich unor copii grav bolnavi, care visau să ajungă la Cupa Mondială

"Poţi face pe imbecilul, dar azi se cântă Marseilleza". Cum a reuşit un elev să îl enerveze pe Macron

Zile decisive pentru viitorul politic al Angelei Merkel. Mesajul transmis de Donald Trump

Romii din Italia, în vizorul ministrului de Interne: „Mă gândesc la copiii educați să fure”

Importantă politiciană din Franța, obligată să returneze Parlamentului European 300.000 de euro

The Guardian: Importanți judecători din Polonia, „intimidați și hărțuiți” de politicienii de la putere