Situație gravă în SUA din cauza Covid-19. Numărul persoanelor infectate ar putea crește din cauza Zilei Recunoștinței

30-11-2020 18:56


După Pfizer, și compania Moderna a solicitat aprobarea autorităţilor de reglementare din Statele Unite și Europa pentru vaccinul său anti-Covid.

De altfel, peste Ocean „am putea asista la creșteri peste creșteri, ale cazurilor de coronavirus'', avertizează expertul epidemiolog, Anthony Fauci. Asta, după ce milioane de americani au ignorat recomandările şi au călătorit în vacanţă de Ziua Recunoştinţei.

Cât de gravă este situația va afla oficial și preşedintele Joe Biden, care, la rândul lui, are o mică problemă de sănătate, după ce a suferit o ușoară fractură la picior, jucându-se cu câinii familiei.

Joe Biden a fost examinat de un ortoped, iar la ieșire părea să șchioapete ușor. La 78 de ani recent împliniți, Biden este cel mai vârstnic președinte ales din istoria Statelor Unite, iar sănătatea sa va fi, probabil, urmărită îndeaproape atât de susţinători, cât şi de opozanţi.

Dincolo de toate acestea, Joe Biden și Kamala Harris și-au ales o echipă de comunicare exclusiv feminină. Fosta purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat în administraţia Obama, Jen Psaki, va fi purtătoarea de cuvânt a Casei Albei.

Pe de altă parte, luni, președintele ales va fi informat despre situația pandemiei de coronavirus de către coordonatoarea echipei de criză a administrației Trump, doctorița Deborah Birx.

Deborah Birx: „În ultimele nouă luni am dezvoltat o bază de date foarte sofisticată, în care intră, în timp real, informații din toată țara, până la nivel de comitat. Știm câte spitalizări, câți bolnavi cu forme grave, știm cum se răspândește virusul în comunități.”

Numărul bolnavilor de Covid spitalizați în America a trecut duminică de 93.000, depășind recordul înregistrat cu o zi înainte.

Megan Ranney, CNN: „Nu există nicio modalitate prin care spitalele să poată fi pregătite pe deplin pentru situaţia cu care ne confruntăm. Este ca un dezastru natural, care se produce în toate cele 50 de state americane în acelaşi timp.”

Am putea asista la creșteri peste creșteri ale cazurilor de coronavirus, avertizează expertul epidemiolog Anthony Fauci. Milioane de americani se întorc acasă după deplasările prin țară și reuniunile de familie de Ziua Recunoștinței, iar eventualele efecte se vor vedea peste 10-14 zile.

Deborah Birx: „Dacă ați participat la reuniuni extinse, dacă ați fost mulți la un loc, ar trebui să presupuneți că v-ați infectat și să nu stați în preajma bunicilor, mătușilor etc. fără mască.”

Peter Hotez, doctor: „O să avem periodic peste 2.000 de morți pe zi, dar o să mergem și către 3.000 și chiar 4.000 zilnic, iar un număr atât de mare de decese înseamnă că spitalele sunt copleșite.”

Marți, reponsabilii Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au programată o ședință pentru definitivarea criteriilor de vaccinare anti-Covid.

Rick Bright, consilier pentru pandemie al echipei Biden - Haris„Vor fi discuții despre prioritizarea vaccinării, pentru că, inițial, dozele vor fi disponibile în număr limitat.”

Este de așteptat ca pe 10 decembrie Autoritatea Federală pentru Medicamente să autorizeze serul Pfizer BioNTech, urmând ca imunizările să înceapă imediat. Experții cred că, până la sfârșitul acestui an, ar urma să fie vaccinați 20 de milioane de americani, din categoriile cele mai vulnerabile. Și Moderna a solicitat autorităților de reglementare aprobarea pentru vaccinul său.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO