Sfaturile oferite de cel mai puternic Super computer din lume pentru oprirea Covid-19

Dată publicare: 09-07-2020 12:21
Dată actualizare: 09-07-2020 12:24


Virus computer

Modele simulate pe un supercomputer din Japonia sugerează deschiderea ferestrelor în mijloacele de transport în comun şi limitarea numărului de pasageri pot contribui la reducerea riscului de infectare cu noul coronavirus, scrie Daily Mail.

 

Aceasta, în condițiile în care mai mulți oameni de ştiinţă au avertizat că virusul se poate răspândi pe cale aeriană.

Într-o scrisoare deschisă publicată luni, 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au evidenţiat dovezi potrivit cărora particule ale virusului aflate în suspensie pot infecta persoanele care le inhalează.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi că există „dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer, însă a precizat că această concluzie nu este una definitivă.

Chiar dacă noul coronavirus este transmis prin aer, rămân întrebări legate de câte infecţii pot să apară pe această cale.

Concentraţia virusului în aer poate decide riscurile de contagiune, a spune Yuki Furuse, profesor la Universitatea din Kyoto.

Oamenii de ştiinţă au făcut apel la îmbunătăţirea ventilaţiei şi evitarea mediilor aglomerate, în spaţii închise, recomandări pe care Shin-ichi Tanabe, unul dintre coautorii documentului, spune că Japonia le-a adoptat pe scară largă în urmă cu câteva luni.

„În Japonia, comitetul pentru contramăsuri la COVID-19 a insistat, încă din stadiu incipient, pe strategia 3C'”, a spus Tanabe, profesor la Universitatea Waseda din Tokyo. Acesta s-a referit la campania prin care populaţia este îndemnată să evite spaţiile închise (Closed spaces), spaţiile aglomerate (Crowded places) şi contactul apropiat (Close-contact).

Japonia, cu peste 19.000 de cazuri de infectare confirmate şi 977 de decese înregistrate până în prezent, a reuşit să țină pandemia sub control. Ministrul Economiei, Yasutoshi Nishimura, a pus acest succes pe seama strategiei „3C”' şi a detectării şi monitorizării contactelor grupurilor de persoane infectate.

Studiul realizat de institutul de cercetare japonez Riken cu ajutorul celui mai rapid supercomputer din lume, Fugaku, pentru a simula modul în care virusul se răspândeşte în aer în diverse medii, a recomandat mai multe modalităţi de reducere a riscurilor de infectare în spaţii publice.

 

 

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO