Sora lui Kim Jong-un are un viitor incert. Când ajung liderii nord-coreeni să își ucidă rudele apropiate

Kim Jong-un si Kim Jo-yong
Getty

Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a atras atenția comunității internaționale, prezentându-se la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang ca o tânără energică, directă și sigură pe ea.

În ultimul an, ea a devenit unul dintre oamenii de încredere ai fratelui său, Kim Jong-un.

Ea a jucat un rol diplomatic important în luna februarie, când a mers în Coreea de Sud pentru discuții cu oficialii de la Seul, punând bazele unui dialog între cele două Corei, ceea ce ulterior a dus la organizarea summitului de la Panmunjom.

Această ascensiune la putere a surorii lui Kim Jong-un nu face altceva decât să scoată în evidență un tipar pe care l-au urmat în trecut și ceilalți lideri nord-coreeni - Kim Ir-sen și Kim Jong-il (n.r bunicul și tatăl lui Kim Jong-un) – acela de a concentra puterea în jurul familiei. Astfel, timp de 70 de ani, fiecare conducător din familia Kim s-a bazat pe frați și surori pentru a le duce la capăt misiunile importante, însă o analiză realizată de portalul NK News arată că niciuna dintre rudele apropiate ale liderilor nord-coreeni nu au sfârșit bine. Astfel, venirea la putere a unui succesor a condus, de fiecare dată, la înlăturarea celor din anturajul liderului precedent.

Kim Ir-sen, amenințat de prezența fratelui său

Citește și
Sora lui Kim Jong-un
Kim Jong-un și-a numit sora mai mică într-o funcție cheie
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Primul astfel de exemplu este Kim Yong-ju, fratele cel mic al lui Kim Ir-sen, considerat fondatorul Coreei de Nord. La finalul anilor 1950, el a fost inclus în structura de putere de la Phenian și, la scurt timp, a fost numit la șefia „Departamentului de Organizare și Coordonare” din cadrul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor.

La acel moment, numirea a fost ridicat semne de întrebare, încât ellita nord-coreeană era formată exclusiv din veterani ai mișcării comuniste și ai gherilei manciuriene. Acțiunile sale „revoluționare” erau privite cu scepticism, în contextul în care circulau zvonuri că în 1930 ar fi lucrat ca traducător al armatei japoneze.

Kim Ir-sen a decis să-l promoveze pe fratele său mai mic într-o funcție politică importantă datorită legăturii de familie, întrucât Kim Young-ju nu avea niciun motiv să pună în pericol interesele fratelui său. Mai mult de atât, Kim Ir-sen nu se putea baza nici pe copiii săi, care între 1950 și 1960 erau prea tineri. În acest context, Kim Yong-ju a devenit devenit negociatorul-șef al primelor discuții la nivel înalt care au avut loc între Coreea de Nord și Coreea de Sud, în 1972.

Cu toate acestea, cariera sa s-a încheiat brusc, odată cu importanța tot mai sporită pe care Kim Ir-sen a început să i-o acorde fiului său Kim Jong-il. Astfel, liderul nord-coreean a început să-și pregătească fiul să preia rolul de succesor. Văzând ce s-a întâmplat în China, unde cel desemnat de Mao ca succesor a încercat să dea o lovitură de stat. De aceea, Kim Ir-sen a dorit să numească un succesor care să nu-i conteste moștenirea, iar fiul său cel mare reprezenta cea mai bună opțiune.

Mai mult, Kim Ir-sen a realizat că fratele său reprezintă o amenințare pentru fiu, în contextul în care acesta s-a bucurat de privilegiile puterii timp de 15 ani; liderul nord-corean a soluționat această problemă prin dispariția subită a lui Kim Yong-ju din spațiul public, în 1975. La acel moment s-a crezut că a fost executat, însă el a reapărut în spațiul public 20 de ani mai târziu. În 1993, a primit o funcție simbolică și lipsită de putere, fiind numit vicepreședinte al Adunării Supremă a Poporului (n.r – Parlamentul nord-coreean).

Apropierea lui Kim Jong-il de cumnatul său

După ce a preluat puterea, și Kim Jong-il a adoptat aceeași abordare moderată în ceea ce privește înlăturarea rudelor care i-ar fi putut amenința poziția în cadrul aparatului de putere, întrucât nu își dorea să execute persoane pe care le cunoștea personal.

Singurul frate al lui Kim Jong-il a murit în copilărie, astfel că, de-a lungul timpului, a ajuns să se bazeze pe cumnatul său. Deși tatăl său Kim Ir-sen s-a recăsătorit, el nu avea încredere în frații vitregi, astfel încât să-i numească în funcții cheie. După ce sora sa Kim Kyong-hui s-a căsătorit cu Jang Song-thaek, acesta s-a apropiat de noul lider al Coreei de Nord, devenind omul de încredere al lui Kim Jong-il.

În 2008, când starea de sănătate a lui Kim Jong-il a început să se agraveze, Jang a fost promovat în cea mai înaltă funcție de conducere, alături de soția sa și de generalul Ri Yong-ho făcând parte dintr-un comitet desemnat să îl ajute pe Kim Jong-un să conducă țara, în cazul în care liderul nord-coreean ar fi murit.

Execuția din sânul familiei Kim

Kim Jong-il a murit brusc în decembrie 2011, iar la scurt timp unchiul și mătușa lui Kim Jong-un au fost promovați în funcția de general. Timp de un an și jumătate, ei au avut dus o campanie de epurare a comandanților considerați periculoși. În toată această perioadă, Kim Jong-un a început să realizeze că unchiul său reprezintă o posibilă amenințare pentru poziția sa ca lider suprem.

Astfel, în 2013, Jang Song-thaek a fost arestat în timpul unei întâlniri guvernamentale, după care condamnat la moarte și împușcat. La acel moment, publicația nord-coreeană Rodon Sinmun a articole ample despre presupusele „activități criminale”. La scurt timp, și soția acestuia, Kim Kyong-hui a dispărut din spațiul public și în prezent nu există informații dacă mătușa lui Kim Jong-un mai este în viață.

Deși actualul lider al Coreei de Nord și-a executat unchiul, decizia de a-și delega sora să se ocupe de importante probleme ale statului arată că, asemenea unchiului și bunicului său, Kim Jong-un vrea mai degrabă să își țină rudele aproape de el din punct de vedere politic.

Viitorul lui Kim Yo-jong este, însă, incert. Astfel, succesorii lui Kim Jong-un ar putea să procedeze la fel ca ceilalți lideri nord-coreeni și să înlăture din aparatul politic pe orice rudă care le-ar putea amenința poziția.

Cine este Kim Yo-jong?

În 2017, liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a conferit surorii sale mai multă putere, promovând-o într-o funcție importantă, în cadrul organului executiv al partidului.

Kim Yo-jong, în vârstă de 30 de ani, este sora cea mică a lui Kim Jong-un. Ea o va înlocui pe mătușa sa în Politurbo (n.r - Organ politic suprem executiv, format din membri aleși de către Comitetul Central al Partidului Comunist și însărcinat cu aplicarea hotărârilor politice ale partidului, ratificate de către Comitetul Central).

Kim Yo-jong s-a născut în 1987 și este mezina familiei. Fratele său Kim Jong-un este cu patru ani mai mare decât ea. Cei doi au studiat, în același timp, la Berna (Elveția). Ea ar fi căsătorită cu fiul cui Choe Ryonh-hae, secretarul Partidului Muncitorilor.

În calitate de vicepreședinte al departamentului responsabil cu propaganda, funcție dobândită în 2014, ea s-ar ocupa de calendarul fratelui său, de la vizitele efectuate și până la modul în care apare în public, dar ar fi și un consilier politic al liderului de la Phenian.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Sora lui Kim Jong-un va lua masa cu președintele sud-coreean, cu ocazia JO de Iarnă
Sora lui Kim Jong-un va lua masa cu președintele sud-coreean, cu ocazia JO de Iarnă

Sora liderului nord-coreean, Kim Yo-jong, va lua masa cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, în timpul vizitei sale din Coreea de Sud, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Kim Jong-un și-a numit sora mai mică într-o funcție cheie
Kim Jong-un și-a numit sora mai mică într-o funcție cheie

Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a conferit surorii sale mai multă putere, promovând-o într-o funcție importantă, în cadrul organului executiv al partidului.

Sora cea mica a lui Kim Jong-un a ajuns sefa propagandei din Coreea de Nord. Cine este de fapt Kim Yo-jong
Sora cea mica a lui Kim Jong-un a ajuns sefa propagandei din Coreea de Nord. Cine este de fapt Kim Yo-jong

Nu toate rudele lui Kim Jong-un sunt executate in Coreea de Nord. Sora cea mica a dictatorului a reusit sa urce in rang si sa ajunga responsabila de propaganda si de cultul personalitatii fratelui sau.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.