Soldatul irakian, supranumit Ingerul Mortii. De ce e considerat un erou de militiile siite care lupta contra Statului Islamic

Ultima actualizare: 19-03-2015 00:11
Abu Azrael

Un militant irakian cunoscut sub numele de Abu Azrael - "Ingerul Mortii" a ajuns o adevarata vedeta pe retelele sociale dupa ce si-a abandonat cariera de profesor ca sa lupte impotriva gruparii Stat Islamic.

Ayoub, pe numele sau real, are in jur de 40 de ani si este un fost profesor universitar, cu master in educatie fizica, relateaza Daily Mail. Abu Azrael, sau "Ingerul Mortii" in araba, si-ar fi parasit familia in iunie 2014 pentru a lupta impotriva teroristilor din Statul Islamic.

In ultimele luni, Abu Azrael a devenit vedeta brigazii Imam Ali, o grupare cu militanti irakieni siiti care vrea sa distruga Statul Islamic.

Abu Azrael are cinci conturi pe Facebook unde a strans mii de prieteni care il incurajeaza si felicita pentru ca a ales sa lupte contra teroristilor. In imaginile publicate aici, barbatul apare tinand in mana arme, sabii si chiar un topor.  Abu Azrael este considerat unul dintre "eroii" care au ajutat la eliberarea orasului Tikrit din mainile teroristilor islamisti.

Poreclit un "Rambo al Irakului", sosirea sa a ridicat moralul brigazii Imam Ali implicata in confruntari violente in ultimele spatamani cu militantii Statului Islamic.

 

Aproximativ 28.000 de persoane din zona orasului Tikrit, la 140 de kilometri nord-vest de capitala Bagdad, si-au parasit locuintele in urma ofensivei lansate acum doua saptamani de fortele irakiene, sustinute de militiile siite, impotriva gruparii extremiste.

Aceasta e prima dintr-o serie de campanii menite sa elibereze teritorii importante din nordul Irakului cucerite de extremistii sunniti. Aproximativ 30.000 de membri ai armatei si politiei irakiene participa la aceasta operatiune militara.

Redobandirea controlului total asupra Tikritului va ajuta fortele irakiene sa asigure o ruta majora de aprovizionare pentru o viitoare operatiune de recucerire a orasului Mosul, al doilea ca marime din Irak, cucerit de militantii islamisti in iunie 2014.
 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO