Slovacia a lansat o operaţiune unică de testare a majorităţii populaţiei pentru noul coronavirus

Ultima actualizare: 01-11-2020 07:23
teste coronavirus
Agerpres

Slovacia a lansat sâmbătă o operaţiune unică de testare a majorităţii populaţiei pentru noul coronavirus, în acest weekend, în încercarea de a opri creşterea numărului de cazuri de coronavirus, transmite Reuters, citat de News.ro. 

Sâmbătă au fost testaţi peste 1 milion de oameni, autorităţile afirmând că vor să testeze majoritatea persoanelor cu vârste de peste 10 ani, din cei 5,5 milioane de cetăţeni slovaci.

Operaţiunea este urmărită de alte ţări care caută soluţii de încetinire a răspândirii noului coronavirus şi de evitare a suprasolicitării sistemelor de sănătate.

Peste 40.000 de medici şi echipe de suport, formate din soldaţi, poliţie, lucrători administrativi şi voluntari au fost recrutaţi la circa 5.000 de centre pentru administrarea testelor rapide cu antigen.

Dintre cele 828.518 persoane testate până sîmbătă la prânz, 7.947 au fost pozitive, a declarat ministrul Apărării, Jaroslav Nad, într-o conferinţă de presă.

”Am depăşit 1 milion de persoane interesate de test (până la ora 15:00 GMT), iar interesul oamenilor continuă”, a spus Nad, adăugând că în acest weekend ar putea fi testaţi peste 3 milioane de oameni.

Premierul Igor Matovic a spus că speră că planul va identifica şi plasa în carantină suficienţi oameni pentru a evita o carantină strictă la nivel naţional.

Testarea este gratuită şi voluntară, dar guvernul va plasa în carantină persoanele care nu participă, interzicându-le să meargă la serviciu.

Testele cu antigen dau rezultatul în numai 15-30 de minute, dar sunt mai puţăin sigure decât cele care folosesc metoda PCR.

Oponenţii metodei fac referire la un studiu din Cehia potrivit căruia testele cu antigen detectează numai 70% din infecţiile detectate cu testele PCR. Guvernul a afirmat în schimb că merită să facă testele chiar şi cu acest nivel de acurateţe.

Sâmbătă, Slovacia a raportat 2.573 de cazuri de Covid-19, identificate cu teste PCR, totalul ajungând la 57.664 şi la 219 morţi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO