Sonda Hayabusa a revenit pe Pamant cu praf de pe asteroizi
Spectacol incendiar pe cerul Australiei. O sonda japoneza cu praf provenit de pe un asteroid a luat foc la intrarea in atmosfera Terrei, spre incantarea privitorilor care ii asteptau intoarcerea.
Oamenii de stiinta spera ca praful cules de sonda de pe corpul ceresc ii va ajuta sa afle cum s-a format Universul.
Acesta este finalul unei calatorii de sapte de ani, pe o distanta de 6 miliarde de kilometri. Este pentru prima oara cand un vehicul construit de oameni a aterizat pe un asteroid si apoi s-a intors pe Pamant.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sonda Hayabusa, "soim" in japoneza, s-a transformat intr-o minge de foc la intrarea in atmofera. Capsula cu praf cosmic pare sa fi ramas insa intacta.
O echipa de cercetatori a recuperat ieri capsula, care va ajunge laboratoarele din Japonia. Oamenii de stiinta din toata lumea stau deja la coada pentru sansa de a examina ceea ce a adus inapoi capsula. Chiar si particulele microscopice vor oferi informatii valoroase despre structura sistemului nostru solar.
Misiunea a inceput in 2003 si nu a fost lipsita de dificultati. Sonda a avut probleme de comunicare si de alimentare, iar revenirea pe Pamant s-a produs cu o intarziere de aproape 3 ani.
Sonda a aterizat de doua ori pe asteroidul Ikotawa, cu o lungime de 500 de metri. Vehiculul a fost programat sa traga un proiectil in suprafata asteroidului si sa aspire printr-un tub praful rezultat.