Soluția restaurantelor portugheze ca să evite falimentul: cina servită la micul dejun

Ultima actualizare: 15-11-2020 09:30

Cu afacerile puse pe butuci din cauza restricțiilor impuse pe timp de pandemie, proprietarii de restaurante din întreaga Europă au rămas fără soluții și mulți dintre ei au tras obloanele.

Un bucătar din Lisabona a avut, însă, o idee salvatoare. Pentru că în Portugalia restaurantele trebuie să se închidă la o oră după prânz, omul a început să servească meniul de cină, mult mai savuros, în locul... micului dejun.

Este aproape de ora 10 dimineaţa în Lisabona, iar Miguel Feio se pregăteşte să meargă la... cină, la restaurantul său preferat. După ce ajunge în localul de lângă fortăreața medievală a orașului, începe festinul ci o porţie de stridii şi un păhărel de... rachiu.

În Portugalia, restaurantele trebuie să se închidă la ora 13, potrivit noilor reguli impuse de autorităţi din cauza pandemiei. Ca să nu-şi piardă clienţii, proprietarul restaurantului a venit cu ideea de a muta cina la... micul dejun.

Miguel Feio, client: „E amuzant, bineînţeles, situaţia are un strop de umor dacă ţinem cont de circumstanţe şi de nevoia de a ţine restaurantul deschis.”

Leopoldo Calhau e bucătarul-şef şi proprietarul restaurantului. Spune că avea două variante: să închidă sau să găsească o soluţie ca să facă profit chiar şi în carantină. S-a inspirat dintr-un obicei african, prezent şi în unele regiuni portugheze, unde localnicii îşi încep ziua cu un pahar de rachiu, botezat și "apă de foc", ca să-şi facă poftă de mâncare.

Leopoldo Calhau, proprietarul restaurantului: „Mi-am amintit un obicei din vremurile de demult. Ştiu că se întâmplă şi în Africa, se numeşte "mata bicho", adică să bei ceva atunci când ţii post. În Africa e un obicei la micul dejun, în Alentejo şi în alte sate portugheze se bea rachiu, aşa că am creat un meniu şi l-am botezat "cină", pentru că 80% din veniturile noastre veneau de la mesele de seară.”

Pentru clienţi, e o experienţă inedită, dar ideea de a-şi începe dimineaţa cu un pahar de tărie nu îi sperie.

Miguel Vieira, client: „E prima dată când încerc aşa ceva, e prima oară când beau alcool înainte de prânz, ceva cu totul nou din punctul de vedere al experienţelor. Am gustat scoicile şi "apa de foc" şi... probabil că asta e starea noastră de spirit după ce-am băut.”

Autorităţile portugheze au anunţat peste 6.600 de cazuri noi de coronavirus şi 69 de decese în ultimele 24 de ore. Portugalia are, în total, peste 200.000 de cazuri de coronavirus la o populaţie de 10,5 milioane de oameni. Guvernul a introdus starea de urgenţă în cursul acestei săptămâni.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO