Simulatorul care ii invata pe pasageri ce trebuie sa faca in caz de urgenta. Pretul unui curs care elimina emotiile zborului
Daca aveti emotii de fiecare data cand va urcati in avion, trebuie sa stiti ca exista cursuri care sa elimine macar o parte din temeri.
Sunt organizate de o companie aeriana din Marea Britanie si pana acum le-au urmat 15.000 de oameni. Intr-un simulator de zbor, cursantii invata ce trebuie sa faca in caz de urgenta. Cursurile dureaza doar jumatate de zi si sunt organizate de trei ori pe saptamana, semn ca exista destui doritori.
Avionul s-a umplut de fum, iar personalul de cabina evacueaza de urgenta pasagerii. "Mai repede! Pe aici, pe aici! Lasati bagajele!"
Alegeri 2024
10:09
Cum au votat la prezidenţiale românii din Câmpulung Muscel, orașul unde Elena Lasconi este primar
10:05
Ce spune istoricul austriac care a avertizat de doi ani despre Călin Georgescu
09:54
Sociologul Gelu Duminică: Votul de aseară ne arată dezamăgirea din rândul poporului față de clasa politică actuală
09:43
Rezultate prezidențiale. Călin Georgescu, pe primul loc în 13 judeţe şi în diaspora. Lasconi, în 5 judeţe şi în București
Este un scenariu la care majoritatea oamenilor evita sa se gandeasca. Exista insa unii care vor sa fie pregatiti, asa ca s-au inscris la cursul pentru situatii de urgenta.
"Din fericire, zborurile sunt extrem de sigure si de obicei lucrurile merg conform planului. Totusi, sa stii ce ar putea merge rau si, mult mai important, sa stii ce sa faci in acest caz, iti ofera sentimentul ca pot avea situatia sub control", explica Andy Club, instructor.
Cursantii invata cum sa se lanseze pe toboganul de salvare, cum sa deschida usile de urgenta de deasupra aripilor, ori cum sa isi ataseze vesta de salvare. Informatii de acest fel sunt prezentate de insotitorii de zbor, inainte de decolare. Problema este ca din ce in ce mai putini pasageri le si asculta.
"Oamenii sunt atat de obisnuiti cu calatoriile cu avionul, incat nu se mai gandesc la masurile de siguranta", explica instructorul.
Totodata, pasagerii afla ce pozitie trebuie sa adopte in cazul in care avionul pierde altitudine. Capul trebuie lasat pe genunchi, iar mainile tinute deasupra, cea mai slaba sa o protejeze pe cea puternica, pentru ca pasagerul sa isi poata mai apoi decupla centura de siguranta.
Initial cursul a fost organizat doar pentru angajatii unor companii din domeniul energiei, care calatoresc des cu avionul. Mai nou, oricine se poate inscrie, daca achita suma de 265 de dolari.