Si-a pictat Michelangelo amantii pe tavanul Capelei Sixtine?

13-11-2010 00:00

Judecata de Apoi

Figurile masculine reprezentate in "Judecata de Apoi" a lui Michelangelo, din Capela Sixtina, au fost realizate dupa infatisarea unor prostituate masculine pe care artistul le-a cunoscut prin diferite bordeluri si bai termale.

Afirmatia a fost facuta de Elenei Lazzarini, istoric si cercetator la Universitatea din Pisa, intr-o carte despre marele artist Michelangelo Buonarroti.

Lazzarini sustine ca fresca este plina de imagini cu tenta homosexuala si ca Michelangelo a invatat atat de multe despre anatomia masculina din desele sale vizite la bordelurile gay existente in secolul la XVI-lea in Italia.

“La o atenta analiza a "Judecatii de Apoi" se poate observa cum unul dintre damnati este tras de testicule in iad, iar cei care primesc binecuvantarea se saruta si se imbratiseaza. Si vorbim numai de figuri masculine. E clar ca fresca are o puternica tenta homosexuala”, declara Elena.

Cercetatoarea mai noteaza faptul ca exista numeroase documente care atesta faptul ca artistul, despre care multi istorici au scris ca ar fi fost homosexual, frecventa baile termale si incaperile obscure situate pe strazile intunecate ale Romei in cautarea unei companii masculine.

“Existau in Italia tot felul de cladiri cu mai multe incaperi. In unele barbatii faceau bai fierbinti si li se facea masaj. Dar altele erau adevarate incaperi ale desfraului, unde se gaseau atat femei, cat si barbati care se prostituau”, spune cercetatoarea.

Judecata de Apoi”, la care Michelangelo a lucrat patru ani, acopera peretele altarului Capelei Sixtine, capela palatului papal din Vatican.

Fresca lui Michelangelo infatiseaza figuri si scene pline de groaza, reflectand propria reprezentare a artistului.

Cand la 31 octombrie 1541 papa Paul al II-lea a dezvelit pictura, toti cei prezenti au ramas uimiti in fata tabloului apocaliptic cu peste 300 de personaje, dominat de figura lui Iisus-Judecatorul Suprem.

Nu au lipsit nici vocile de dezaprobare a celor care au fost revoltati de goliciunea personajelor. Artistul a fost invinuit de imoralitate, obscenitate si blasfemie.

Sursa: The Telegraph

Tags: michelangelo,


VIDEO PROTVPLUS.RO