Siria a predat OIAC inventarul arsenalului sau chimic


Ultimul update: Marti 24 Septembrie 2013 18:23
Data publicarii: Sambata 21 Septembrie 2013 17:21
Categorie: Stiri externe
siria

Siria a predat inventarul arsenalului sau chimic Organizatiei pentru interzicerea armelor chimice, sambata, data limita fixata prin acordul ruso-american din 14 septembrie, relateaza AFP.

"OIAC a confirmat ca a primit asteptata lista a Guvernului sirian privind programul sau de arme chimice", a anuntat intr-un e-mail primit de AFP organizatia cu sediul la Haga. "Secretariatul tehnic examineaza informatia primita", a precizat aceasta.

OIAC a amanat o reuniune a Consiliului sau executiv care ar fi trebuit sa aiba loc duminica pentru a dezbate problema distrugerii armelor chimice siriene.

Acordul ruso-american de distrugere a arsenalului chimic sirian semnat la 14 septembrie la Geneva si elaborat in timp ce Washingtonul ameninta cu recurgerea la o actiune militara ca raspuns la atacul chimic din 21 august din apropiere de Damasc, stipuleaza ca Siria trebuie sa predea tot arsenalul sau chimic, care va trebui distrus pana la jumatatea lui 2014.

Rusia si-ar putea schimba pozitia privind Siria, daca Bashar al-Assad "triseaza" - oficial

Rusia si-ar putea schimba pozitia in privinta Siriei daca va constata ca presedintele Bashar al-Assad "triseaza", a declarat sambata seful administratiei prezidentiale ruse, dupa ce Damascul a predat inventarul asteptat al armelor sale chimice, relateaza AFP.

"Ceea ce spun pentru moment este teoritic si ipotetic, dar daca vom avea intr-o zi certitudinea ca Assad triseaza, am putea sa ne schimbam pozitia", a declarat Serghei Ivanov, citat de agentiile de presa ruse, in cursul unei conferinte la Stockholm, organizata de Institutul international pentru studii strategice (IISS).

El a reafirmat opozitia Rusiei fata de o interventie militara in Siria, devastata de un conflict soldat cu peste 110.000 de morti in 30 de luni.

Oficialul a apreciat ca amplasarea armelor chimice va fi cunoscuta intr-o saptamana, subliniind ca armata siriana nu controleaza intreaga tara.

"Trebuie sa intelegem ca (Assad) nu controleaza tot teritoriul (sirian). Nu stim inca unde se afla geografic toate rezervele de arme chimice. Cred ca acest lucru va fi clar intr-o saptamana", a declarat el.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO